Reisverhaaltjes.nl

MAZURY

ZONSONDERGANG MAZURY IN POLEN

Wanneer je van bossen en meren houdt, is Mazurië in Polen wellicht iets voor jou ! De Polen noemen dit de Mazury ! Ooit wel eens van gehoord ?

Het wordt wel het Land van de Duizend meren genoemd ! Er bevinden zich zelfs meer dan 2000 meren, omgeven door dichte bossen ! De meren zijn onderling verbonden door rivieren en kanalen. Het is een prachtig ( enorm groot) natuurgebied met bossen, meren, heuvels en kleine dorpjes waar je kunt genieten van rust en natuur ! Het is ook een paradijs voor liefhebbers van zeilen of andere watersporten, maar ook voor wandelaars, fietsers en wanneer je van vissen houdt ! Er zijn veel wandel-en fietsroutes, maar ik raad je wel aan om op de paden te blijven, want de bossen zijn enorm en je verdwaalt er geheid !

Mazury ligt in het noordoosten van Polen. Je kunt dit gebied het makkelijkst bereiken met eigen auto of huurauto, of via de luchthavens Gdansk of Warschau.

Overnachten in Polen kan erg goedkoop zijn. Hotels zonder sterren zijn het goedkoopst en vaak toch erg goed. Nog goedkoper zijn kamers bij particulieren. Let op de bordjes ‘ Noclegi ‘ of natuurlijk het bekende ‘ Zimmer frei ‘ ! Je kunt er natuurlijk ook kamperen. Op bijna elke camping zijn ook vakantiehuisjes te huren. Vrij kamperen is in Polen niet toegestaan !

Zelf heb ik in Zgon gekampeerd. Een klein rustig plaatsje waar de huizen overal van hout zijn. Zgon staat bekend vanwege de fantastische zonsondergangen, zie bovenste foto ! Je kunt er naast zwemmen ook een kayak of een roeibootje huren !

zgon in mazury polen

Het zal misschien op elke camping anders zijn, maar op deze camping barbecue je lekker primitief op een eigengemaakt vuurtje. Poolse mensen barbecuen vaak met vlees aan een stok die ze in het vuur houden ! Heb je ooit wel eens Poolse worst geproefd ? Ik ben helemaal niet zo’n vleeseter, maar de worsten in Polen zijn verrukkelijk, veel meer smaak en zo anders dan in Nederland !

vuurtje op de grond om te barbecuen

In Polen is het de gewoonte om in de herfst met een mandje het bos in te gaan om paddestoelen te plukken. Je ziet dan ook veel Poolse mensen langs de kant van de weg met paddestoelen die je kunt kopen, erg lekker !

De Mazury staat ook bekend om zijn middeleeuwse kastelen, erg interessant om te bezoeken !

middeleeuws kasteel

En wist je dat Adolf Hitler tijdens de tweede wereldoorlog zijn militair hoofdkwartier ( het Wolvennest ook wel genoemd ) er had ? ( vlakbij Ketrzyn ) en dat er in Mamerki, vlakbij Wegorzewo nog de ruïnes van meer dan 200 bunkers te bezoeken zijn ?

bunkers van adolf hitler

ruïnes van de bunkers

Hieronder de reusachtige bunker waar het hoofdkwartier gevestigd was.

bunker waar het hoofdkwartier was

De muren en plafond hebben een dikte van 7 meter !!

Kortom genoeg te doen en te zien ! Het populaire Mazury trekt dan ook ruim een miljoen toeristen per jaar !

Spreekt jou dit aan ? Ben jij al eens in Polen geweest, wat vond je ervan ?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.