Reisverhaaltjes.nl

KONINGSSTAD MEKNES

toegangspoort meknes

In Rabat bezochten we naast de blauwe stad ‘ Kasbah des Oudaias ‘ nog het paleis van de Koning van Marokko, Mohammed VI ( hij was niet thuis…) en het mausoleum van Koning Mohammed V !

Daarna reden we door naar de Koningsstad Meknes, zo’n 130 km. verderop ! Meknes heeft werkelijk een Middeleeuwse uitstraling en er is ontzettend veel te zien ! De stad wordt omringd door een 45 km. lange vestigingsmuur met fraaie poorten, zoals bovenstaande foto en de foto hieronder.

andere toegangspoort

Gedeelte vestigingsmuur

muur om meknes

Allereerst bezochten wij de graanschuren en paardenstallen, die in opdracht van Moulay Ismaïl zijn gebouwd ! Deze sultan leefde van 1672 tot 1727 en onder zijn leiding doormaakte Marokko een bloeitijd. Hij koos Meknes als nieuwe hoofdstad en hij stichtte een goed georganiseerd leger, dat gevormd werd door slaven uit zwart Afrika. Hij dreef handel met Europese landen, ook met Nederland ! Zelfs deed hij een huwelijksaanzoek aan Marie Anne van Bourbon, de dochter van Lodewijk XIV ( de Zonnekoning ). De Franse Koning wilde dit niet, maar wilde ook de vrede bewaren met de Marokkaanse sultan…..Hij loste dit op om akkoord te gaan, op slechts één voorwaarde : de sultan moest zich dan bekeren tot het christendom….! Een slimme zet !

Moulay liet schuren bouwen, waar voor de hele stad voor 20 jaar lang graan in opgeslagen werd ! Ook werden er ondergrondse waterreservoirs aangelegd !  Door de enorm dikke muren was het er in de zomer koel en in de winter warm !

graanschuren in meknes

Er zijn bijna 30 van deze hallen ! Erg mooi en bijzonder om daar doorheen te wandelen !

Je komt dan uit bij de paardenstallen. Toentertijd stonden er 1200 paarden van het leger van de sultan ( van de 20.000 )

paardenstallen

Marokko wil dit restaureren en er weer paarden herbergen !

paardenstallen

Door de grote aardbeving in 1755 is veel beschadigd !

Leuk was, dat we deze ooievaar daar zagen ! In Marokko zie je veel ooievaars, maar deze stond slechts op een paar meter van ons af…

ooievaar

Van Moulay Ismaïl werd gezegd dat hij wel 500 vrouwen had en 1000 kinderen !!

Toen hij overleed ontstond er een burgeroorlog, want welke zoon moest hem opvolgen ??

Na de graanschuren en paardenstallen bezochten we het mausoleum waar hij ligt begraven met zijn vrouw en twee zonen. ( hij was slechts met één vrouw getrouwd ! )

mausoleum

mausoleum

mausoleum

veel mozaïeken

foto van mij

Prachtig sierwerk en mozaïeken !

Nadat we alles hadden bekeken maakten we een wandeling door de medina ! Een avontuur op zich !!

Dit in een volgend reisverhaal !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.