Reisverhaaltjes.nl

MAYA ROUTE

 

maya

In maart 2015 hebben wij een rondreis gemaakt door Mexico, Belize, Guatemala en weer terug naar Mexico ! Een fantastische reis, ‘ In het spoor van de Maya’s ‘ !  We hebben ontzettend veel gezien, 3500 km gereisd…. .ik zal nog meer over deze landen gaan schrijven, maar dit verhaal gaat over de Maya cultuur, want daarvoor bezochten we deze landen in de eerste plaats !

De Maya cultuur was een Meso-Amerikaanse ( van Mexico t/m Nicaragua ) beschaving, die bekend is vanwege het feit dat ze de enige precolumbiaanse ( vóórdat Columbus in 1492 het continent Amerika ontdekte ) beschaving is waarvan bekend is dat ze een volledig ontwikkeld schrift had. Verder valt deze beschaving op door kunst, architectuur, wiskunde en astronomie. De Maya cultuur ontstond aanvankelijk in de preklassieke periode ( 2000 v. Chr. tot 250 na Chr. ), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode ( 250 tot 900 na Chr. ) Daarna bleef de beschaving nog bestaan tot de komst v/d Spanjaarden ( ontdekkingsreizigers )

De archeologie heeft laten zien dat de Maya al vanaf 2000 v. Chr. begonnen zijn bouwwerken neer te zetten voor ceremoniële doeleinden. Vanaf de achtste en negende eeuw trad het verval v/d Maya cultuur. Oorlog, de gevolgen van roofbouw en droogte ( doordat ze alle bomen kapten ) worden vaak genoemd als reden voor de neergang. De Maya cultuur is echter nooit verdwenen zoals wel wordt beweerd, maar zette zich voort in het noorden van Yucatàn en in de hooglanden van Guatemala. Daar bleven ze nog eeuwen floreren. De Spanjaarden begonnen rond 1520 aan de verovering v/h Mayagebied, maar het gebied was pas in 1697 volledig in Spaanse handen !

Het schrift v/d Maya’s wordt vaak een hiërogliefen schrift genoemd ( net als in Egypte ) Nu (2015) is het schrift zo goed als ontcijferd !

De Maya waren erg goed in wiskunde en ze ontdekten het begrip ‘ nul ‘…..ze schreven het als een soort schelpje ! De andere getallen werden geschreven als streepjes en puntjes…

1 = .

2 = ..

3 = …

4 = ….

5 = _

6  , een plat streepje met een punt erboven

10 , 2 platte streepjes

11 , 2 platte streepjes met een punt erboven

Ze gebruikten als grondgetal 20

3 platte streepjes , met een punt erboven en daarboven 3 puntjes = 3×5+1 = 16 + 3×20 = 60 dus totaal 76 !  Het wordt van beneden naar boven geschreven !  Inscripties vermelden soms getallen die tot in de honderden miljoenen reiken !! Erg bijzonder voor die tijd !! De Maya deden ook bijzonder nauwkeurige astronomische waarnemingen en hadden een nauwkeurige en ingewikkelde kalender en ze geloofden in meerder goden en in een cyclische aard v/d tijd ! Ze spraken meer dan 30 verschillende talen en die bestaan nu nog en worden door ong. 6 miljoen mensen gesproken !

De eerste archeologische zone bezochten we in Mexico aan de Caribische zee, nl. in Tulum !  De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 na Chr., maar de bloeiperiode v/d stad was v/d elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie, maar werd ook als handelscentrum gebruikt. In de zestiende eeuw werd de stad verlaten en pas in de negentiende eeuw kwam er archeologische belangstelling. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. Tulum betekent ‘ muur ‘.

Via houten trappen zijn we naar het strand gelopen om mooie plaatjes te schieten ! Er was tijd om te zwemmen, maar er dreef behoorlijk veel wier in zee en daar hou ik niet zo van…Dus de trappen weer omhoog….en dat was behoorlijk zwaar in een temperatuur van rond de 37 graden ! We hadden net een hele lange reis gehad van Nedl. naar Mexico, 6 uur tijdsverschil en dan nog eens wennen aan de hitte ! ( òf ik heb een slechte conditie…)

In Belize bezochten we Xunantunich. Dit archeologisch gebied is één v/d bekendste bezienswaardigheid van Belize. Het complex bestaat uit 6 pleinen met 25 tempels en ‘ paleizen ‘. Het grootste deel bestaat uit overblijfselen tussen het jaar 200 en 900. Het gebied is alleen via een pondje te bereiken, over de rivier Mopan !  Vandaar dat hier nauwelijks toeristen zijn. Eenmaal aan de overkant, moesten we nog een eind lopen, maar we kregen een lift….ik moest dan wel in de laadbak van de auto…no problem !!

