Reisverhaaltjes.nl

INSECTEN

INSECT ETHIOPIE

De meeste mensen griezelen ervan. Ik ook van vele, maar ik vind ze tegelijkertijd ook mooi en interessant! Van jongs af aan vond ik torretjes of lieveheersbeestjes al leuk. Wie liet als kind niet een lieveheersbeestje op zijn hand lopen en dacht dat het aantal stippen op de vleugels de leeftijd van het beestje was? Haha! Later kwam ik erachter dat de kleurvarianten of het aantal stippen gewoon een ander soort betekende. Een lieveheersbeestje schijnt maar 1 jaar oud te worden!

In Nederland komen ongeveer 20.000 soorten insecten voor en er zijn bijna een miljoen beschreven insecten op de hele wereld. Het is verreweg de grootste groep van dieren ( geleedpotigen) Geschat wordt dat er enkele miljoenen insecten nog niet ontdekt zijn! Ze leven, denkt men, al 350 miljoen jaar op aarde!

Een insect heeft drie pootparen, minstens drie lichaamsdelen (kop, borststuk en achterlijf) Op de kop zitten de voelsprieten en aan het borststuk de poten of eventuele vleugels.

Er zijn 30 orden zoals onder andere:

(eigen foto’s)

*Libellen en juffers

libelle, Sri Lanka

*Sprinkhanen

sprinkhaan India

*Bidsprinkhanen

bidsprinkhaan Ethiopië

*Wantsen

wantsen Senegal

*Kevers

kever India

*Kakkerlakken

kakkerlak

*Vlinders

vlinders Jamaica

vlinder

vlinder

vlinders ethiopië

*Vlooien

*Wandelende takken

*Vliesvleugeligen (bijen, hommels)

hommel Ethiopië

*Tweevleugeligen (zoals vliegen en muggen)

en nog een aantal andere vleugeligen en Latijnse namen haha. Ik zal ze niet allemaal noemen, bovendien zijn mijn foto’s op!

Deze 30 orden zijn weer onderverdeeld in 600 familie’s!

Toen ik in 1982 een rondreis door Indonesië maakte, zag ik voor het eerst enge insecten: grote griezelige vliegende torren en dergelijke. Ik was daar met mijn vriendin en haar ouders. Op verschillende eilanden bezochten we familie. Zij beschikten geen van allen over elektriciteit. ’s Avonds zaten wij vaak bij het licht van een petroleumlamp te schrijven aan ons reisverslag. Dikwijls stonden door de warmte de luiken open. Hierdoor kwamen enge insecten op het licht af. Gillend vlogen wij dan meestal van onze stoelen af! Hilarisch!!

Ik weet nog dat ik toen een grote ‘doos’, afgesloten door glas, vol opgezette insecten mee naar huis nam. Ik vond dit zó mooi! Ik stond er destijds niet bij stil, dat deze dieren speciaal voor toeristen vergast of vergiftigd werden en opgespeld in een doos belandden… Nu natuurlijk hartstikke verboden om zoiets mee te nemen. Ik heb het jarenlang bewaard, totdat alle insecten in de doos vergaan waren, en uiteindelijk belandde alles in de container!

Ken je de film Arachnofhobia? (Een spin is overigens geen insect, want spinnen hebben 8 poten.) De film begint met een aantal entomologen in een oerwoud (wetenschappers die zich met de bestudering van insecten bezighouden) Deze entomologen besproeiden de kronen van hoge bomen met een soort insecticide. Ontelbare vlinders en andere insecten dwarrelden/vielen uit de bomen. Op deze manier werden nieuwe insecten ontdekt! In de film lift dan per ongeluk een grote spin mee naar ‘huis’ die paart met een gewone spin, maar dit even terzijde. Ik verbaasde me hoeveel insecten er uit die bomen vielen!

Tegenwoordig gaat dit wat humaner. Heel heel soms zie ik weleens zo’n programma op Discovery Channel. Men zit dan ergens op de wereld midden in een tropisch regenwoud. Midden in de nacht, meestal onder een afdakje, want het kan er behoorlijk regenen. Er hangen dan diverse grote witte doeken tussen de bomen, waarop felle lampen schijnen. Het is prachtig om te zien hoeveel insecten daar op afkomen! Naar zo’n programma kan ik de hele avond wel kijken! Jammer genoeg zie je dit bijna nooit op TV…

Wanneer er dan een nieuw insect ontdekt wordt, kan het jaren duren voordat de soort beschreven is. Je bent dan verplicht het nieuwe insect een naam te geven. Niet je eigen naam, maar bijvoorbeeld van je partner of je kind! (deze naam wordt dan samengevoegd met de Latijnse familie/orde naam van het insect)

Een paar jaar geleden zijn wij naar Naturalis in Leiden geweest. Ben je daar weleens geweest? Dit is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Er zijn 42 miljoen objecten! Miljoenen opgezette dieren en fossielen!

Alleen al ruim 18 miljoen insecten!!

torren en kevers in Naturalis

vlinders in Naturalis

Wow, ik ga er beslist nog eens naartoe!

Toevallig stond er gister in de krant, dat het aantal insecten in Europa drastisch is gedaald. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en ons voedsel. Ruim driekwart van onze landbouw producten is namelijk afhankelijk van bestuivers.

Ze weten niet precies waarom er steeds minder insecten zijn. Is het de opwarming van de aarde? Of door het toenemend gebruik van pesticide, of omdat er minder bloemrijke akkerranden in de landbouw zijn? Biologen en ecologen maken zich in ieder geval grote zorgen!

Tenslotte nog een paar feitjes:

Het grootste insect ter wereld is een wandelende tak! Het grootste exemplaar werd in Guangxi (China) levend gevangen. Het dier was 62,4 centimeter lang!

En… 80% van de wereldbevolking eet insecten! Ook wint in Nederland het eten van insecten terrein. In sommige winkels kun je insecten kopen, ik neem aan dat dit dode zijn….

De mug maakt de meest menselijke slachtoffers ter wereld! Ongeveer een miljoen mensen sterven jaarlijks aan Malaria! (ruim 200 miljoen worden jaarlijks ziek door malaria) Andere problemen zijn Dengue en Gele koorts!

Vind jij insecten ook mooi en interessant of moet je er niks van hebben?

Ben jij ook in Naturalis geweest?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.