Reisverhaaltjes.nl

GRAPPIGE VOGELS

afrikaanse pinguin

Wat een prachtige en grappige vogels zijn dit ! Wist je dat pinguïns vogels zijn ? Ze hebben zelfs 2 lagen met veren, die hun tegen de kou beschermen. Pinguïns komen het meest voor in koude gebieden, maar ik zag ze in Zuid-Afrika en op de Galapagos eilanden !

Op een klein uurtje rijden vanaf Kaapstad, in de buurt van het bekende Simon’s Town , leven op het Boulders strand, een paar duizend pinguïns ! Deze Afrikaanse pinguïns worden door de Zuid-Afrikanen ‘ Brilpikkewijn ‘ genoemd…’pikkewijn’ is een oud Nederlands woord voor pinguïn !

Deze dieren zijn ongeveer 70 cm. groot en ze leven alléén in Zuid-Afrika en in buurland Namibië. Het is een geweldige ervaring om tussen deze dieren te staan…Het is zó funny, zoals deze dieren waggelend de zee uitkomen lopen. Ze zijn ook zeker niet schuw, ze komen zo naar je toe ! Uiteraard mag je ze niet aanraken, bovendien hebben ze een scherpe snavel, waarmee ze je flink kunnen verwonden…Het leuke is… je kunt hier zelfs zwemmen met de pinguïns !!

pinguins op boulders beach

Ze eten vnl. ansjovis, sardientjes en kleine kreeftachtigen. Ze hebben helaas veel vijanden…In zee oa de haai en de orca, maar ook zeeleeuwen behoren tot hun vijanden ! Op het strand worden de eieren door vogels gegeten en steeds meer worden de pinguïns door honden en katten belaagd…en wat dacht je van overbevissing ? Het is dan ook een beschermd diersoort !

Wel héél bijzonder was het om pinguïns op de Galapagos eilanden aan te treffen, dat verwacht je niet, omdat deze eilanden op de evenaar liggen…tropische pinguïns dus !! Het water rond deze eilanden is soms vrij koud, vandaar dat deze dieren hier toch kunnen leven. Deze Galapagos pinguïn, komt zoals de naam al zegt, alleen op deze ( sommige ) eilanden voor ! Deze dieren zijn slechts zo’n 50 cm. Je kunt ze op de eilanden Isabella, Santa Cruz en Fernandina, het meest treffen !

galapagos pinguin

Je ziet dat ze er ook heel anders uit zien ! Ook hier is dit dier een bedreigd diersoort en heeft veel vijanden…

Heb jij wel eens pinguïns gezien ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.