Reisverhaaltjes.nl

KINDEREN IN INDIA

drie kinderen uit india

Het mag duidelijk zijn dat India een ontwikkelingsland is. Toch zijn er zo’n 300 miljoen mensen van de 1,3 miljard, die het erg goed hebben! Vele Indiërs zijn enorm rijk, wonen in paleizen, hebben personeel in dienst, bezitten meerdere auto’s inclusief chauffeur. De grote middenklasse heeft een goed inkomen, een leuk huis, een aardige flat, bezit een auto of een scooter en heeft moderne apparatuur, zoals TV, koelkast en een computer!

Het verschil tussen rijk en arm is enorm in India, want de rest van de bevolking is erg arm, leeft onder de armoedegrens. Vooral de mensen op het platteland en de mensen in de steden die in krottenwijken leven. Ze moeten rondkomen van een Euro of 1,50 per dag! De meesten beschikken niet over schoon drinkwater en vaak hebben ze geen eens een toilet… Velen hebben zelfs helemaal geen huis en slapen op straat. De kindersterfte tot 1 jaar ligt dan ook erg hoog, tientallen per 1000 kinderen! Velen sterven aan malaria, tuberculose en zelfs door polio. Honderden duizenden kinderen en volwassenen sterven per jaar aan diarree, omdat ze besmet water drinken!

In India is er ook een grote ongelijkheid tussen een jongen/meisje of man/vrouw. Jongens/mannen eten eerst en meisjes/vrouwen eten de restjes…

kinderen in armoedige kleding

Net als in zoveel andere derde wereldlanden, worden er in India miljoenen kinderen gedwongen tot prostitutie, arbeid en huwelijk. De armoede speelt hier een grote rol in. Om te overleven nemen ouders soms drastische beslissingen, door de verkoop of het verhandelen van hun dochters… Kinderhandel en kinderprostitutie zijn een miljarden business in India. Uiteraard worden de ouders hier niet veel rijker van.

Ook bepaalde tradities, zoals de bruidsschat speelt een grote rol. Voor meisjes moet er namelijk een bruidsschat worden betaald. Kinderen worden daarom al heel jong uitgehuwelijkt!

armoedig gekleed indiaas meisje

De armoede zie je bij deze kinderen…

armo0edig gekleed indiaas jongetje

In India is er verplicht onderwijs voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Alle kinderen dragen een uniform. Een voordeel hieraan is, dat het verschil tussen rijk en arm minder zichtbaar is en er is geen competitie wie de mooiste en duurste merkkleding draagt!

De meeste scholen worden gefinancierd door de overheid en het basisonderwijs is voor iedereen gratis! De kwaliteit van deze gratis scholen is helaas niet erg best. In principe zou dus elk kind naar school kunnen gaan. De boeken zijn gratis, maar men moet wel betalen voor pennen en het schooluniform. Ouders die dit niet kunnen betalen krijgen een subsidie. Toch zijn er nog heel veel die het dan nog niet kunnen betalen..

Er zijn helaas dan ook miljoenen kinderen die niet naar school gaan. Geen geld is een reden, veel kinderen spreken de taal niet (naast de 18 officiële talen, zijn er honderden niet-officiële talen en dialecten), op het platteland zijn bijna geen scholen, dus de bereikbaarheid is een probleem en er is een tekort aan personeel. Bovendien moeten veel jonge kinderen hun ouders helpen op het land of in de huishouding!

twee indiase meisjes

Nog een punt is dat de maatschappelijke waardering voor het beroep leraar erg laag is. Ze krijgen ook weinig betaald. Hierdoor moeten ze er een baantje bijnemen en komen daardoor niet altijd opdagen. De klassen zijn meestal overvol en er is een tekort aan lesmateriaal…

De kinderen die wel naar school gaan, kunnen vanaf drie tot zes jaar twee soorten kleuterscholen volgen. Op deze scholen wordt er niet veel gespeeld overigens, maar is men voornamelijk bezig met het aanleren van het alfabet en de cijfers!

Daarna gaan de kinderen naar het basisonderwijs. In India zijn scholen erg competitief ingesteld. Vanaf de kleuterschool worden er al wedstrijden gehouden. Het is erg belangrijk om de beste te zijn! Alleen kinderen met de hoogste cijfers(en de rijkste) hebben de mogelijkheid tot een vervolgstudie en dus kans op een goede baan!

Er worden nog steeds veel lichamelijke straffen op scholen uitgedeeld. Met een liniaal op de hand geslagen worden is in India nog heel normaal! Discipline en ijver zijn erg belangrijk!

Op de meeste scholen leert men Hindi (de officiële taal in India), maar men leert ook Engels. Men leert liever Engels, zodat men met ‘iedereen” op de wereld kan praten! Toch spreekt maar zo’n 5% van de Indiase bevolking Engels… Van alle mensen in India boven de 15 jaar is trouwens wel 40% analfabeet…

Na het basisonderwijs, de kinderen zijn dan ongeveer 14/15 jaar, kunnen ze twee jaar naar een soort brugklas. Hier kies je voor een bepaald vakkenpakket waar je goed in bent en kies je de richting van je studie. Daarna kun je naar het hoger onderwijs, de richting die je gekozen hebt. Tenslotte kun je nog drie jaar naar een universiteit om je Master te halen!

De rijkere mensen sturen hun kinderen meestal naar privéscholen in plaats van de overheidsscholen. Er zijn ontzettend veel privéscholen in India, van eenvoudige, dure tot exclusieve!

Een school in India

een school in india

een school in india, kinderen dragen een uniform

schoolkinderen in uniform

Hoewel er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt, moet er dus nog veel gebeuren in dit land!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.