Reisverhaaltjes.nl

INDIA VERSUS SRI LANKA

2 PORTERETFOTO'S VAN INDIA , 2 NATUURFOT'OS VAN SRI LANKA

Ik wilde al jaren graag eens naar India, maar kreeg Rob nooit zover. Hij vond India maar niks. Een druk, chaotisch en een vies land… Ja dat is allemaal wat ik er ook over had gehoord. Toch wilde ik dit wel eens met eigen ogen zien. Ik had zo vaak gelezen over de enorme cultuurshock, de koeien die overal lopen, de drukte daar en dat het afval gewoon op straat ligt. Rob bleef echter nee zeggen..

Ik stelde hem toen voor om dan (eerst) eens naar Sri Lanka te gaan. Ik dacht dat is net zoiets als India. Dat wilde Rob wèl!

We bezochten Sri lanka in augustus 2015 en daar hebben we geen spijt van gekregen. Wat een prachtig land!

Inmiddels heb ik Rob een jaar later toch over kunnen halen om naar India te gaan. We maakten recent geleden (september 2016) een rondreis door Rajasthan!

In dit reisverhaal leg ik een aantal verschillen van deze twee landen naast elkaar!

SRI LANKA:

Ook bekend als het vroegere Ceylon. Het is een eiland ten zuiden van India, maar het eiland is zo groot als Nederland en België samen!!

Sri Lanka wordt een parel in de Indische Oceaan genoemd en met recht. Het is werkelijk een paradijs op aarde!

rijstveld sri lanka

Er wonen ongeveer 20 miljoen mensen. 70% van de bevolking is boeddhistisch en een kleine 20% is hindoe. Dit zijn voornamelijk de Tamils. De rest betaat uit moslims, christenen en overige.

Waarom is Sri Lanka zo mooi?

Sri lanka heeft een prachtig groen binnenland met tropische vegetatie. Ik zag er zoveel schitterende bloemen en daar ben ik dol op!

paetra vine

Het eiland heeft 1500 km exotische stranden!

palmenstrand sri lanka

waar je in zee zomaar een reuzenwaterschildpad tegen kunt komen…

reuze waterschildpad

En wie heeft nog nooit gehoord van de paalvissers?

paalvissers in sri lanka

Sri Lanka heeft schitterende oude Koningssteden, bergen en theeplantages. Maar het mooist vond ik daar de tempels, de stoepa’s en al die beelden van boeddha’s en hindoe goden!

Zoals deze Grote Stoepa bij de rotstempel van Isurumuniya in Anuradhapura

ruwanweliseya stoepa

Met de grote liggende boeddha …

liggende boeddha

De tempel van Mihintale

witte boeddha bij het tempelcomplex in mihintale

De Gouden Tempel in Dambula, waar je 200 (boeddha)beelden kunt bekijken

de gouden tempel

De tempel van de Tand in Kandy

boeddha beelden met slagtanden van een olifant

Overal worden offerbloemetjes neergelegd en ruik je de geur van wierook! Deze bloemetjes kun je bij speciale stalletjes kopen!

stalletje waar je offer bloemetjes kunt kopen

Sri Lanka heeft ook diverse natuurreservaten, waar je olifanten en zelfs luipaarden kunt spotten!

olifant

Je kunt het olifantenweeshuis in Pinnawala aan de rivier de Oya bezoeken…

olifanten aan de rivier schitterende locatie

Overal op Sri Lanka kom je deze schattige aapjes tegen!

2 aapjes

Zie je tienduizenden vliegende honden 2 maal daags over de stad Kandy heenvliegen. Ze strijken overdag neer in de bomen van de botanische tuin in Kandy!

vliegende honden in een boom

Niet alleen zie je overal aapjes, maar ook eekhoorntjes. Sommige zijn zo tam, dat ze uit je hand eten!

Heel bijzonder vond ik de vele watervaranen die we op Sri lanka zagen. Ze zijn enorm!

watervaraan

Erg bekend is de Leeuwenrots in Sigiriya die je kunt beklimmen! 1202 treden, bijna 200 meter hoog. Niet iets voor mensen met hoogtevrees (zoals ik)

de leeuwenrots

Je kunt schitterende treinreizen maken. De deuren staan open en je kunt lekker buitenboord hangen…

Een bezoek aan het Tsunami fotomuseum in Zuid-Sri Lanka (vlakbij Hikkaduwa) is zeer indrukwekkend! In het zuiden zie je nog steeds de schade aan huisjes en de natuur van deze enorme natuurramp…

Sri lanka is erg rustig en nog niet heel erg toeristisch! Het verkeer is niet zo druk en chaotisch zoals in andere Aziatische landen. Overal kun je je laten vervoeren in de goedkope Tuktuks!