Een groot archeologisch gebied in een prachtige omgeving ! Het El Castillo ( het kasteel ) steekt  130 m. hoog boven het plein.

Ik klom tot halverwege en Rob ging nog verder omhoog !

In Guatemala gingen we naar Tikal. Tikal is een reservaat en is 2,5 x zo groot als België ! De Amazone in Brazilië is het grootste reservaat ter wereld, Tikal staat op nr. 2 ! Toen we bij het reservaat arriveerden, werd de tijd genoteerd….het was toen nog 17 km. rijden, maar je mag daar maar 45 km/p.uur  ivm. ‘mogelijk’ overstekend wild ! Er leven hier nl. oa. neus-en wasberen en jaguars. Onderweg zijn we de bus even uitgestapt, want er zaten allemaal toekans in de bomen. Prachtige vogels, die veel lawaai maken !! Eenmaal bij het archeologisch gebied aangekomen dronken we een bakje koffie en bekeken de maquette van de oude stad. Het is een groot gebied en we begonnen aan de 4,5 uur durende wandeling, dwars door de jungle ! Onderweg zagen we een spinaap hoog in de bomen, van tak naar tak slingeren.

Af en toe goed uitkijken waar je liep, met al die wortels v/d bomen…

Tikal was één v/d grootste steden v/d Maya’s en kende haar hoogtepunt tussen 300-850. Het is ook één v/d mooiste stadsruïnes ter wereld ! Midden in het oerwoud, lastig bereikbaar en dus minder bekend. Het is een stad met pleinen en met reusachtige tempels, nog bijna geheel intact. Sinds 1996 vinden hier weer religieuze Maya diensten plaats.

religieuze maya dienst tikal

Er was er net een aan de gang en ik was foto’s aan het maken…maar dat mocht niet….

Boven het dichte oerwoud steken oa. 2 piramides uit en er is nog een andere tempel van 70 m. hoog. Het grootste gedeelte v/d stad ligt verborgen onder het groen ! Je voelt je omringt door de jungle….je voelt de dauw, in de ochtendgloren zie je apen van boom naar boom slingeren en hoor je  jaguars naar elkaar grommen. Toekans vliegen over.  In Tikal heb je het gevoel dat je rondloopt in de ruïnestad zoals die in 1848 werd aangetroffen. In de vijfde eeuw had de Maya van Tikal een nieuwe oorlogstactiek, ze ontwikkelden nl. de speer ! In die tijd steeg het inwonerstal tot een voor die tijd, ongekende omvang : 100.000 zielen !

 

We beklommen nog de 70 m. hoge piramide, ik ook ! want er zijn houten trappen aan de zijkant v/d piramide en dat maakt het veel minder eng voor iemand met hoogtevrees ! Eenmaal boven hielden de trappen op…en dan kan je nog wat hoger, maar dan moet je wel om een muur heen lopen, langs de afgrond…..

Als je om die muur heen loopt, zie tweede foto, kan je op trappen zitten en genieten van het uitzicht ! Ik vond Tikal erg mooi, omdat het zo midden in de jungle verscholen ligt !

Onze volgende archeologische zone is in Palenque in Mexico !  Palenque betekent ‘ Mayastad ‘ ! Als vindplaats is het van middelmatige grootte, vergeleke met Tikal bijv., maar de vondsten zijn van grote waarde. In 2005 was ongeveer 2,5 vierkante km v/d stad blootgelegd. Men schat dat dit nog geen 5% is v/d totale oppervlakte die Palenque ooit bestreek. De rest v/h gebied, dat waarschijnlijk nog meer dan 1000 gebouwen en andere constructies bevat, ligt nog verborgen in het oerwoud. Palenque was al verlaten toen de Spanjaarden het land veroverden. Sinds de jaren ’70 zijn er bijna oponthoudelijk opgravingen en onderzoeken geweest. In de jaren ’70 werd er ook een klein museum in Palenque gebouwd.

Hierboven 8 foto’s gemaakt in het museum, erg mooi !!

