Reisverhaaltjes.nl

KATTESNOR

KATTESNOR CLEOME

De Kattesnor of Cleome……wat een grappige nederlandse naam en exotische latijnse naam voor deze bijzonder mooie en opvallende 1-jarige plant ! Ik zaai deze elk jaar en niet voor niets denk ik…

In de wilde natuur komt zij overal op de wereld in tropische en subtropische gebieden op vochtige en kalkrijke gronden voor. In Nederlandse tuinen zie ik ze eigenlijk nooit…terwijl het zaad zelfs bij sommige supermarkten verkrijgbaar is….Ik weet wel, de meeste mensen hebben geen kas….maar je kan ook rechtstreeks in de volle grond zaaien ! De bloemen zijn in witte, roze en paarse tinten  en in 2-kleurigen ! De kattesnor heeft een opvallende bloei…de hoofdkleur is donkerder dan de bijna uitgebloeide bloemen. De bloemetjes zijn wel 3 à 4 cm lang !

Hierboven zie je goed de verschillende kleurtjes…De kattesnor bloeit vanaf augustus tot aan de vorst.  Het meest opvallende en absolute kenmerk zijn zeer zeker de lange meeldraden, die doen denken aan de snorharen van een kat ! Als de bloemen zijn uitgebloeid blijven de ‘ snorren ‘ zitten. Dit worden tevens de zaaddozen….als deze licht van kleur en  ‘ droog ‘ worden is, trek dan met je vingers over deze zaaddoos en het zaad valt in je hand….hij zaait zichzelf ook heel gemakkelijk uit…het volgende jaar komen er altijd weer nieuwe planten terug ! Zet de plant 40-50 cm uitelkaar op een beschut plekje in de zon. Zet ze ook achteraan, want in hoogte zullen deze planten domineren, ze hebben vaak ook ondersteuning nodig….je kunt hiervoor bamboestokken en of touw  gebruiken !  De plant kan nl. wel 2 meter hoog worden !  Bij aanhoudende droogte, geef dan deze planten veel water ! De stengels zijn zacht behaard, de bladstelen en schutbladen zijn stekelig….aan het einde v/h tuinseizoen, wanneer je de planten op gaat ruimen, doe dan handschoenen aan !

kattesnor cyclaam

kattesnor wit

kattesnor roze

kattesnor paars

Wat een prachtige bloem, vind je niet ??

2 gedachtes aan “KATTESNOR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.