Reisverhaaltjes.nl

GELADA BAVIAAN

GELADA APEN

Wat een schitterende apen zijn dit !! Ze komen alleen voor op de hooglanden van Ethiopië, zoals het Simiengebergte ! Uiterlijk lijken ze het meest op bavianen. Daarom worden ze ook wel gelada bavianen genoemd !

Ze zijn zo bijzonder omdat hun hoofdvoedsel gras is ! Hiermee zijn ze de enige apensoort die graast ! Ze leven in grote groepen van wel honderden samen in harmonie en ze zijn continu met elkaar aan het babbelen !

grote kudden apen

Zittend schuifelen ze voort, het gras plukkend en etend. Je kunt ze wel tot één meter benaderen, zolang je je maar rustig houdt ! Ze zijn niet agressief ! Enorme tanden hebben ze wèl !

een gelada die gaapt, je ziet zijn enorme tanden

Ze zijn ongeveer tot 75 cm groot . Het mannetje weegt plus minus 10 kg en het vrouwtje slechts de helft. Door de Ethiopiërs zelf worden ze ch’elada genoemd; dit betekent ‘ bloedend hart ‘ De mannetjes hebben namelijk op hun borst een lichtroze onbehaarde plek in de vorm van een hart ! In opgewonden toestand kan deze felrood worden !

mannetjes hebben een fel rood hart op hun borst

Aan het hoofd van een groep staat een dominant mannetje, dat waakt over zijn harem en nageslacht. Mannetjes die een groep overnemen, doden de baby’s van hun voorganger. Vrouwtjes die zwanger zijn van een vorig mannetje, kunnen deze moord vermijden door spontaan een miskraam te krijgen, dit noemen ze het Bruce effect !

Er leven tientallen duizenden in Ethiopië en het is een beschermd diersoort !

Tijdens onze wandeling kwamen we veel gelada apen tegen. Soms was het even schrikken. Ze zien er imposant uit met de grote manen ( mannetjes ) Van afstand lijkt het wel een leeuw..

ze lijken groter door het vele haar

aap van zijkant

Op deze foto jonge spelende aapjes …zo prachtig om naar te kijken !

jonge spelende aapjes

Grazende apen..

grazende apen

grazende aap

en hier hoef ik niks uit te leggen…

parende apen

Ze zijn werkelijk schitterend, vind je niet ?

In Ethiopië leven nog meer soorten apen, we hebben er vele gezien ! Daarover meer in andere reisverhaaltjes..

Welke apensoort vind jij het meest bijzondere die je gezien hebt ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.