In Mexico bezochten we nog een Maya stad, nl. in Uxmal ! Wederom een grote Maya stad, waar ontzettend veel te zien is ook.  Oa. een gebouw met 74 kamers, waar waarschijnlijk de mensen werden vastgehouden die geofferd werden. Er is ook een balspeelveld ! Daarover meer in een ander verhaaltje ! We hebben ook hier weer veel gelopen en geklommen , het was erg warm. In Guatemale is het wat minder warm.

Hierboven de 40 m. hoge piramide v/d Tovenaar !

De laatste Maya stad die we bezochten, is de meest bekendste nl. Chichén Itzá  in Mexico !  ( ook bekend als de piramide van Kukulcán ! )  De tempel is in de achtste eeuw, over een andere tempel heen gebouwd. De tempel fungeert als kalender. Over deze kalenderfunctie is voor die tijd extreem goed nagedacht : de 18 niveaus v/d piramide corresponderen met de 18 maanden waaruit de Mayakalender bestond, het totale aantal treden is 365 ( dagen v/h jaar ) en het aantal separate vlakken op de zijkanten v/d piramide aangebracht is 52, dit was het aantal jaren in een soort Maya eeuw. De sfeer in Chitzén Itzá was vergeleken met andere Maya sites die onderzocht zijn waarschijnlijk veel oorlogszuchtiger. Zo zie je veel krijgers en adelaars die harten uit levende mensen rukken en doodshoofden terug in de versieringen in de stad. Niet bepaald vredelievend dus ! El Castillo is de centrale piramide, de voornaamste attractie in dit gebied. De piramide is 30 m. hoog en deze tempel is wereldwijd bekend geworden om het fenomeen dat 2x per jaar plaatsvindt nl. tijdens het lentepunt en het herfstpunt ( equinoxen ) op 21 maart en 23 september ! Op deze dagen schijnt de namiddagzon schuin op de noordwest zijde v/d piramide. Alle 9 hoeken van de terrassen werpen hun schaduw op de ballustrade v/d trap aan de noordzijde. Dit licht-en schaduwspel vormt zich tot een 34 m. lang silhouet van een slang, dat naadloos aansluit op de gebeeldhouwde slangenkop onderaan de trap. Het schaduwspel wekt de illusie dat Kukulcán afdaalt naar de aarde. Wij waren er precies op 21 maart !! maar helaas konden wij niet wachten op dit schouwspel, want het was onze laatste dag in Mexico en we moesten op tijd op het vliegveld zijn…. Er werden die dag 30 tot 35.000 mensen verwacht !! We waren dan al vóór 7 uur in Chitzén  Itzá ! Er stond toen al een rij voor de kassa…maar dat is het gemak, als je een rondreis maakt…onze reisleider had binnen een paar minuten onze kaartjes en we konden zo de rij voorbij lopen !!

kukulcan piramide schouwspel licht op 21 maart

Dit hierboven is een ansichtkaart waar ik een foto van heb gemaakt, hierop is het silhouet v/d slang te zien zoals je kunt zien op 21 maart of 23 september ! Jammer dat we niet konden blijven tot half 5….maar om nou tussen duizenden mensen te staan…? Nu was het nog heerlijk rustig !

Hiermee kwam een einde aan onze reis ! Natuurlijk valt er veel meer te vertellen over al die piramides en hebben we veel meer foto’s ervan gemaakt ! Ik vind het ontzettend interessant, die Maya cultuur en ben blij dat ik het gezien heb ! Het was een prachtige reis, met een heel vol programma, veel cultuur en prachtige natuur ! Ik ga in andere Reisverhaaltjes nog meer schrijven, wat we in deze 3 prachtige landen  gezien en beleefd hebben !

Ben jij geïnteresseerd in de Maya cultuur, of heb je deze Maya steden al eens bezocht, of zou je dat graag willen ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 gedachtes aan “MAYA ROUTE

 1. Gea de Vries

  Margreet, wat heb je dit geweldig gedaan!! Je hebt 2 volgers erbij!!
  Je schrijft prachtig en wij vinden je verhalen super interessant!

  Liefs Gea & Danny

 2. Kees

  Margreet,
  Je schrijft prachtige verhalen, heel boeiend en met veel informatie! Wat geweldig, dat je deze prachtige reizen hebt gemaakt en er zo mooi over schrijft. Mama zou erg trots op je zijn…en misschien wel een beetje jaloers..ze zou zo weer met je meegaan.
  Ik blijf je volgen!
  Liefs, Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.