Reisverhaaltjes.nl

HELICONIA’S

HELICONIA'S

Wat zijn ze verschrikkelijk mooi, deze planten ! Ze komen voor in tropische landen, zoals in heel Midden en Zuid-Amerika en in Azië. Er zijn wel 200 soorten !

Heliconia is vernoemd naar de Griekse berg Helicon. De bewoners van deze berg zouden altijd jong en mooi blijven zoals de bloem van de Heliconia !

bloem van de heliconia

De plant is meerjarig en groenblijvend en ze hebben wortelknollen. Er zijn soorten met rechtopstaande en met hangende bloemen.

gele bloem heliconia rechtopstaande

Het blad heeft ook veel weg van een Canna ( Indisch rietpalm ), Strelizia ( paradijsvogelbloem ) en een Musa ( banaan ) Deze drie hebben wij ook in onze tuin

de hele plant, het blad lijkt op die van canna, banaan en een strelizia

Ze zijn vanaf 30 cm. tot wel vijf meter hoog ! Op deze bloemen komen veel kolibries op af. Ze voeden zich met de nectar van de bloemen, bovendien zorgen de kolibries voor de bestuiving van deze planten !

In Nederland worden de bloemen ook door bloemisten als snijbloem gebruikt en je kunt ook kleine soorten Heliconia planten in potten kopen ! Ikzelf heb ze ook wel eens in de tuin, maar je kunt ze alleen in de zomermaanden buiten zetten. Bij temperaturen beneden de 15 graden moet je ze naar binnen halen !

Een Heliconia als kamerplant ? Dit is best moeilijk want ze hebben een doorlatende grondsoort nodig, rijk aan rot organisch materiaal. Ook hebben ze minstens zes uur licht nodig en een hoge luchtvochtigheid en twee keer per dag water nodig ! Dus geen makkelijke kamerplant….

Op reis fotografeer ik deze exotische bloemen altijd…

rode bloem heliconia

oranje/geel heliconia

gele heliconia

Op Jamaica zag ik deze, met groen/roze bloemen

groen/roze bloem

Vind je ze niet schitterend ?

rood/gele lange hangende bloem heliconia

rood/gele bloem

De bloemen hebben iets weg van een vogelsnavel !

Fotografeer jij ook altijd bloemen in het buitenland ? Of let je hier niet zo op ? Wat is jouw favoriete bloem ?

 

2 gedachtes aan “HELICONIA’S

  1. Lucia

    Wij hebben een kitten die graag aan planten knabbelt. Nu heb ik een tuin. Heb een Heliconia gekocht bij AH. Kan ik deze in de winter op de venstetbank zetten?

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Hoi Lucia ! Ik heb deze zelf ook gekocht bij AH ! Erg mooi, helaas zijn heliconia’s erg moeilijk om als kamerplant te houden. Ze hebben licht en warmte nodig, maar kunnen niet tegen fel zonlicht. Bovendien hebben ze een hoge luchtvochtigheid nodig en dat is het probleem… Ik zou de plant zelf op een slaapkamer laten overwinteren, niet te dicht bij een kachel of verwarming, daarbij zou je ze dan dagelijks moeten besproeien !De grond mag ook niet uitdrogen ! Ik heb even opgezocht of deze plant giftig is voor katten. Volgens mij niet, ik zie de plant niet staan in het lijstje giftige planten. De sansevieria is wel erg giftig zag ik !Succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.