Reisverhaaltjes.nl

FANTASIA CHEZ ALI

paleizen complex chez ali

In Marrakech konden we ons opgeven voor een Marokkaanse feestavond met diner. Natuurlijk waren wij ook van de partij !

Ons vertrek was ’s avonds vanuit ons hotel om 20.00 uur. Onze reisleider had weinig losgelaten over het hoe en wat we gingen doen en wat we kregen te zien….

In de meeste landen waar ik ben geweest, heb ik wel traditionele feestavonden meegemaakt en ik vind het altijd bijzonder leuk ! Ik dacht aan een Marokkaans etentje en op z’n minst een buikdanseres en wat muziek en zelf dansen, zoiets…Ik nam mijn camera niet mee, alleen de kleine camera van Rob. Die maakt iets mindere foto’s, maar neem je wel makkelijker mee.

In de bus vertelde Youssouf, onze reisleider, over wat er ging gebeuren. Hij had het over geweren, harde knallen, paarden en oren dicht houden…huh ? Een of ander spektakel !! Ik kreeg al spijt dat ik mijn eigen camera niet had meegenomen…

We reden Marrakech uit en aan de rand van de stad stopten we bij een groot paleizen complex ! Op de grote parkeerplaats stonden meerdere bussen… Okee het was dus niet een avondje voor ons alleen, maar voor meerdere toeristen !

Vol verwachting liepen we richting ingang. Daar vlakbij stonden paarden met ruiters en je kon met ze op de foto. Een ruiter wenkte me en hield mijn hand vast, dus even ‘cheese’ en ‘klik’ en nog eens ‘klik’ want de foto was veel te donker…Toen Rob ook nog even op de foto en liepen we verder… Maar we werden terug gefloten…. We moesten natuurlijk weer betalen ! Voor de foto ! Daar heb ik altijd een hekel aan, dus mijn naam was haas…

Eenmaal binnen leek het alsof we in de sprookjes van 1001 nacht waren beland…Lilliputters in traditionele kleding, sprookjesachtige paleizen en we liepen langs folklore groepjes die aparte muziekinstrumenten bespeelden en daarbij zongen !

folklore groepje

sprookjesachtige paleizen

Op de foto hierboven is het moeilijk te zien, maar hier is een groot veld (zand). Voor de paleizen bevinden zich berbertenten waar we naar toe liepen. Daar kregen we ons diner ! Kip en couscous. De kip was lekker, de rest at ik niet…Je weet inmiddels wat voor klier ik ben met eten …

kip

couscous

Tijdens het eten kwamen alle folklore groepjes één voor één in onze ‘tent’ voor een optreden van nog geen vijf minuten…Het stelde dan ook weinig voor en met name de vrouwelijke dansers/zangeressen hadden weinig plezier in met wat ze deden… Ze doen dit ook zeven avonden in de week !

muziek/dans groepjes tijdens het eten

dansers/zangers

Maar wij hadden de grootste lol aan tafel en helemaal toen twee dames uit onze groep even lieten zien, hoe wij Nederlanders plezier maken ! Ze waren beide gehuld in een djellaba en swingden samen de pan uit ! Uiteraard staalden ze de show hiermee !

Als toetje kregen we appels, sinaasappels en mandarijntjes inclusief blaadjes en takjes en nog muntthee met mier zoete koekjes ( vooral de koekjes waren erg lekker )

appels en mandarijnen als toetje

Na het eten moesten we maken dat we op de tribune kwamen voor een goed plekje !

Op het veld zagen we in de verte en in het donker de ruiters op paard ! Mysterieus…

ruiters op paarden

Dit was toch iets héél anders dan ik in gedachte had voor deze avond ! Dit was iets heel aparts, iets bijzonders…

Plotseling was daar een teken en de paarden kwamen allemaal op ons af galopperen…Ik zat met mijn camera klaar in afwachting tot ze dichtbij waren…En daar was ineens die knal ! De knal waar Youssouf ons voor had gewaarschuwd…. ( dat was ik helemaal vergeten ! )

De ruiters hebben nl allemaal in één hand een geweer en precies tegelijk schieten ze kruit in de lucht ! Oor-ver-do-vend ! Op dat moment moet je dus je oren dichthouden, alleen dat ging een beetje moeilijk omdat ik net op het punt stond om een foto te maken… Ik schrok enorm en van schrik maakte ik een foto in de lucht ! Gelukkig deden ze het nog een aantal keer. De paarden komen met een enorme snelheid op je af en de ruiters schieten op zo’n 20 m. afstand van je ! Ze komen dan op zo’n twee meter voor je tot stilstand ( gelukkig ) Je ziet ook op de foto dat ik steeds schrok van de knallen, want de foto’s zijn allemaal ‘bewogen’ !

ruiters op paard schieten tegelijk kruit

ruiters schieten

Daarna lieten de ruiters één voor één zien wat voor kunstjes ze konden op een galopperend paard…zoals op het paard staan, keren, ernaast hangen enz ! Gaaf !

Toen was het tijd voor, jawel ! een buikdanseres ! Midden op het veld ! Op alles wat er op het veld gebeurde werden lichten geschenen, maar toch was de buikdanseres door de afstand niet echt goed te zien….Uiteraard was er bijpassende muziek ! Dat alles geeft toch een bijzonder sfeertje !

buikdanseres

In de verte zagen we nog een vliegend tapijt van de ene kant naar de andere kant van het paleis ‘zweven’ en met een groots vuurwerk werd het spektakel afgesloten ! Alle deelnemers kwamen nog even voorbij voor het applaus en toen begon ons eigen feestje….Wij gekke Nederlanders verlieten de show in polonaise…al feestend en zingend liepen we terug naar onze bus ! Dit leverde natuurlijk veel bekijks op… Rond 24.00 uur waren we weer terug in ons hotel !

Ik kan wel zeggen dat het een heel bijzondere avond was ! Nog nooit eerder zag ik zoiets !

Heb jij wel eens een bijzondere feestavond meegemaakt in het buitenland ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.