De mensen zijn erg vriendelijk in Sri Lanka, ze zijn niet opdringerig met souvenirs!

vrouwen in laadbak van auto, naar de markt geweest

Sri Lanka is waanzinnig mooi en zeker wanneer je van natuur houdt!

INDIA:

India is een enorm groot land. Het is maar liefst 79 keer groter dan Nederland en er wonen 1,3 miljard mensen!!

Je kunt tientallen keren naar India gaan en dan heb je nog het hele land niet gezien! Overal is het er anders…India heeft een prachtige afwisselende natuur en vele wildparken!

Wij bezochten de deelstaat Rajasthan, in Noordwest India. Het meest toeristische gedeelte toch wel denk ik en zeer geschikt wanneer je het land voor de eerste keer bezoekt. Men is er al wat toerisme gewend. Rajasthan staat bekend om de cultuur, de geuren en de kleuren. De mensen lopen in prachtige gekleurde gewaden!!

vrouw

In India zie je een enorm contrast tussen rijk en arm. Er zijn grote slobbenwijken waar de huizen geen riolering hebben, geen toilet hebben en waar men niet over schoon drinkwater beschikt. Honderden duizenden kinderen en volwassenen sterven jaarlijks aan diarree, omdat ze besmet water drinken!

Ik vond het landschap in Rajasthan niet erg bijzonder. Vaak saai zelfs. Dat had ik niet verwacht. Vooral in de driehoek Delhi, Agra en Jaipur. Tijdens andere rondreizen zit ik altijd van het landschap te genieten en maak veel foto’s vanuit de bus. In Rajasthan viel er weinig te fotograferen onderweg. Vaak was het landschap vlak en soms leek het zelfs dat ik in Nederland was…

De bezienswaardigheden:

Vanaf het Nationaal Ranthambore park werd de natuur dan toch mooier en zagen we steeds meer bergen. In dit nationaal park kun je tijgers spotten, maar we hebben ze helaas niet gezien…

mooie natuur

Puskar is een heel leuk stadje. Hier bevinden zich wel 300 Hindoetempels, waarvan er slechts één aan de Brahma is gewijd, namelijk de Lord Brahma tempel. Er is een superleuke bazar in Pushkar en bij het heilige meer heb je een prachtig uitzicht over de stad

het heilige meer

Jojowar is een heel gezellig klein plaatsje. Ons hotel bevond zich midden in het centrum. Een wandeling door de winkelstraten leverde mooie plaatjes op en leuke gesprekjes met de locals!

vrouw met henna op haar hand

TEEN NSIERAAD HINDOE VROUW

Deze Hindoe vrouw moest vreselijk lachen dat we haar voet fotografeerde!

Maak een treinreis in India, het is erg avontuurlijk! Wij hebben er ontzettend van genoten. De trein was zo primitief, oud en vol deuken en van binnen: houten banken!

de trein

3 hindoe vrouwen

Udaipur is een stad gebouwd rond drie meren. In het stadje kun je oa de prachtige marmeren Jagdish Hindoetempel bezoeken

jagdish tempel

Brahmaan

hindoeman

Je kunt varen op het Pichola meer, waar je je in Venetië waant en daar een prachtige zonsondergang meemaken

zonsondergang pichola meer udaipur

In Rajasthan zijn veel forten oa het Mehrangarh fort

MEHRANGARTH FORT JODPUR

waar je een prachtig uitzicht hebt over ‘de Blauwe stad’ Udaipur

In Jaipur vind je het bijzondere windpaleis

windpaleis jaipur

en het Amberfort waar olifanten toeristen naar boven moeten brengen. Een schitterend fort maar ik heb medelijden met de olifanten…

PER OLIFANT KUN JE NAAR BOVEN WORDEN GEBRACHT, AMBER FORT JAIPUR

De apentempel in Galta; niet alleen leuk zijn de aapjes, maar het is een prachtig tempelcomplex!

apentempel bij galta

De wereldberoemde Taj Mahal ga je uiteraard bezoeken! Kippenvel!!

de Taj Mahal in zijn geheel

Old Delhi: heel leuk om hier doorheen te wandelen of je te laten vervoeren in een riksja. Je weet niet wat je ziet. Het verkeer is enorm druk, voornamelijk brommertjes en riksja’s. Maar zie die kabels op de foto, wat een warboel. Je ziet er zelfs apen overheen balanceren. Old Delhi is de meest bedrijvige, maar ook de meest islamitische wijk van Delhi. Het is leuk om dwars door de bazar te rijden!

