Reisverhaaltjes.nl

KLIMMEN IN DE NACHT

BROMO VULKAAN INDONESIE

Op het eiland Java in Indonesië, kun je de ruim 2300 m. hoge vulkaan de Bromo beklimmen. Nergens anders op de wereld zijn zoveel vulkanen als in Indonesië ! De Bromo is zeker niet de hoogste vulkaan, maar wel de meest spectaculaire !

Het opkomen v/d zon over het buitenaards landschap rond de Bromo is uniek, het lijkt als of je op een andere planeet bent !

Vanuit ons hotel in Malang zouden we om 24.00 uur opgehaald worden…maar de taxi chauffeur had zich verslapen, het was bijna 1 uur toen we vertrokken. Hij scheurde over de weg, want hij was bang dat we te laat aan zouden komen, om de zon op te zien komen. Het was 2½ uur rijden naar het Bromo-Tenggermassief. Hier zijn meerdere vulkanen, omringd door een vlakte die ook wel de zandzee wordt genoemd !

Aangekomen, werden we per paard verder omhoog gebracht. Het was vreselijk koud…ik had 2 T-shirts aan, een dikke trui en een regenjas. Van het paarden-mannetje kreeg ik een deken om me heen. Na een uurtje bibberen op het paard, stonden we voor het laatste traject. Een enorme steile trap met 246 treden…iemand pakte mijn hand vast en begeleidde me naar de top, de rand v/d krater.  Hieronder de trap… toen we omhoog gingen was het aarde donker….naar beneden was het licht !

trap bij de bromo 246 treden

Het stonk er vreselijk naar zwavel en de lucht was erg ijl. We stonden veel te vroeg op de kraterrand, het was nog maar net half 5 geweest, dat betekende een uurtje wachten op de slechts enkele meters brede kraterrand…het was maar goed dat het donker was, ik met mijn hoogtevrees. Het was wèl erg avontuurlijk, spannend… de nachtelijke rit, op het paard rijden in de duisternis, de deken om me heen…de onbekende man die mijn hand vast hield op de trap, de stank.. en de meeste locals hadden een grote zakdoek voor hun mond en neus geknoopt….

de zonsopkomst

op de kraterrand

Rechts, met die regenjas, that’s me !

in de krater, uitzicht

De zon kwam op…en we keken recht de krater in….nu zag ik ook pas, dat we slechts op een richel stonden…brrrt eng ! maar wel een adembenemend uitzicht, schitterend !

trap af

Na een klein half uurtje gingen we de trap weer af, terug naar onze paardjes…als ik het nu weer zou doen, dan zou ik overigens gaan lopen en geen paard nemen. Zielig voor die beesten, het is best steil omhoog. Aan de andere kant, verdienen de locals zo ook een zakcentje…

Rond 11 uur waren we weer terug in ons hotel, even lekker onder de warme douche en toen heerlijk slapen….

Wil je meer lezen over mijn rondreis in Indonesië, kijk dan in de linkerkolom bij tags voor deel I en deel II !

Heb jij wel eens een vulkaan beklommen ?

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.