Reisverhaaltjes.nl

HONDEN OP BALI

HOND OP BALI

Met name in Aziatische landen zie je ontzettend veel (zwerf)honden. Maar ik denk dat ik nergens zoveel honden zag dan op Bali!

Je ziet allerlei soorten rassen op het eiland, van kleine rashondjes tot grote pitbulls en ze lopen bijna allemaal los!

Toch zijn dit niet allemaal zwerfhonden. Want vele hondeneigenaren laten hun hond los rondlopen! Hoewel Balinezen wel voor hun honden zorgen, leidt een gebrek aan kennis over het gedrag en de verzorging regelmatig tot onbedoelde verwaarlozing of mishandeling. Geld voor sterilisatie heeft men niet en puppy’s worden gewoon gedumpt of afgemaakt. Veel Balinezen houden ook een hond om geesten en dieven bij hun huis weg te houden…

Wij verbleven 10 dagen in het Bumas resort in Sanur. Een prachtig rustig resort. Aan de voorzijde een groot balkon met uitzicht op het zwembad, maar aan de achterkant bij de ingang van onze kamer keken we uit over een muurtje naar de huisjes van de lokale bevolking. Kleine huisjes met kleine tuintjes. Behalve dat iedereen vogeltjes in piepkleine kooitjes hield, zag ik ook in de tuintjes hondenhokken staan… Hondenhokken, zoals je in Nederland konijnenhokken in de tuin ziet staan.

Nu vind ik één konijn in een hok in Nederland ook erg zielig, want konijnen horen niet alleen in een hokje. Ze houden van gezelschap en vereenzamen alleen in zo’n hok. Dit is vaak onwetendheid. Maar in de tuin pal achter ons resort zag ik dus een hond in een hok opgesloten zitten. Een hok waarin de hond zich nauwelijks kon keren. Mijn hart brak toen ik dit zag…

Het uitzicht aan de achterkant van ons resort

uitzicht achterkant resort

Zodra we bij onze kamer aankwamen of onze kamer verlieten, keek ik over dit muurtje. Hopend het hondje los in de tuin te zien lopen en steeds werd ik verdrietig dat de hond nog steeds in het hok zat opgesloten. Na een aantal dagen kreeg ik wel in de gaten, dat de hond nooit los werd gelaten en er niet of nauwelijks naar omgekeken werd… Het zat 24 uur per dag in zijn kooi!

Ik als een enorme dierenvriend en absoluut niet tegen dierenleed kan werd hier erg verdrietig van. Ik wilde de bewoners hier op aanspreken, ik wilde het hondje redden…Toch heb ik niks gedaan… Wat had ik moeten doen?

Regelmatig sprak ik met Rob hierover en ik vertelde het aan de Nederlandse overwinteraars die in het Bumas resort zaten. Zij vonden het ook zielig en vertelden dat veel Balinezen honden in hokken houden. Zij fungeren slechts alleen als waakhond!

Ik zag zelfs toen we een keer in de file stonden een bench voor een winkeltje staan. Hierin zat een hond met een klein aapje. Ze hadden nauwelijks ruimte. Toen het aapje schrok van het getoeter van het verkeer sprong deze uit angst om de nek van het hondje. Voor de een misschien een grappig gezicht, ik vind zoiets erg triest om te zien…

Één van de Nederlandse mannen die al jaren elke winter in het Bumas resort overwinterd zei dat er vorig jaar 14.000 honden op Bali waren afgeschoten.. Het schijnt dat er in 2008 een grote uitbraak van rabiës (hondsdolheid) is geweest. Dat er veel mensen zijn overleden na een hondenbeet. Er worden jaarlijks tienduizenden hondenbeten gemeld op het eiland! Reizigers naar Bali worden aangeraden uit de buurt van honden te blijven. De overdracht van rabiës naar de mens kan plaatsvinden door besmet speeksel, via beten, likken of krabben. Zonder snelle behandeling is hondsdolheid meestal dodelijk!

Aan de ene kant zijn er veel stichtingen en projecten op Bali die de honden vangen om ze te vaccineren en te steriliseren, maar er zijn ook speciale eliminatieteams die honden afschieten of vergiftigen. Eens in de zoveel tijd doodt het team alle dieren op straat die ze tegenkomen en vraagt  toestemming voordat ze in iemands tuin een loslopende hond mogen afschieten. Eigenaren die weigeren moeten een verklaring ondertekenen waarin staat dat zij verantwoordelijk zijn voor alle kosten die optreden als hun hond hondsdolheid heeft en iemand bijt. Bijna alle eigenaren stemmen dan in met de doding van hun hond. Vandaar dat mensen de honden misschien ook in een hok houden?

Het doden van honden is zowel wreed als zinloos. De aantal honden herstellen zich snel en zo wordt uiteindelijk noch de ziekte hondsdolheid als het probleem van de zwerfhonden aangepakt

De honden met dit soort halsband om zijn gevaccineerd en ik zag er vele lopen met deze halsbanden

hond op bali met halsband

Van alle honden die ik op Bali zag, vond ik echter geen een er slecht uitzien. Op wat schurftplekjes na misschien, maar ik heb geen gewonde of magere dieren gezien. Ze komen ook niet agressief over. Overdag liggen ze ergens te slapen op straat of op het strand. ’s Avonds zie je ze op straat lopen, soms in groepen. Ik zag dat vele geaaid en gevoerd worden door toeristen. Zelf voer ik wel vaak honden en katten in het buitenland, maar raak ze niet aan.

Het lijkt alsof de honden een prachtig leven hebben op Bali. Ze lopen los, vechten en spelen met andere honden en planten zich voort. Maar er loert veel gevaar voor de Balinese honden. Niet alleen worden ze vergiftigd of afgeschoten, maar ze worden ook gegeten!

Balinezen eten binnen hun cultuur geen hondenvlees, maar migranten uit het oosten van Indonesië wèl. Honden worden op een zeer wrede manier gedood en gekookt in hun eigen bloed en opgegeten. Verder worden er op Bali hondengevechten gehouden ( in Nederland ook trouwens) en worden veel honden aangereden in het verkeer…

Gelukkig worden tegenwoordig veel honden op Bali gratis gevaccineerd en gesteriliseerd, maar het aantal loslopende honden is nog steeds een groot probleem op het eiland!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.