Reisverhaaltjes.nl

KLOKWINDE

klokwinde klimplant

Wil je een snelgroeiende klimplant, die boordevol zit met grote bloemen ? Dan is de klokwinde ( Cobaea ) wellicht iets voor jou ! Het is helaas een 1-jarige plant, die niet tegen vorst kan….bovendien zal je hem zelf moeten zaaien, ik heb hem nog nooit als plant te koop zien staan…… maar, oh wat is ie mooi !!

Je hebt ze met paarse en witte bloemen. De paarse zijn in de meeste tuincentra wel te koop, de witte meestal niet, maar die kan je via internet bij zaadhandels wel bestellen !  Heb je geen kas ? Geen probleem ! Je stopt 1 zaadje in 1 potje met potgrond, dus niet alles zaaien in een zaaibakje…Dit potje of meerdere natuurlijk, kan je vast wel ergens kwijt op een vensterbank, zolang het maar zonlicht krijgt ! Zaai het in februari ! De kiemtijd bedraagt ongeveer 2 weken en zet de plant eind april, begin mei in je tuin, denk nog wel om  de kans op nachtvorst ! Slakken vinden de klokwinde ook heerlijk trouwens… Het is een klimplant, dus zet hem tegen een muur of pergola !

klokwinde

Houd er rekening mee, dat de plant erg snel groeit en binnen een paar maanden wel 10 m. kan groeien !! Zoals je op bovenstaande foto ziet, groeit de plant helemaal op het dak van ons schuurtje ! Bovendien krijgt de plant veel zijscheuten, die ook weer zo lang worden !  De bloemen worden wel 7 à 8 cm. groot ! Van de paarse soort, zijn de bloemen de eerste paar dagen wit ! daarna worden ze paars ! De plant heeft veel water nodig !

Ze bloeien rijkelijk door tot aan de vorst ! Foto hieronder is de witte klokwinde !

witte klokwinde

En prachtige plant of niet ? Hieronder een foto na herhaaldelijke nachtvorst…tijd om op te ruimen dus….

plant na nachtvorst

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.