Reisverhaaltjes.nl

HEILIG BRONWATER

offerbakjes bij tirta Empul tempel

Na een voorstelling van de BALINESE DANS en het bezoek aan een lokaal winkeltje waar ik spulletjes kocht voor ONS EIGEN TEMPELTJE, reden we naar de Tirta Empul tempel ten noorden van Ubud!

Het tempelcomplex met het Heilige bronwater. De tempel is een replica van de oorspronkelijke tempel uit de 10e eeuw. Het is er verplicht om een sarong te dragen alvorens je naar binnen gaat. Tenminste als je in een korte broek loopt. Je krijgt ze daar gratis. De entree is 15.000 roepia (ongeveer 1 euro)

Rob met een sarong

Bij deze tempel is een bad/vijver waar belangrijke reinigingsrituelen plaatsvinden. De Balinese bevolking wast zich daar om zich te reinigen.Toeristen mogen zich hier ook reinigen!

tirta empul het heilige bronwater

Het was er behoorlijk druk. Zowel de lokale bevolking als toeristen stonden in de rij om zich onder te dompelen in het heilige bronwater!

heilige bronwater tirta empul

heilige bronwater tirta empul

Balinese vrouw wast zich in het heilige bronwater bij tirta empul

Tot mijn verbazing zag ik grote koi karpers in hetzelfde bad zwemmen. Wat zullen deze vissen blij zijn als ’s avonds de rust weer terug is gekeerd en ze de vijver weer hun zelf hebben. Lijkt me niet erg gezond voor de vissen tussen al die mensenvoeten…

Wij hadden geen behoefte om ons hier te reinigen, maar het is wel een prachtig tempelcomplex en je ziet hier van alles.

Overal liggen de offerbakjes met de nog smeulende wierookstokjes

offerbakjes

Je ziet er prachtige beelden, zoals deze draak

prachtige beelden zoals deze draak

En bij deze tempel zag ik de grootste spin ever… (zo groot als mijn hand) Zie ook SPINNEN OP BALI

spin zo groot als mijn hand

Net als bij de andere tempels die we op Bali bezochten, stikte het hier van de grote spinnen. Maar als je er niet op let, zie je ze waarschijnlijk niet. Ze zitten in grote webben, meestal een paar meter vanaf de grond!

In het midden van het complex bidden de Balinezen. Je ziet de lokale vrouwen rondlopen met op hun hoofd diverse offers zoals bloemen!

vrouwen met bloemenoffers en fruit op hun hoofd

biddende Balinezen bij Tirta Empul

biddende Balinees bij tirta empul

tempelcomplex tirta empul

Prachtige tempeltjes! De meeste toeristen zie je bij het reinigingsbad!

Er is nog een grote vijver waar je voer kunt kopen voor deze grote koi karpers!

koi karpers

We liepen er ongeveer een uurtje rond en via een doolhof van souvenirs winkeltjes liepen we weer terug naar de parkeerplaats waar onze chauffeur Kadek op ons stond te wachten. We kochten in de gauwigheid nog een enorm groot schilderij. Die hangt nu op onze slaapkamer en laat ik je in een volgend reisverhaaltje zien!

Wij gingen verder en bezochten een prachtige waterval. Om de waterval te bereiken konden we via trapjes naar beneden lopen. Het was inmiddels bloedheet geworden. Naar beneden lopen? Dat betekent: later weer omhoog klauteren…. Niet mijn favoriete hobby, maar als je ziet hoe mooi het daar is, dan loop je echt wel naar beneden!

Hierover meer in het volgende reisverhaal!

Heb jij deze tempel ook bezocht? Wat vond je ervan?

2 gedachtes aan “HEILIG BRONWATER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.