Reisverhaaltjes.nl

KLEURRIJK RAJASTHAN

TEEN NSIERAAD HINDOE VROUW

In reisgidsen lees je vaak dat er geschreven wordt over een ‘ Kleurrijk Rajasthan ‘ ! Rajasthan is een deelstaat in Noordwest India. De staat waar wij dus een rondreis hebben gemaakt.

De meeste mensen die naar India gaan, pakken deze route. Waarom ? Om de cultuur, de geuren en de kleuren ! De mensen lopen in prachtige kleurrijke gewaden ! Dit gedeelte India is dus het meest bereisd en ze zijn hier dus al wat toeristen gewend. Een prima gedeelte India, wanneer je dit land voor het eerst bezoekt ! ( zoals wij )

Wil je nog een stukje niet-toeristisch India zien met een hele bijzondere cultuur, dan zou ik je Orissa aanbevelen. Een deelstaat in Oost-India, waar nu nog veel stammen leven op de manier, zoals ze honderden jaren geleden leefden ! Dit lijkt mij meer voor een ‘gevorderde’ India reiziger, zeg maar ! ( daar zou ik dus heel graag naar toe willen )

Ik schreef het al eerder: India is maar liefst 80 keer groter dan Nederland ! Ik denk dat je met gemak tien keer naar India kunt gaan, steeds naar andere gebieden en overal is het anders ! Houd er dan wel rekening mee, dat de wegen slechter zijn en er nauwelijks (goede)hotels of restaurants zijn !

In Jojawar, zaten wij in een hotel midden in het stadje. Direct tussen de locals ! We maakten er zo’n leuke wandeling. Niet alleen zagen we leuke winkeltjes, de drukke bedrijvigheid, maar vooral ontmoetten we prachtige mensen, die bovendien ook erg geïnteresseerd in ons waren. We hadden met de meesten een leuk contact. Dat leverde uiteraard weer mooie plaatjes op !

Direct naast het hotel Rawla ( het hotel waar wij zaten ), staat een prachtige tempel met mooie muurschilderingen

tempel

Het hotel uit en je bent dus meteen in de winkelstraat ! Hieronder een ijskraam, helaas niet voor onze maag bestemd. Verpakt ijs kun je wel eten !

ijsco kraampje

Een klein naaiatelier. Je ziet hoe vriendelijk de mensen zijn…

vrouw achter de naaimachine

Deze prachtige vrouw met henna op haar handen en voeten en met schitterende sieraden, moest erg lachen dat we haar van top tot teen fotografeerden !  Ze schaterde het uit, toen we zelfs haar voet op de foto zette ! Zie ook de kopfoto van dit verhaal !

vrouw met henna op haar hand

henna op voet en teen sieraden

Is het niet prachtig ?

Dit is een foto van het gekleurde poeder, waarmee een tika of bindi wordt gemaakt ( de stip op het voorhoofd ). De Tika wordt gemaakt van een mengsel rijst, water en gekleurd poeder. Meestal krijgen getrouwde vrouwen ( of mannen ) een rood teken en niet getrouwde mensen een geel of oranje kleur op !

de gekleurde poeder waar een tika van wordt gemaakt

Dit meisje ziet er prachtig gekleed uit en wow, wat heeft ze lang haar !

meisje met erg lang haar

Nog een paar vrouwen met mooie gekleurde gewaden..

vrouw

vrouw

vrouw

Vrouwen met witte armbanden..

vrouwen bijelkaar

Niet alleen de vrouwen zien er mooi uit…

man sinkh

Nu weet je denk ik wat er bedoeld wordt met ‘Kleurrijk’ Rajasthan !

Doe er nog wat tempeltjes bij, een portie rommel op straat, met daar tussenin wat koeien en zwerfhonden…Dan krijg je een goed beeld van ( dit gedeelte ) India ! Zeker bijzonder of niet ? ( oh ja, de claxons, ik zou bijna de claxons vergeten ! )

rommel tussen de bosjes

koe die tussen afval etensresten zoekt

Nu moet je niet denken, dat je dwars door de afval loopt in India. Het zijn sommige ( eigenlijk veel ) plekjes, waar het ‘netjes’ in een hoekje wordt gedumpt !

Vind jij ook, dat deze mensen er prachtig uitzien ?

 

 

2 gedachtes aan “KLEURRIJK RAJASTHAN

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Dankje Yvonne, jij bent al veel vaker in India geweest he ? De afval viel me hier op, omdat er meestal dieren tussen staan te eten ! ( niet bepaald gezond voer ) Dat maakt India anders dan andere landen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.