Reisverhaaltjes.nl

KOFFIE DRINKEN OP Z’N ETHIOPISCH

KOFFIE AAN DE BOOM

Er zijn talrijke legenden over de verkwikkende werking van koffie !

Een van de oudste brengt ons naar een jonge geitenhoeder in Ethiopië, rond het jaar 850. Hij had gemerkt dat zijn geiten na het eten van een bepaalde bes heel veel energie kregen. Monniken proefden de bes. Ze waren echter zo teleurgesteld in de bittere smaak dat ze de bessen in het vuur gooiden…Toen steeg er een heerlijke aroma op naar hun neus ! Hiermee werd de koffie ontdekt !

In de 11e eeuw werd koffie voor het eerst uit Ethiopië in Arabië geïmporteerd. De Perzen waren verrukt van de stimulerende werking van deze nieuwe ‘islamitische wijn’ omdat echte wijn strikt verboden was voor moslims. Het woord ‘koffie’ is afkomstig van het Oud-Arabische ‘qahwah’ !

In 1615 kwamen de eerste zakken koffie naar Europa !

Ethiopië is dus de bakermat van koffie en het is het belangrijkste exportproduct. Wat wijn is voor Frankrijk is koffie voor Ethiopië !

De koffie groeit in het hele land, in het laagland en in de bergen, naast tal van bloemen, fruit en planten. Dit beïnvloedt de smaak van de koffie en maakt deze uniek. Er zijn wel 600.000 boeren die koffie verbouwen in het land ! Op de bovenste foto zie je een koffie struik ( rode bonen ), maar er zijn vele soorten !

In Ethiopië doet men niet ‘even een bakkie’ zoals wij dat in Nederland doen. Zo’n koffieceremonie kan wel twee uren duren en het wordt als onbeleefd ervaren om tijdens de ceremonie eerder weg te gaan. Koffie drinken wordt gezien als een gezellig en zelfs feestelijk samenzijn !

We hadden tijdens onze reis al een paar keer zo’n koffieceremonie meegemaakt. In Axum bij Tekla (onze gids daar ) toen we bij hem thuis injera aten, bij de Dorze stam en nu hier in Yirga Alem bij onze lodge !

Het begon om 18.00 uur !

Koffie wordt in Ethiopië altijd door vrouwen gezet.. De groene bonen worden geroosterd in een platte pan een ‘menkeshkesh’

de bonen worden geroosterd

Als de bonen donker genoeg zijn gebrand, wordt er met het pannetje met de rokende bonen rondgegaan, om iedereen mee te laten genieten van de heerlijke geur !

donker geroosterde bonen

Intussen staat er al water in een koffiekruik ( jebena) op het vuur…

koffiekruik op het vuur met water

Vervolgens worden de geroosterde bonen in een vijzel grof gemalen ( gestampt )

bonen in een vijzel

bonen worden gestampt

Daarna gaan de grof gemalen bonen in de koffiekruik en wordt alles aan de kook gebracht ! De gastvrouw brandt ook wierook en mirre waarvan de geur zich heerlijk vermengt met die van de koffie !

Tijdens deze ceremonie kwam een man met een schaal brood aanzetten die al fluitend gieren riep en ze voerde ! Van alle kanten kwamen de (kap)gieren aanvliegen. Een prachtig gezicht ! Ze aten zelfs uit je hand ! ( voor de durfals ) De apen kwamen hier echter ook op af..

gieren in boom

gier vlak voor ons

kop van een gier

Maar deze werden zoveel mogelijk weggejaagd want de gieren zijn een beetje bang voor ze. Ook deze buizerd kwam een hapje mee eten..

buizerd

Intussen was onze koffie klaar ! Zoals we bij ons een koekje bij de koffie krijgen, eten ze in Ethiopië er altijd popcorn bij, uiteraard zelfgemaakte !

koffie is klaar en wordt ingeschonken

De Ethiopiërs zelf drinken tenminste drie bakjes. Het eerste kopje is erg sterk, het tweede is heerlijk en het derde is een slap aftreksel. Er wordt nl steeds water bij gedaan. Wij dronken meestal maar een of twee kopjes en ik moet zeggen dat ik de koffie erg lekker vind in Ethiopië !

Het was intussen al wat schemerig geworden en toen was het tijd om de hyena’s te roepen…Het brood was allemaal op gegeten door de gieren en de apen, nu kwamen er stukken kip tevoorschijn. Het grotere werk dus !

Dit hyena voeren is vooral bekend in Harar. Enkele tientallen jaren geleden sloten de Harari een unieke deal met de hyena’s die in de vallei leven. In plaats van regelmatig een kind te verorberen, begonnen de mannen elke avond vers vlees te voeren aan de hyena’s. Deze dieren hebben de sterkste kaken van alle dieren op aarde. Met hun tanden vermalen zij eenvoudig botten, dus ongevaarlijk is dit niet….

Het hyena mannetje hier riep de hyena’s en liep het dal in door het bos, de dieren al roepend/klakkend te zoeken…

Wanneer ze hun buikje al vol hebben, komen ze niet…Dus het is altijd afwachten, werd ons verteld. Het blijven wilde dieren ook al worden ze hier gevoerd !

Helaas kwamen ze dit keer ook niet….tenminste niet op tijd ! Het was al donker en bijna iedereen was al weg en wij stonden nog even te kletsen en toen zagen we ineens drie hyena’s uit het bos tevoorschijn komen…Ze waren erg schuw, ze kwamen ook niet dichterbij. Ik heb nog wel foto’s gemaakt, maar ze zijn helaas niet scherp genoeg ..

Na dit alles liepen we even terug naar onze hut om een zaklamp op te halen en een trui, want het werd wat frisser. En ja hoor nadat we het licht in onze hut aandeden zag ik al een paar grote spinnen…Een grote op de witte muur en een in de badkamer tussen het riet. Ik had dit al verwacht, want de spinnen komen als het donker is tevoorschijn…’Bah’ zei ik tegen Rob, ‘hoe moet ik hier nu slapen vannacht zonder klamboe ?’ Ik zat nog een tijdje wat door te zeuren hierover…en Rob zei steeds ‘die beesten doen niks’ dat soort geruststellende praat, maar dacht natuurlijk : zeur niet zo over die spinnen…

We gingen meteen weer weg, naar het restaurant voor het avondeten ! Zo leuk, de aapjes stonden voor het raam te gluren…

aap voor het raam

We aten Ethiopisch eten, een buffet. Ik lustte bijna niks ervan en het was erg duur. Bijna 30 euro voor ons samen…We hadden de hele reis steeds samen voor een tientje gegeten inclusief drankjes, dus we vonden dit nu ineens vreselijk duur haha. Bovendien, ik had alleen het fruitdessert opgegeten…

Iemand uit de groep hield nog een toespraak voor onze reisleidster en een envelop met inhoud werd aan haar overhandigd + een kaart met onze namen erop !

Na het eten voerde Rob de apen nog wat brood. Wat schattige aapjes zijn dit hè ?

aap

Terug in onze hut zeurde ik nog een tijd over de spinnen….maar viel uiteindelijk, helemaal onder de dekens verstopt, toch in slaap….

Het was weer een schitterende lange dag geweest…

De volgende dag was onze laatste dag in Ethiopië….We reden terug naar Addis Abeba en gingen voor de derde keer naar hetzelfde hotel. Hier stonden drie kamers tot onze beschikking om ons op te frissen en om te kleden. ’s Avonds werden we naar het vliegveld gebracht…

Maar we zagen en beleefden op de laatste dag nog van alles ! Dat in het volgende reisverhaal !!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.