Reisverhaaltjes.nl

LOKAAL DORPJE

hutje

En dan de nadruk op ‘ dorpJE ‘ ! Drie hutjes ! Midden in de rimboe…

DAG 5

We verlaten Anuradhapura en gaan verder naar Polonnaruwa ! Naar een niet al te best hotel, waarschuwde Anu, onze reisleider…

Maar eerst het programma voor deze dag. De helft v/d groep ging vandaag in Sigiriya de  ‘Leeuwenrots’ beklimmen ! De Highlight van Sri Lanka, 1202 treden en 200 m. hoog !!

De andere helft ging een lokaal dorpje bezoeken…Wij ook ! Ik, met mijn hoogtevrees zou de top van de ‘Leeuwenrots’ toch niet halen en het alternatief leek ons wel leuk !

Per ossekarT….( onze reisleider spreekt nog niet zo goed Nederlands ) werden we terug in de tijd gebracht… Toen ik eenmaal in de ossekart ( die houden we erin ) zat, had ik al weer spijt en medelijden met die arme ossen, die de kart èn vijf niet al te slanke personen moesten meeslepen..

ossekar

We verlieten al snel de geasfalteerde weg en trokken de rimboe in. Ons osse-mannetje stuurde de arme dieren zigzaggend over het zandpad en probeerde zo de ergste kuilen te ontwijken.

Onderweg zagen we nieuwsgierige aapjes. Dat was voor ons niks nieuws meer ! Gelukkig stopten we na een half uurtje schudden. En wat een enorm gekraak maakte die kart ! De ossen werden losgekoppeld en met een touw aan een boom vastgebonden. Ze stonden ons enigszins onnozel aan te kijken van : ‘ hadden jullie dat stukje zèlf niet kunnen lopen ‘ ?

Onze reisleider was mee naar de ‘Leeuwenrots’ en hier hadden we een andere gids. Hij zei niet veel. Hij wapperde uitbundig met z’n handen en we begrepen dat we hem moesten volgen.

Even later zagen we enkele hutjes. Op het land werd oa. peper verbouwd. Ik dacht dat we al in het dorpje waren gearriveerd. Maar, oh ja… We zouden ook nog met een bootje varen !

We liepen naar een meertje en onze ‘gids’ gebaarde ons in het bootje te stappen. Zèlf verdween hij… Terug naar zijn ossen !

rijstvelden

Een prachtige omgeving !

bootje bij meer

Verdeeld over twee bootjes stapten we op het wankelende schuitje. Ik dacht echt; de overkant van het meer halen we niet droog…

meer

De omgeving was in ieder geval schitterend en we zagen veel vogels, onder andere deze visarend !

visarend

Aan de overkant werden we zwijgend afgezet en met gebaren gesommeerd verder te lopen. Okee, dat deden we. Totdat we één hut zagen. Zou dit dan onze eindbestemming zijn ?? Zie de foto bij de titel van dit verhaal !

Ja hoor ! Een vriendelijke vrouw kwam al zwaaiend op ons af. Wij waren haar gasten ! Ze nam ons mee naar binnen.

De helft v/h huis bestond uit een rokerige keuken. Ze was al druk aan het kokkerellen. Ik nam vooraan plaats, maar de rook benam zowat mijn adem, dus ging ik achteraan zitten. Daar werd ik aangevallen door honderden mieren ! Toen alles maar staande aanschouwen !

Rob zat te mopperen op zijn camera, die het volgens hem had begeven. Hij maakte allemaal onscherpe foto’s. ‘ Dat komt door de rook schat ‘ vertelde ik hem geruststellend !

vrouw in de keuken in hut

Ook deze vrouw, sprak niet of nauwelijks. En al helemaal geen Engels ! Maar natuurlijk begrepen we haar, want ze liet ons alles zien ! Ze ging rijst voor ons koken. Één ‘probleempje’, de rijst zat namelijk nog in de plant.

De geoogste rijstplanten werden gestampt met een dorsstok, zodat de schilletjes er vanaf gingen en de rijstkorrels eruit vielen. Iedereen mocht even stampen met de dorsstok. Daarna werd buiten de kaft v/d korrel gescheiden.

rijst met de kaft

 

rijst van kaft scheiden

Inmiddels was de heer des huizes ook aanwezig en hij liet ons even buiten zien, hoe je een kokosnoot ‘pelt’ ! Van de vezels worden bezems, matten en touw gemaakt !

man pelt kokosnoot

We werden getrakteerd op kokosnootmelk, stukjes kokos en zelfgemaakte thee met klompjes rietsuiker. ( dat zat in de pan op het vuur, we kregen géén rijsttafel…) We dronken uit uitgeholde halve kokosnoten. Zouden ze die wel goed schoonmaken ? ( ik zag geen vaatwasser staan….)

De vrouw demonstreerde ook nog even hoe ze ‘dakpannen’ voor hun huis maken. Daar gebruiken ze palmbladeren voor die ze weven. Om het half jaar moeten de ‘dakpannen’ vervangen worden . ‘ Do you need more ‘ ??

