Reisverhaaltjes.nl

FATEHPUR SIKRI

IK IN DE STAD FATEHPUR SIKRI

Op slechts 37 km. vanaf de Taj Mahal, bevindt zich de oude stad Fatehpur Sikri. Toch deden wij 1½ uur over dit stukje. Het was zeer druk op de weg en bovendien werd deze steeds slechter.

druk op de weg

De stad Fatehpur Sikri werd in de 16e eeuw gebouwd door keizer Akbar, ter ere van de moslim Salim Chishti. Het werd de hoofdstad van het Mogolrijk. Toch is de stad maar een tiental jaar bewoond geweest, omdat er een probleem met de watervoorziening was !

Ook dit complex gebouwen bestaat uit rood zandsteen. De gebouwen zijn goed bewaard gebleven en elk vertrek heeft zijn eigen verhaal. Je voelt gewoon de verlatenheid…

gebouw fatehpur sikri

gebouw fatehpur sikri

gebouw fatehpur sikri

Je mag er niet met schoenen aan lopen. Ik had sokjes aangedaan, want de stenen waren erg heet aan de voeten !

gebouw fatehpur sikri

gebouw fatehpur sikri

Er was veel te zien !

gebouw fathpur sikri

ik in een gebouw van fatehpur sikri

Aan de achterkant heb je uitzicht over het bewoonde stadje ! Op het einde van het plein, kun je via een vreselijke steile trap naar beneden lopen. Ik durfde niet eens bij de rand te komen..

achterkant

twee verkopers van fruit

moslimjongens

Salim Chishti voorspelde dat Akbar de Grote nog drie zoons zou krijgen. Zijn eerdere drie zoons waren gestorven. Hij kreeg deze drie zoons inderdaad nog ! Daarom werd en wordt Salim nog steeds vereerd door moslims en hindoes !

In de moskee moeten de vrouwen een hoofddoek om ! Ik had deze al de hele tijd om, tegen de hitte !

moskee

moskee aan het bidden

In de Tombe ligt Salim Chishti begraven..

tombe

Onder een koepeltje van parelmoer en brons ligt zijn grafsteen !

koepeltje van parelmoer en brons

grafsteen salim chishti

Kinderloze vrouwen komen naar deze tombe. Ze binden gekleurde linten aan de tralies en bidden dat ze kinderen zullen krijgen..

de linten aan de tralies

Gaat de wens in vervulling ? Dan komen ze terug om het lint te verwijderen !! Heel bijzonder !

Op een gegeven moment zagen we er ook apen lopen !!

apen

Na een kleine twee uur daar in de hitte rondgesjouwd te hebben, vervolgden wij onze reis naar Ranthambore. Het werd een lange reisdag !

Allereerst reden we 1½ uur en toen stopten we voor de lunch. In India eet men twee keer per dag warm. Wij niet, want anders zouden wij helemaal dichtgroeien. ’s Morgens at ik een gekookt ei, cornfakes en veel fruit. Tussen de middag, of alleen een soepje en ’s avonds diner. Of tussen de middag een uitgebreide warme lunch, maar dan aten we ’s avonds alleen een soepje. Meestal een tomatensoep. Die smaakt erg lekker in India. Lekker pittig !

Na de lunch reden we ongeveer twee uur. Bij een wegrestaurant stopten we voor thee/koffie, WC enz. Vervolgens weer twee uur rijden..

dorpjes onderweg

Opnieuw werd er nog een keer bij een wegrestaurant gestopt voor een pauze. Het was inmiddels al donker geworden ! Bij beide wegrestaurants kocht ik trouwens souvenirs, maar die laat ik later wel in een ander reisverhaal zien ! In India zijn veel souvenirs, I love it !

In het donker was het helemaal eng rijden. Die loslopende koeien maakt het rijden doodeng ! Af en toe zagen we een dode koe langs de weg of een dode hond midden op de weg. Ik was steeds bang dat wij een koe of hond aan zou rijden….

Uiteindelijk kwamen we om 21.00 uur pas aan in ons hotel in Ranthambore. En niet zomaar een hotel, nee het mooiste hotel ever, dat ik heb gezien !

Sprookjesachtig !! Dit hotel staat in de top 2, mooiste hotels van héél India ! ( daar is men misschien over verdeeld )

Ons hotel laat ik in het volgende reisverhaal zien !!

We fristen ons snel even op en gingen nog met z’n allen in het restaurant eten. We bleven hier twee nachten slapen en al het eten zat bij de reis inbegrepen !

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.