Reisverhaaltjes.nl

IN DE BAN VAN DE CALOCASIA’S

calocasia guatemala

Say what ??

Calocasia ja, ook wel Taro of Olifantsoor genoemd !

Ik heb het over een plant ! Op de foto (Guatemala) zie je een Calocasia giant, een reus ! Wat zijn ze móói  ! Ik ben er helemaal ‘verliefd’ op…Het blad kan wel 1.50 meter lang worden !!

Nog mooier is, dat je deze planten rustig zomers in je tuin kunt zetten ! Ja in Nederland !Sommige zijn zelfs goed winterhard ! Helaas heb ik voor deze reus geen plek in onze tuin, tenminste; dat zegt Rob. Ik denk daar anders over…

Ik fotografeerde deze planten in Guatemala en op Jamaica. Ik stond er met verbazing naar te kijken. Ik kende deze planten toen nog niet. Inmiddels heb ik al twee exemplaren in de tuin staan. Maar wat mij betreft komen daar nog veel meer soorten bij !

Foto in Guatemala

calocasia guatemala

Calocasia op Jamaica

calocasia jamaica

In onze tuin staat de ‘Pink China’ ( roze stengels )

colocasia pink china

Deze soort is volkomen winterhard, tot -18 ! Wel sterven de bladeren ’s winters af. Maar in het voorjaar komt de plant groter weer terug ! De plant wordt ongeveer 1,5 meter hoog !

Verder heb ik nog de Calocasia ‘Illustris’, een donkere variant ( winterhard -12 / -15 )

colocasia illustris

Ze staan supermooi in een exotische tuin. Ik kan beter zeggen : deze planten mogen niet ontbreken in een exotische tuin !!

Eerder heb ik al eens geschreven dat ik lid ben van de besloten groep : ‘Exotische en bijzondere planten’. ( op Facebook ) Daar ben ik met iemand in contact gekomen die ook helemaal dol is op deze planten en wel stekken voor me heeft. Daarvoor moet ik naar Apeldoorn en laten wij daar nou net aanstaande woensdag naar toe moeten..

Deze Calocasia’s zijn er in diverse kleuren en maten ( minstens 16 ). Vooral de gevlekte met drie kleuren zijn erg bijzonder !

Ik heb de Colocasia ‘Violet Stem’, de ‘ Limeade ‘ (geel/groen gevlekt) en de ‘Black Magic’ besteld. Die ik dus woensdag op ga halen. Ze worden hoog en hebben groot blad !! Daar houd ik van ! Nee, ik zeg het weer verkeerd; ik ben er dol op !!

Taro is eigenlijk de wortel van de Calocasia ( olifantsoor ). Het is een zeer veel gekweekte plant in de tropen, waar het eenzelfde gebruik kent als de aardappel. Taro lijkt ook op een aardappel

Taro wordt het meest gegeten in India. Daar noemen ze het arbi ! Ik neem dus aan dat we deze planten veel tegen zullen gaan komen tijdens onze rondreis door dit land. Let wel op : het blad is giftig ! Het blad wordt wel gegeten, maar je moet weten hoe je het klaar moet maken !!

De planten houden van veel water en zon ! Een oeverplek bij een vijver is perfect !

De winterharde soorten zou ik in de winter wat afdekken met bijvoorbeeld een laagje turfstrooisel. De soorten die niet winterhard zijn haal ik in huis !

Ik ben bang dat er aankomende winter heel wat planten binnenshuis moeten overwinteren…

In ieder geval ook mijn Alocasia ! Deze plant behoort tot dezelfde familie als de Calocasia. Ik heb deze plant in een tuincentrum gekocht als kamerplant, maar gewoon buiten gezet. Hij doet het erg goed. Er zijn al drie bladeren bijgekomen ! Elk nieuw blad wordt weer groter dan de vorige.

Het voordeel van deze exoten in je tuin, is dat je tuin in het verre najaar op zijn mooist is ! Terwijl de gewone standaard tuintjes in Nederland dan niet zo mooi meer zijn. Ook heb je zeer weinig onderhoud aan deze planten en weinig tot geen onkruid ! Gewoon laten groeien, wel af en toe water geven !!

Dit is de Alocasia in onze tuin !

Alocasia

Hou jij ook van exotische/tropische planten ? Heb jij ook exotische planten in je tuin ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.