Het echtpaar ontving een daverend applaus van ons en zo kwam een einde aan onze leerzame ochtend ! Hoe zou het met de klimmers zijn ??

We mochten nog even in en om het huis rondkijken.

slaapkamer

De slaapkamer…

Boeddha-offer-gebedsplekje

offerplekje

Het huis

de hut

Een uitkijkpost ! Deze wordt gebruikt voor het signaleren van wilde olifanten ! In Sri Lanka leven 5800 wilde olifanten. De boeren ondervinden veel last van deze dieren. Ze brengen veel schade aan hun gewassen en eten alles op ! De uitkijkpost wordt met name ’s nachts gebruikt omdat de olifanten dan het meest actief zijn !

olifanten spot uitkijkpost

Een bruggetje naar …..

houten bruggetje

……de buren… ( en is makkelijker voor de postbode…)

2 hutjes de buren

Inmiddels was ons vervoer voor de terugreis gearriveerd. Drie Tuk Tuks stonden klaar ! Drie ? Dat was dus één te weinig !

We moesten nu met z’n zessen in één Tuk Tuk ! De gelukkig slanke Singalees zat ingeklemd tussen Rob en andere reisgenoot. Hij kon amper zijn karretje nog besturen. Rob en reisgenoot hingen meer buitenboord, dan binnenboord !

in tuk tuk

Toch kwamen we na een half uurtje scheuren over het zandpad, uiteindelijk weer heelhuids op de geasfalteerde weg terecht. Daarna was het nog maar een klein stukje naar het restaurant, waar we allemaal weer samen zouden komen voor de lunch ! Die lunch hadden we uren eerder al besteld, maar het wachten was nu op de klimmers !

Die arriveerden een uur later, vol verhalen ! Moe maar voldaan en allemaal plakkerig van het zweet ! Ze hadden allemaal de top gehaald en het was gewèldig !! Ze hadden er ongeveer twee uur over gedaan. Achteraf viel het hun reuze mee, maar het is niets voor iemand met hoogtevrees vertelden ze. Ik heb dan ook géén spijt gehad ! Ons bezoek naar het lokale dorpje was ook erg leuk !

Nu hadden we allemaal honger en kregen we onze bestelde sandwiches !

sandwiches

Na de lunch maakten we nog een fotostop bij de ‘Leeuwenrots’..,

de leeuwenrots

We zagen watervaranen ( daarover meer in een ander reisverhaal ) en bezochten nog een houtsnijwerk bedrijfje. Terwijl iedereen binnen aan het kijken was, stond ik buiten de aapjes te fotograferen. Veel leuker !!

Aan het eind v/d middag, kwamen we aan in Polonnaruwa. Onze huisjes bevonden zich midden in de jungle ! Overal zaten aapjes op het dak en ze sprongen van het ene huisje naar het andere. Hier dus weer deuren, ramen en luiken gesloten houden. Anders heb je ze zo op je kamer en dan kan het zijn; dat je een paar dingen mist…

De kamers vielen overigens reuze mee. Ik maakte me meer zorgen over het feit : jungle ? Dat betekent : ongedierte !

We bleven twee nachten in Polonnaruwa !

Had jij liever de  ‘Leeuwenrots’ beklommen ? Of zou jij net als ons, kiezen voor het bezoek aan het lokaal dorpje…

 

4 gedachtes aan “LOKAAL DORPJE

 1. Romkje

  Wat heb je veel meegemaakt Margreet! Het lijkt mij zelf veel leuker dat dorpje te bekijken, bijzonder om te zien hoe zo’n vrouw daar leeft. En dat vervoer op zich is al erg bijzonder… die tuktuks en die bootjes… kan me voorstellen dat je soms dacht: ew… gaat dit wel goed!!?/

 2. Yvonne

  Ook wij zijn de leeuwenrots niet op geweest (hebben de kleine rots Pidurangala wel beklommen). In het museum van Sigiriya zagen we ook “reclame” voor deze village tour. Het leek me zo toeristisch, maar als ik jouw verhaal lees was het dat helemaal niet. Wat een leuke dag hadden jullie! Wij zijn in plaats hiervan onze eigen village tour gaan doen en kwamen in Kalla Diyapokuna uit, een oude tempel, overwoekerd door jungle, was ook een succes. Fijn dat er in een land ook nog zulk soort dingen te doen en te zien zijn, naast de highlights!

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Het was echt heel leuk Yvonne en we zijn geen toerist tegengekomen ! Ik zag het beklimmen van de Leeuwenrots niet zitten. Jij dus ook niet..Enge stalen trappen waar je zo de diepte inkijkt brrrt .! Jullie zijn dus ook naar zo’n dorpje geweest, klinkt goed !Ik vond Sri lanka erg mooi en lang niet zoveel toeristen dan in andere Aziatische landen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.