Reisverhaaltjes.nl

HUIZEN IN NOORD-ETHIOPIE

dorpje in Noord-Ethiopië

In mijn vorige verhaal schreef ik over de vrolijke Afrikaanse bevolking. Als ik zie hoe men in Ethiopië woont begrijp ik nauwelijks dat ze tevreden zijn of lijken… Ze bezitten niks, hooguit wat vee. Maar de Ethiopiërs hechten veel waarde aan hun familie, hun kinderen, het samen zijn! Gezamenlijk koken, eten en gesprekken voeren! Eigenlijk is dat ook het meest waardevolle in het leven…

Ruim 1½ jaar geleden maakten we een rondreis door Ethiopië. Dit land heeft de tweede grootste bevolking van alle Afrikaanse landen. Het is nooit gekoloniseerd geweest! Bijna 80% van de bevolking leeft van minder dan 2 euro per dag!! 80% van de bevolking leeft van de landbouw, maar deze sector heeft zeer te lijden onder de extreme droogte en verouderde landbouwmethoden. Het werk op het land wordt grotendeels nog door mens en dier uitgevoerd!

Nu ik de foto’s weer eens bekijk zie ik de ongelooflijke armoede waarin zij leven. Natuurlijk zag ik dat toen ook wel, maar als je drie weken lang alleen maar armoede ziet valt het steeds minder op.

Vandaag laat ik je zien hoe men in Noord-Ethiopië woont. In een volgend reisverhaal laat ik zien hoe ze in het zuiden van het land wonen. Het zuiden is namelijk heel anders. Het lijken bijna twee verschillende landen!

Onze reis startte in de hoofdstad Addis Abeba. Een enorme drukke vervuilde stad met veel contrasten. Hier wonen wel rijke mensen, maar over het algemeen doet de stad armoedig aan. Je ziet er weinig hoog of nieuwbouw. De stad is overigens heel veilig!

Adis Abeba

Ik zag veel mensen op straat slapen…

We vlogen van de hoofdstad naar het noorden, naar Lalibela

De huizen daar vond ik het mooist

lokale huizen Lalibela, Ethiopië

huizen Lalibela, Ethiopië

Maar zo woont lang niet iedereen. De meesten wonen zo:

huizen lalibela

of zo:

stenen huizen in Lalibela, Ethiopië

We vlogen verder naar Axum en daar woont men zo:

Axum, Ethiopië

Vervolgens reden we verder per bus door het noorden en midden van het land. Toen viel de armoede pas echt goed op. Dit zijn toch nauwelijks nog huizen te noemen?

dorpjes in Ethiopië

Overal zagen we de armoedige dorpjes onderweg. Huizen gemaakt van golfplaten, je ziet het veel in Afrika! Maar ook huisjes van steen, aangesmeerd met leem of koeienmest, van palen of takken of stro. Je komt ze allemaal tegen in Ethiopië!

huizen in Ethiopië

huizen in Ethiopië

Het lijkt wel of het gebied door een aardbeving is getroffen… Toch is dat niet zo.

woningen in Ethiopië

stad Ethipië

Ook dit soort woningen zie je veel in het noorden of midden van het land:

huisjes in Ethiopië

huizen Ethiopië

huizen Ethiopië

huizen Ethiopië langs de weg

huis Ethiopië

Huizen onder het stof (zand) Lijkt me niet erg gezond…

huizen onder het stof, Ethiopië

Pure armoede dus in Ethiopië! Ik heb echt niet het ergste laten zien. Zo woont iedereen!

Gelukkig is het altijd mooi weer in Ethiopië. De mensen leven buiten en slapen alleen onder dak! ’s Avonds maken ze een vuurtje en zitten ze gezamenlijk te kletsen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.