Reisverhaaltjes.nl

KOLIBRIES OP MIJN VINGER

IK MET FLESJE SUIKERWATER EN EEN KOLIBRIE

Jamaica is een paradijs voor vogelspotters. Er komen wel 200 vogelsoorten voor op dit eiland, veel inheemse.

Vlakbij Montego Bay is het Rocklands Bird Sanctuary, waar een vrouw ( Lisa Salmon ) vijf jaar lang bezig is geweest om kolibries vanaf haar vinger uit een flesje suikerwater te laten drinken.

Lisa Salmon is in 2001 overleden en sinds die tijd runt haar zoon samen met een vriend dit kleine reservaat. Er vliegen 15 soorten prachtig gekleurde vogeltjes rond en overal in de bomen en struiken hangen flesjes suikerwater en bakjes met fruit. Het entreegeld van toeristen wordt gebruikt voor de verzorging van deze vogels.

Er was ons beloofd dat er kolibries op onze vinger zouden gaan landen…nou wij waren razend benieuwd natuurlijk. We mochten plaatsnemen en kregen een klein flesje met suikerwater in de hand gedrukt en die moesten we naast onze vinger houden en afwachten…

mijn vinger en daarnaast hou ik een flesje suikerwater

Na nog geen minuut kwam daar al een kolibrie aan gefladderd !  Ze zijn razendsnel, erg klein, maar je hoort het geklapper v/d vleugeltjes heel duidelijk ( zelfs ik ) !

kolibrie op mijn vinger

Je ziet dat deze kolibrie een dubbele staart heeft…Dit soort komt alleen op Jamaica voor ! Deze kolibrie heet Doctors Bird ( wimpelstaart kolibrie ) en is de nationale vogel van Jamaica !

Maar wat een super ervaring om zo’n klein vogeltje dat nog geen 25 gram weegt op je vinger te hebben !

De beide mannen zaten op een stoel een paar meter voor ons en maakten met onze camera’s foto’s…Ik had niet zoveel vertrouwen in hun camera talenten en de foto’s zijn inderdaad ook wat onscherp…

kolibrie op de vinger

Meer dan de helft is dan ook mislukt, dus ik ben al blij met deze paar foto’s !

Na deze fantastische belevenis kregen we nog een rondleiding door de tuin en wat uitleg hier en daar over planten. Ook hier fladderen de kolibries langs je hoofd, maar zodra ze in de gaten hebben dat je geen flesje suikerwater bij je hebt, zijn ze ook zo weer weg !

Heb jij wel eens een kolibrie gezien of ook op je vinger gehad ?

4 gedachtes aan “KOLIBRIES OP MIJN VINGER

 1. Meity

  Het lijkt me helemaal geweldig zo’n vogeltje op je vinger te zien landen. Maar ja, de kosten van die reis hè …
  Kunnen ze niet ook even gewoon hier in ons koude kikkerlandje langs komen vliegen? 😉

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ja helemaal geweldig Meity ! Je hoort de snelle vleugelslag en zo’n vogeltje weegt 3x niks ! Tja ik kan wel zeggen dat Jamaica behoorlijk duur is, de reis er naar toe valt nog mee overigens ! Ik wou ook wel tropische warmte, planten en dieren in Nederland…daarom is reizen zo mooi, alles is anders dan in ons eigen landje !

 2. Anja

  Hallo Margreet, ik was op zoek naar de naam van deze prachtige vogel en kwam zodoende op jouw site terecht.
  Ook ik heb het voorrecht gehad om deze schitterende vogel op mijn vinger te mogen voeden met suikerwater, afgelopen januari in de bird sanctuary.
  Ik ben een echt ‘vogelmens’, thuis zijn de mussen en roodborstjes al aardig aan mijn aanwezigheid gewent. Jammer genoeg hebben wij hier geen kolibries en suikerdiefjes etc.

  Groeten

  Anja

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Hoi Anja, wat leuk dat je mij gevonden hebt. Het was inderdaad een prachtige ervaring om deze vogeltjes op je vinger te hebben. Ze wegen echt niks! Vond het daar heel bijzonder. Zagen er nog vele andere mooie vogeltjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.