Reisverhaaltjes.nl

HASSAN II MOSKEE

HASSAN II MOSKEE IN CASABLANCA MAROKKO

Na de eerste overnachting in Marrakech startten wij onze rondreis door Marokko. Op ruim 240 km. van Marrakech ligt Casablanca. Daar bezochten wij de grote moderne Hassan II moskee !

Het is de grootste moskee van Marokko en behoort tot de zeven grootste moskeeën in de wereld. De moskee is gebouwd op de grond die onttrokken is aan de zee en de helft van de moskee steekt uit over de zee ( Atlantische Oceaan )

Binnen is er plek voor 25.000 bezoekers en buiten voor 85.000 ! Het is de enige moskee in Marokko die opengesteld is voor niet-moslims !

moslim vrouw bij de moskee buiten

De ingang

de ingang

Prachtig versierd !

versiering van dichtbij

versiering mozaik van dichtbij

moslim vrouw voor de moskee

Een gedeelte van de vloer van het complex is van glas, zodat de biddende gelovigen direct boven het water knielen, dit geïnspireerd door een vers uit de Koran, die spreekt over de troon van God, gebouwd boven het water !

De minaret is 210 meter hoog !

mineret is 210 m. hoog

Er is zeven jaar gebouwd aan de moskee, in opdracht van Koning Hassan II en in 1993 was hij klaar. Er werd dag en nacht door meer dan 1000 bouwvakkers aan gewerkt !

De moskee heeft moderne kenmerken. Zo is hij bestand tegen aardbevingen, de deuren zijn elektrisch aangestuurd en het complex heeft een uitschuifbaar dak ! Zowel binnen als van buiten is hij prachtig versierd…

moskee van binnen is prachtig versierd

Zesduizend traditionele Marokkaanse ambachtslieden hebben zes jaar gewerkt aan de mozaïeken, de marmeren vloeren, zuilen, houtsnijwerken en de geschilderde plafonds !

bewerkte plafonds

Je weet niet wat je ziet, je kijkt je ogen uit ! Zéér de moeite waard dus om deze moskee te bezoeken !

Wanneer je de moskee bekeken hebt is het nog even leuk om naar de ruwe zee te kijken. Er waren golven van twee a drie meter hoog. Maar, zei onze reisleider, dat is nog niks…soms zijn de golven meer dan tien meter hoog !

de zee

Heb jij wel eens een moskee bezocht ? Misschien ook deze Hassan II moskee ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.