DELHI

Heel bijzonder in India zijn de koeien. Ze zijn er heilig en er wordt hun geen strohalm in de weg gelegd. Ze lopen overal en liggen midden op de weg. Het verkeer rijdt er omheen; levensgevaarlijk!  Het is verboden om een koe te slachten. Ze worden gevoerd maar meestal zie je ze ook afval eten!

koe die tussen afval etensresten zoekt

Natuurlijk hebben we veel meer gezien en gedaan in India. Je kunt alles over Sri Lanka en India terug lezen in LANDEN, over beide landen heb ik tientallen verhalen geschreven!

Persoonlijk vind ik Sri Lanka mooier dan Rajasthan. Ik heb natuurlijk maar een heel klein gedeelte van India gezien. De natuur in Sri Lanka is bijzonder mooi, zoveel prachtige bloemen, palmen, bergen, sawahs en schitterende stranden! De tempels zijn ook erg bijzonder, mooier dan in India. In Sri Lanka is het niet erg toeristisch en is het niet vreselijk druk op de weg. De mensen zijn erg vriendelijk en laten je met rust. Het eten is er heerlijk! (curries).

Naar India (Rajasthan) ga je voor de cultuur! De mensen zien er prachtig gekleurd uit en ze zijn ontzettend nieuwsgierig naar je. Je wordt aldoor gevraagd of ze een foto van je mogen maken! Ze schromen niet om een praatje met je te maken en vragen je dan het hemd van je lijf! Vragen zoals; hoe heet je, waar kom je vandaan, ben je getrouwd, heb je kinderen, wat voor werk doe je en at last de belangrijkste vraag: hoeveel verdien je!! Kijk daar dus niet van op, dat ze alles aan je vragen!

mensen uit andere tuk tuks zwaaien naar ons

kinderen zwaaien naar ons

In India is het vreselijk warm, benauwd, klam… Het verkeer is erg druk en gevaarlijk zelfs! Heel bijzonder is dat de koe er heilig is en dat je deze dieren dan ook overal tegenkomt. In de winkelstraten, midden op de snelweg en zelfs op het treinstation! Ook in India is het eten heerlijk!

Hoewel ik dus Sri Lanka mooier vond, heb ik mijn hart verloren aan India! India doet wat met je geest, het is moeilijk uit te leggen. Je moet het zelf ervaren… Of je houdt van India of je haat het zegt men en dat is volgens mij ook zo. Ik hou ervan!

Naar Sri Lanka zou ik niet zo snel nog een keer naartoe gaan, maar terug naar India wil ik heel graag! Natuurlijk wel naar een ander gedeelte India. Maar of ik Rob nog een keer zover krijg??

Ben jij al eens in India of Sri Lanka geweest? Misschien in beide landen? Welk land heeft jouw voorkeur en waarom?

 

 

 

2 gedachtes aan “INDIA VERSUS SRI LANKA

  1. Ilse

    Hoi Margreet,
    Leuke blog, zeker omdat wij (net zoals Rob) in eerste instantie niet veel hebben met India. Hoe denkt Rob er over nu hij er uiteindelijk wel is geweest? Ik heb Sri Lanka bezocht in 1999, en zou best nóg eens terug willen. Zoals jij dat had met Bali ?

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Hoi Ilse! Wij reizen het liefst steeds weer naar een ander land. Omdat we Sri Lanka nu gezien hebben hoeven we niet weer terug. We vonden het een schitterend land, alleen maar positief. India is zo enorm groot en het is overal heel anders, dus daar zou ik nog graag eens terug willen gaan. Rob zegt: ik heb nu India ervaren, vond het een bijzonder land maar ik ga liever naar Afrika! Wij houden beide erg van Africa!Ik zou zeker een keer naar India gaan om het zelf te ervaren, het is een land apart! Wat Bali betreft, het was een goedkope aanbieding 12 dagen voor 650 euro inclusief hotel plus ontbijt. Voor mij was Bali 35 jaar geleden en Rob was er nog nooit geweest. Vonden het beide fantastisch, maar het is niet zo dat ik er weer naartoe wil. Het is me daar veel te toeristisch, maar wel een heerlijk sfeertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.