Reisverhaaltjes.nl

MAAGD VAN GUADALUPE

tafeltje met kaarsen in kerk mexico

Zoals je in Azië de tempels en Boeddhabeelden overal ziet, zie je in Mexico overal kapelletjes, kathedralen, kruizen, altaren en religieuze beelden ! Natuurlijk in de kerken, maar ook langs de kant v/d weg of in winkels en restaurants !

altaar in restaurant

Zoals deze hierboven in een restaurant….San Judas was één v/d 12 apostelen !

Het overgrote merendeel v/d Mexicaanse bevolking is christelijk, ver weg de meeste zijn Rooms Katholiek ! Bijna elke plaats heeft haar eigen heilige, maar de bekendste en populairste heilige van Mexico ( trouwens ook in héél Latijns-Amerika ), is de Maagd van Guadalupe !

Juan Diego, een Azteekse indiaan werd in 1474 geboren in een dorpje nabij Mexico City. Rond 1525 bekeerde hij en zijn vrouw zich tot het christendom. Er is verder weinig over zijn leven bekend, maar hij was het , die op 9 december 1531, ( hij was toen 57 jaar ), op een heuvel stond en de Heilige Maria zag….ze wilde dat men op die plaats een kleine kapel voor haar bouwde, haar huis voor God !

Niemand geloofde Juan Diego Cuauhtlatoatzin ! ( lekkere achternaam..dag meneer Cuauhtlatoatzin…hoe gaat het meneer Cuauhtlatoatzin ? ) Van 9 december t/m 12 december verscheen de jonge vrouw, niet ouder dan 14 jaar, staande op een wolk, elke dag voor hem…zij straalde een wondermooi licht uit ! Een bisschop vroeg om een bewijs….de Maagd liet Juan Diego bloemen plukken en in zijn mantel te verstoppen. Bij het tonen van de bloemen aan de bisschop, verscheen de afbeelding v/d Maagd aan de binnenkant van zijn mantel . Dit bewijs was voldoende en de kerk werd gebouwd !

Na de verschijning in Guadalupe bekeerden negen miljoen indianen zich tot het christelijke geloof binnen tien jaar ! De verschijning is officieel erkend als waar ! Deze kerk is één v/d grootste bedevaartsoorden die de katholieke wereld kent ! Vele pausen hebben deze plek bezocht ! Het oude kerkje is inmiddels ernstig verzakt en dient nu meer als een monument. Men heeft er vlak naast een nieuwe grote kerk gebouwd, voor de vele mensen die elke zondag de dienst bij komen wonen ! De kerk is nu opgeslokt door de grote metropool, Mexico-City..

maagd van guadalupe

Mexicanen hebben het hele jaar door een heleboel festiviteiten en feestdagen. Soms wel 5 per maand ! Sommige zijn nationaal en andere worden alleen in een bepaalde streek gevierd. Maar op 12 december viert Mexico zijn belangrijkste feestdag, dan wordt nl. de Maagd van Guadalupe geëerd !

maagd van guadalupe

maagd van guadalupe

maagd van guadalupe

maagd van guadalupe

religieuze beelden

Waar of niet waar….ik vond het in ieder geval erg mooi om al die religieuze altaren, kapelletjes te zien. Ook de kathedralen in Mexico zijn werkelijk schitterend, niet alleen van buiten, maar vooral van binnen ! Overal wordt er wierook gebrand, de beelden hebben vaak echte kleding aan en overal liggen bloemen… lees ook het verhaal DÍA DE LOS MUERTO..heel bijzonder hoe ze de doden herdenken in Mexico ( Allerheiligen )

Heb jij weleens een kathedraal bezocht in Mexico of Latijns-Amerika ? Wat vond je er van ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.