Reisverhaaltjes.nl

JEEPSAFARI

NATIONAAL PARK UDEWALAWA SRI LANKA

DAG 11 rondreis Sri Lanka

In de vroege middag kwamen we aan bij ons hotel in Embilipitya. Onderweg hiernaartoe waren acht reisgenoten uitgestapt, want zij gingen op jeepsafari naar het Yala nationaal park en dat was ver rijden. De rest ging naar het Udewalawa nationaal park. ( je verslikt je bijna in die namen hier !) We konden kiezen tussen deze twee parken. In het Yala park heb je kans om beren en luipaarden te zien….en in het Udewalawa park heb je 100% kans dat je wilde olifanten ziet !! Tja ik vond het best wel een moeilijke keuze…Een luipaard heb ik al eens in Zuid-Afrika gezien, maar beren nog nooit, maar er is maar een héél klein kansje dat je ze ook daadwerkelijk ziet…en ook met het zien van olifanten moet je erg geluk hebben ! Zuid-Afrikaanse olifanten heb ik wèl in het wild gezien, maar Indische weer niet…dus kozen wij voor het Udewalawa park !

Om half drie vertrokken we !

de jeeps

Het was ongeveer een klein uurtje rijden. We waren met 3 jeeps, maar eenmaal in het park gingen we ieder een andere kant op, af en toe kwamen we elkaar tegen. Vooral als er een dier gespot werd natuurlijk ! We reden door een schitterende natuur en dat leverde mooie plaatjes op…

prachtige natuur in het park

prachtige natuurfot struiken bomen en de lucht

Gelukkig zagen we praktisch geen andere toeristen. Het was een heel getuur tussen de struikjes en in het begin zagen we alleen maar steeds pauwen, mooie vogels natuurlijk, maar wij zochten  olifanten…

 prachtig landschap

Plotseling….’Ja, dáár ‘! ‘ Wáár ‘ ? ‘ Hier ‘ ! Er kwam een olifant achter ons uit de struiken en je ziet ze werkelijk pas, als ze nog maar een paar m. van je verwijderd zijn ! Wat een schitterende dieren zijn dit toch ! ‘ Wauh ‘..klik…’ Jee ‘…klik,… ‘ Wat mooi ‘ !  ….klik, klik..

olifant in struiken bijna niet te zien, maar op slechts een paar m. afstand

wilde olifant komt uit struikgewas en staat paar m. voor ons

We zagen tijdens onze reis natuurlijk al de vele olifanten in het olifantenweeshuis, maar hee hier lopen ze echt in het wild hè, dat is toch heel andere koek ! De olifant was niet zo erg onder de indruk van ons trouwens. Het grote logge dier keek ons even aan, stak de weg over en verdween weer in het struikgewas…..na enkele meters zie je hem dan ook echt niet meer !

Ik besefte op dat moment, dat ik dit één van de mooiste dingen van het reizen vind ; het spotten van wild ! De spanning, het onverwachte, je weet nooit wat je tegenkomt !

Niet veel later zagen we er weer een.. In totaal zagen we een stuk of vier, vijf ! Prachtig daar kun je niet genoeg van krijgen !

olifant

olifant

Ook zat ik enorm te genieten van de natuur om ons heen

schitterende natuur

schitterende natuur

We kwamen geregeld buffels tegen, die lagen in kleine poeltjes te badderen.

prachtig meertje met buffels

buffels in een poel

We reden naar een groter meer en daar was een hele kudde olifanten aan het baden. We bleven lang staan kijken.

kudde olifanten in een meer

Er zat een jong bij die zo heerlijk in het water aan het spelen was. Hij probeerde steeds op zijn moeder -en/of tantes te klimmen, een lachwekkend gezicht ! Na een tijdje gingen de olifanten het water uit en het speelse olifantje rende heen en weer, zo’n grappig gezicht ! Een volwassen dier deelde een corrigerende tik uit naar het kleine dier….zo van : doe nou maar eens even rustig, nu is het wel genoeg geweest !

jong olifantje

twee olifanten verlaten het meer

We zagen even verderop deze arend in een boom zitten

een arend

en we zagen ook een katachtige ! Waarschijnlijk was het een civetkat ! Ik heb hem niet goed op de foto gekregen omdat je hem haast niet zag tussen de lichte struiken en hij was schuw. Jammer, we hebben een tijdje stil gestaan en gewacht, maar hij liet zich niet meer zien…

We reden uiteindelijk nog naar een groot meer, met kleine eilandjes. Daar zagen we enkele krokodillen liggen….Ik dacht dat er maar een paar lagen en dat de rest boomstronken waren, maar na enige discussie in onze jeep en door het gebruik van een verrekijker werd het bewijs geleverd…het waren ook krokodillen ! Nog joekels ook !

krokodillen

Het werd al donker toen we het park uitreden..landschap in het schemer

We waren rond een uur of 19.00 weer terug in ons hotel. De acht anderen kwamen rond een uur of 22.00 terug…moe maar tevreden…ze hadden een luipaard gespot !! Hoewel er heel veel luipaarden in het park zijn ( de meeste op een vierkante km. ter wereld ! ), moet je toch geluk hebben…Zoals altijd bij een safari ! Wilde olifanten en beren hadden ze niet gezien… In het Yala park heb je nog hertensoorten, zwijnen en mooie vogels ! Dus mocht je ooit ook eens voor de keuze tussen deze twee nationale parken te staan….it’s up to you !

Ik heb zeker geen spijt gehad van  ! Ik vond het helemaal geweldig !

Hou jij ook van wildsafari’s ?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.