Reisverhaaltjes.nl

GROEPSREIZEN

SCHIPHOLIk schreef het al eerder in het stukje ‘ ABOUT ME ‘, ik hou van georganiseerd reizen met een niet al te grote groep ! Veel mensen moeten daar niet aan denken….om een paar weken met wildvreemde mensen te reizen…. Ik heb nu 5 groepsrondreizen gemaakt en ik kan niet anders zeggen, dan dat dit uitstekend is bevallen !

Het is wel spannend in het begin….het begint allemaal op Schiphol, als je samen met nog een paar honderd mensen bij de gate zit te wachten….dan kijk je om je heen en denkt…daar zitten mensen tussen waar we straks 2 of 3 weken mee reizen !!! Als je in het desbetreffende land aankomt, zie je dan voor het eerst de groep samen….je geeft elkaar een hand, stelt je voor…ik onthoud dan die namen nog niet… De eerste reisdag is even wennen, maar dat gaat zo snel, na een paar dagen ken je de meeste namen al en heb je ook met de meesten wel even een vluchtig praatje gemaakt, meestal over waar je vandaan komt enz. Het leukste vind ik om naar reiservaringen van je medepassagiers te luisteren…want het zijn meestal mensen die al heel wat van de wereld hebben gezien ! Ook leuk is…soms ken je dezelfde mensen !! Dan is de wereld toch maar klein…..Zelfs heb ik eens meegemaakt dat 2 mannen in de groep, samen op school bij elkaar in de klas hadden gezeten en elkaar daarna nooit weer terug hadden gezien…hoe is het mogelijk !! Ontmoet je elkaar in Saigon !!

De groepen waar ik mee gereisd heb, bestonden allemaal uit aardige en rustige mensen met ongeveer een gemiddelde leeftijd van 45 / 50 jaar ! We hebben allemaal een gemeenschappelijke interesse….we houden allemaal van reizen en we willen zo veel mogelijk van het land zien ! Er zitten altijd wel een paar tussen met leuke humor en na 1 week heb je het al reuze gezellig met elkaar ! Je bent ook echt niet de hele dag met elkaar in gesprek…bij lange afstanden zie je sommigen die slapen, of genieten van de natuur of lezen…Ik zit meestal naar buiten te kijken, ik vind het prachtig om door wisselend landschap te reizen, af en toe schrijf ik even een stukje in mijn reisdagboekje….Soms vertelt de reisleider wat…en meestal stop je na 1½ of 2 uur even om de benen te strekken, toiletbezoek, wat eten, noem maar op ! Onderweg stoppen we natuurlijk ook vaak om iets te bezichtigen of maken we wandeltochten… soms maak je wel wandeltochten van 4 uur of meer …meestal kun je kiezen tussen een lange of een korte wandeling ! Je bent ook echt niet verplicht om achter een reisleider aan te hobbelen…ik heb vaak zoiets als, dat google ik thuis wel even…

Lunchen doe je wel gezamenlijk, maar dat ben je uiteraard ook niet verplicht, als je geen honger hebt of als je liever even een stukje wilt gaan wandelen….Als je aan het eind v/d middag of ’s avonds in je hotel aankomt, is het ook ieder voor zich ! De reisleider vertelt je meestal, waar je lekker kunt eten en geeft nog wat tips ! en dan is het : Tot morgen …..7 uur…, soms wat later, soms wat vroeger, maar meestal vertrek je weer op tijd, na het ontbijt natuurlijk !

Tijdens rondreizen zit je meestal diverse keren in een boot, je maakt bijna altijd wel een treinreis, je huurt een fiets…of maakt een kamelentocht enz enz, hangt ook van het land af natuurlijk ! Je ziet ongelooflijk veel, je maakt al snel 3000 of 3500 km tijdens 2 of 3 weken, je hebt vaak een vol programma ! Soms heb je 2 of 3 vrije middagen, maar ook dan kan je altijd nog een trip boeken en mijn ervaringen zijn, dat iedereen dan ook meegaat ! Ook is er afwisseling qua accommodatie, soms een luxe hotel met zwembad aan zee, soms een traditionele rondavel in Afrika, of je slaapt een paar nachten in een tent of hangmat in de jungle !

Je bezoekt altijd steden, lokale dorpjes, lokale marktjes enz enz. Bij een bezienswaardigheid, vertelt de reisleider meestal even iets en dan krijg je een bepaalde tijd ( altijd ruim voldoende ) om het op eigen houtje te bekijken !!

Verder vind ik het gemak reuze prettig…je hoeft nooit te wachten in een rij bijv. om een ticket te kopen ( reisleider of gids regelt dit ), iets te zoeken, bijv slaapplek…, iets op te zoeken in je gids over de geschiedenis van die tempel of ruïne, de reisleider heeft dit allang verteld ! Koffers hoef je niet in de bus of uit de bus te sjouwen, daar zijn altijd lokale jongens voor die daar een tip voor krijgen…

Ook wijk je vaak af van de zogenaamde gebaande wegen…ik moet eerlijk zeggen, dat ik weinig tot soms geen andere Nederlanders tegen kom tijdens mijn reis !

Tijdens onze laatste reis, afgelopen maart in oa. Mexico, hadden we een reisleider die in het land zelf woont…getrouwd is met een Mexicaanse en dan hoor je veel verhalen die in geen enkele reisgids te vinden zijn !! Heel veel grappige…over de (schoon)familie bijv.

Een rondreis is voor mij en ook voor Rob, puur genieten, vanaf dag 1 tot aan de allerlaatste dag, geen enkele vorm van irritatie…het is volop genieten ! Het is net zoiets als….ja, een lange rit in een achtbaan !

Op de laatste dag van de reis, heb je een gezamenlijk diner…..en terug op Schiphol valt soms het afscheid zwaar….soms hou je er ook nog leuke vrienden aan over…dat is persoonlijk natuurlijk…

Dit is mijn persoonlijke mening, een ander geniet misschien weer heel anders op zijn of haar reis …..Ik ben wel benieuwd, of dit jou aanspreekt….of toch niet ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.