Reisverhaaltjes.nl

KADOOTJE !

hotel la teranga, saly in senegalSoms maak je iets mee en dan besef je, dat er ook een hoop lieve mensen op deze aardbol rondlopen..

Als wij op plaats van bestemming zijn, in het buitenland, gaan we meestal de eerste dag op zoek naar een slof sigaretten….. Sigaretten zijn nu eenmaal veel en veel goedkoper in het buitenland.

Zo vroeg ik aan een bewaker van ‘Hotel La Teranga’  in Saly, in gebrekkig frans, waar wij een slof sigaretten konden kopen. (In Senegal spreken ze frans !) dat ging ongeveer zo… où…. wij kunnen, kunnen, wat is ook alweer wij kunnen..oh ja… pouvons …ehh… acheter …cigarettes, hevig met mijn vingers bij mijn mond blazend…. Nou, de goede man begreep mij onmiddellijk en gebaarde ons hem geld te geven, dan regelde hij dit wel even…tenminste, hij had er wel een mannetje voor, die hij wel even op pad zou sturen ! Hij beloofde ons, dat de volgende dag een slof bij de receptie zou klaar liggen. In goed vertrouwen gaf Rob hem geld, met alvast een fooitje van € 2,50 erbij, voor de moeite ! Hij zou de fooi delen met zijn ami ! Ok, dat moet hij zelf weten !

De volgende dag, waren wij de hele dag op excursie en toen we weer terug kwamen en langs de receptie liepen, lag er inderdaad een slof voor ons klaar. Omdat er steeds weer andere bewakers bij het hotel zaten, zagen we de goede man de eerst volgende dagen niet meer en konden hem niet bedanken..

In het hotel verbleven slechts twee andere Nederlanders , een moeder met dochter. We kwamen elkaar wel eens tegen en maakten dan wel eens een praatje. Aan het einde van onze vakantie, besloten we gezamenlijk uit eten te gaan in het stadje.Na ongeveer 20 min. lopen ben je daar en zoals overal in het buitenland, word je wel aangesproken door verkopers met hun souvenirs, dat was hier niet anders…soms word je daar weleens moe van…als ze maar achter je aan blijven lopen.

In Senegal koelt het ’s avonds flink af, overdag bloedheet , maar na zonsondergang is het slechts een graad of 17 !  Na een gezellige avond , kwamen we rond een uur of half 11 weer bij het hotel aan en druk kletsend met elkaar liepen we de receptie binnen. Bij de deur stond een man, half in elkaar gedoken, met een dikke winterjas aan en capuchon op, hij had het schijnbaar erg koud. Hij sprak ons aan, maar wij begrepen hem niet…ook had hij iets in zijn handen, maar ook daar hadden we geen oog voor. Lichtelijk geïrriteerd door de aanwezigheid van een verkoper, nu ook al bij ons hotel, liepen we zonder op te kijken langs hem , de receptie binnen, langs de balie en bij de volgende deur werden we door de receptionist terug geroepen. Hij legde in het engels uit , dat de ‘verkoper’ iets voor ons had….een kadootje. Kadootje ? Voor wie, voor ons ? Waarom ?

Er werden 2 maskertjes in Rob zijn hadden gedrukt…hij had ze zèlf gemaakt ! Wie was deze man ? We kenden hem helemaal niet……maar bleek…..dit was de man, die eerder deze week sigaretten voor ons had gekocht !! En als wijze van dankjewel voor de fooi, gaf hij ons nu dit kadootje…aaaah wat lief !! Wie weet hoelang hij al op ons had staan wachten, buiten in de ‘kou’ We wisten bijna niet, hoe we dit misverstand en ons schaamtelijk gedrag goed moesten maken…  ‘Merci…merci beaucoup, stotterden we…..De man verdween in de nacht…..en liet ons sprakeloos achter… en dat alles voor die schammele € 1,25  ! Voor ons is dit niks, maar voor deze man schijnbaar heel wat.  De maskertjes hangen nu thuis, bij ons aan de muur…en ik zal ze mijn leven lang bewaren…

maskertjes gekregen van een man

Heb jij ook weleens zo iets meegemaakt in het buitenland ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.