Reisverhaaltjes.nl

HAGEDISSEN

VARAAN SRI LANKA

Wanneer ik bijvoorbeeld voor Instagram door mijn foto’s scroll, kom ik heel veel hagedissensoorten tegen. Van klein tot wel ruim twee meter ! Ik vind ze fascinerend en maak er altijd foto’s van ! Hagedissen komen overal voor, ook in Nederland !

Vandaag laat ik je onder andere wat foto’s zien van (zee)leguanen, (water)varanen, gekko’s en andere hagedisjes die ik tijdens mijn reizen gefotografeerd heb !

Ik wist het ook niet, maar er zijn wel vijfduizend soorten hagedissen ! Ze zijn een onderorde van de schubreptielen. Sommige hagedissen hebben lichaamsuitsteeksels zoals stekels, kammen, hoorntjes, kragen of zelfs zweefvleugels !

De bovenste foto is van een (land)varaan. Zoals je ziet kunnen deze behoorlijk groot worden, zeker 1½ meter. Ze komen voor in Azië, Afrika en Australië.

varaan sri lanka

Ik zag deze twee in Sri Lanka, maar ook in Gambia zag ik ze veel. In dit Afrikaans land ben ik zelfs zo erg geschrokken, toen er twee vechtende varanen uit een boom vlak voor mijn voeten vielen. Ik zag in eerste instantie niet eens wat voor dieren het waren, maar ze waren enorm. Ik stond een kwartier later nog op mijn benen te shaken. Dat kun je je wel voorstellen denk ik !

In Sri Lanka kom je ook veel watervaranen tegen. Deze zien er bijna monsterachtig, draakachtig uit. Ze kunnen wel drie meter lang worden ! Ze zullen een mens niet zomaar aanvallen, alleen wanneer ze in het nauw worden gedreven. Hun bek zit vol bacteriën waar je goed ziek van kan worden, mocht je toch gebeten worden ! Het zijn carnivoren en niet bepaald kieskeurig wat eten betreft. Ze eten vogels, eieren, kleine zoogdieren, ratten, muizen, kikkers, slangen enz.

watervaraan sri lanka

watervaraan sri lanka

Zeeleguanen zag ik op de Galapagos eilanden. Ze komen alleen op deze eilanden voor ! Het zijn de enige soort leguanen die zowel op land als in zee leven. Je ziet ze meestal in grote groepen op de rotsen liggen. Ze zijn koudbloedig, zoals alle hagedissen en liggen in de zon om zich op te warmen. Alg en wier  is hun voedsel ! Hele bijzondere dieren !

zeeleguanen

De meest bekende leguaan is de exotische groene leguaan. Dit dier wordt ook wel als huisdier gehouden ! Leguanen zie je bijna alleen in Noord -en  Zuid-Amerika !

Deze groene leguaan zie je ook veel op Bonaire  ( Rob heeft deze foto gemaakt )

groene leguaan bonaire

In Mexico zagen we ook heel veel leguanen, weer een ander soort. Maar wel grote jongens !

leguaan mexico

2 leguanen mexico

leguaan mexico

Als deze dieren jong zijn eten ze insecten, maar wanneer ze volwassen zijn eten ze planten ! Zoals deze leguaan, die een hibiscus bloem opeet !

leguaan eet hibiscus bloem

Ze kunnen overigens goed klimmen !

klimmende leguaan op de rotsen

leguaan mexico

Prachtig vind ik ze !

Heb jij in het buitenland wel eens kleine huisgekko’s op de muren zien zitten ? Ik weet nog dat ik deze veel in Indonesië zag. Ik vond ze toen doodeng ( 34 jaar geleden ), omdat ze zo snel lopen en een bepaald geluid maken. In Indonesië heten ze tjitjaks, naar het geluid ( tjik tjak ) dat ze maken, om een andere sekse te lokken.  Ze eten slechts kleine vliegjes en dergelijke, dus niks gevaarlijks aan !

tjitjak, huisgekko

Voor de mens spelen hagedissen overigens een belangrijke rol als opruimers van diverse plaagdieren, zoals krekels, sprinkhanen en kakkerlakken !

Agamen zijn we ook geregeld tegen gekomen tegen, ook prachtig !

agaam

agaam

agaam

Ze zijn er in diverse kleuren, ook veel blauwe kleuren !

gekko

Dit lijkt mij een gekko

hagedis

En tenslotte nog een skink, een klein hagedisje. Tot twee keer toe viel er In Ethiopië een uit een boom bovenop me ! (Ze moeten mij wel hebben…)

skink

Ik kan me niet herinneren of ik ooit een Kameleon heb gezien… De meeste soorten zie je in Afrika, met name in Madagaskar !

De grootste reus onder de hagedissen in de Komodovaraan. Deze hagedis leeft voornamelijk op het Indonesische eiland Komodo ( Sunda eilanden ). Ze kunnen ruim drie meter worden ! Ze eten voornamelijk : Javaans hert, wilde zwijnen, waterbuffels, geiten, paarden en vogels ! Wanneer je door dit dier gebeten wordt, kun je een bloedvergiftiging oplopen. Net als de watervaraan in Sri Lanka bevat dit dier enorm veel bacteriën in zijn bek, waardoor de wonden besmet raken. Lange tijd dacht men dat ze niet over gif beschikken, maar met behulp van een MRI-scanner werden er klieren in de kaak gevonden en daar trof men gif aan. Hun beet is dus wel degelijk giftig ! Ze hebben geen natuurlijke vijanden !

Ik hoop ze zeker ooit eens te zien !

komodo varaan

Vind jij hagedissen ook mooi ? Welk soort heb jij wel eens gezien ? Of misschien wel allemaal ?

4 gedachtes aan “HAGEDISSEN

 1. Corrie

  Hallo Margreet,
  Prachtige beesten vind ik de leguanen,voorwereldlijk dieren zijn het en heb heel veel foto,s van ze,op Bonaire zijn ook echt gif groene,zo mooi!!!!!
  Wij hadden 3 leguanen in de tuin en Nadja heeft er foto,s van gemaakt want ik was zo dom,dom om mijn fototoestel te vergeten mee te nemen en ik krijg ze wel van haar doorgestuurd.
  Liefs Corrie.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ja die groene zijn schitterend ! Camera vergeten ? Dat zal mij niet overkomen☺☺☺ Nou ja, je bent ook al een keer of 20 op Bonaire geweest. Je kan het eiland wel op je duimpje denk ik !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.