Reisverhaaltjes.nl

kas

ZELF BLOEMEN KWEKEN IN DE KAS

 

Ik kweek ieder jaar 1-jarige bloemen in mijn kas. Zaad koop ik via internet en ik zoek dan elk jaar weer wat nieuwe soorten uit. Op de zakjes zaad staat precies wanneer je kunt beginnen met zaaien, meestal is dit in februari of maart. Tip : zaai niet alles tegelijk, want dan heb je honderden plantjes…je kan de rest gewoon bewaren ! Je kan speciale zaaibakjes kopen maar je kan eigenlijk van alles gebruiken, bijv.  plastic bakjes, ongeveer tot 15 cm diepte !  Koop gewone potgrond, zoals je in de meeste supermarkten kunt kopen. Vul het bakje ¾ vol met potgrond en druk dit licht met platte hand aan. Strooi vervolgens het zaad ( niet te dicht op elkaar ) en druk dit ook lichtjes aan…vervolgens doe je nog een klein laagje potgrond eroverheen en besproei je het met een plantenspuit, niet te nat !  De meeste soorten zaad komen na 1 week al op ! Zodra de zaailing 2 kiemblaadjes heeft verpot ik ze, dit noem je verspenen. Elk plantje krijgt nu zijn eigen potje ( behalve bij bijv. lobelia, alyssum , dat soort kruipplantjes, deze zaailingen moet je per bosje verspenen ) Gebruik bij het verspenen een plat stokje oid. om de zaailing eruit te wippen en zet hem in een potje. Dit moet voorzichtig gebeuren, zodat je niet de wortel beschadigt ! De grond weer besproeien ! Als het zonnig weer is, houd dan de planten in de gaten, dat ze niet uitdrogen, soms moet je meerdere keren per dag even sproeien !

potjes met zaailingen

plantjes in kas

Na een aantal weken zijn de plantjes groot genoeg om uitgezet te worden, in de tuin, potten of hanging baskets. Eenmaal in de grond of pot groeien ze erg snel ! Ik zet mijn plantjes altijd al half april in de grond…dit is erg vroeg want dan is er nog steeds kans op nachtvorst ! Wil je geen risico lopen, doe dit dan pas na IJsheiligen ( na 15 mei ). Ik kan meestal niet zo lang wachten en zet ze dus veel eerder in de tuin, mocht het gaan vriezen, dan zet ik een potje over het plantje heen voor de nacht ! Houd ook de slakken in de gaten !! Sommige plantjes worden in 1 nacht opgegeten door slakken, bijv. afrikaantjes, daar zijn slakken gek op ! Wij hebben dan nog huisdieren die door de tuin heen baggeren en plantjes eruit spitten…maar…plantjes zat in de kas ! Geef de plantjes in potten water ! Bij een lange droge periode geef ik de plantjes in de tuin ook wel water ! Hebben de plantjes eenmaal bloemen, verwijder dan steeds de dode bloemetjes ! Dit ziet er niet alleen mooier uit maar dan komen er ook meer bloemen in ! Zèlf kweken is erg leuk werk, het is veel  goedkoper, je kan soorten kweken die je niet veel ziet en eigen gekweekte planten worden groter en mooier en bloeien veel langer, dan uit een tuincentrum, want die plantjes zijn te snel opgekweekt en vaak zijn ze niet mooi meer. Rond mei/juni kan je ook rechtstreeks in de tuin zaaien !

Hieronder voorbeelden van eigen gekweekte leeuwenbekjes (antirrhinum)

 

 

Deze soorten heten : Antirrhinum majus nanum ‘Night and Day’, ‘Circus Clown’ en ‘Torbay Rock’ Je kan deze soorten vinden bij de meeste zaadhandelaren , als je even op google kijkt zijn er veel zaadhandels.

100_4835

Op de foto hierboven, zie je de gewone leeuwenbek, die je in de meeste tuintjes ziet ! Ook mooi natuurlijk, maar er zijn zoveel soorten die je gemakkelijk zelf kunt kweken ! Leeuwenbek bloeit de hele zomer, de hoogte varieert tussen de 30 en 60 cm. Zet de plantjes ongeveer 10 cm. van elkaar in de tuin. Met deze prachtige andere soorten leeuwenbekjes, heb je de hele zomer vrolijke kleurtjes in je tuin, die je maar weinig in andere tuinen ziet !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.