Reisverhaaltjes.nl

IRIS

irissen in de tuin

De iris is een ware schoonheid en heeft een tropisch uiterlijk. Zelf heb ik ze altijd in de tuin staan. Helaas bloeien ze niet erg lang, maar ik vind ze schitterend!

De iris is vernoemd naar de godin van de regenboog, vanwege het aantal kleuren. Een kenmerk van deze bloembollen zijn de drie opstaande en de drie omlaag hangende bloembladeren.

iris

Wist jij dat er wel meer dan 200 soorten irissen bestaan?

De iris behoort tot de lissenfamilie. Ze worden ook wel zwaardlelies genoemd!

De Hollandse iris vind ikzelf erg mooi. De foto’s komen uit eigen tuin

iris

iris

iris

Deze bollen kun je in het najaar zetten, dan bloeien ze rond april/mei. Sommige soorten kunnen in de volle zon staan, andere staan liever in halfschaduw. (je vindt alle info op de verpakking)

Na de bloei moet je de stengels verwijderen, maar het blad moet blijven staan. Dit sterft vanzelf af. Het is niet nodig om de bollen in de winter uit de grond te halen, maar het mag wel!

Irissen zijn ook prachtig op de vaas. Zet ze dan niet in de volle zon, op de tocht of bij de verwarming.

Baardiris, deze vaste plant groeit uit een rhizoom en heeft het liefst een zonnige standplaats in een droge, kalkrijke maar arme bodem. Deze irissen bloeien rond mei/juni. Ze kunnen niet tegen een te natte grond! Er zijn ook irissen als moerasplant die juist wel graag aan de waterkant staan en een zure, vochtige en vruchtbare grond nodig hebben, zoals de Japanse iris of de gele lis!

Baardiris

baardiris

baardiris

baardiris

Zijn ze niet prachtig?

Heb jij ook irissen in je tuin?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.