Reisverhaaltjes.nl

MENNONIETEN

kentekenplaat van auto in belize

Toen wij in maart 2015 een rondreis maakten door Mexico, Guatemala en Belize zeiden veel mensen tegen mij: ‘Belize?, nog nooit van gehoord’ ! Belize is het buurland van Mexico en Guatemala en ligt in Midden-Amerika ! Het is maar een klein landje ( ± 500.000 inwoners ), vroeger heette dit Brits-Honduras. Het is sinds 1981 onafhankelijk, een koninkrijk, met als staatshoofd de Britse koningin ! Men spreekt er dus in het algemeen engels, maar ook wel spaans en maya-talen ! Wij bezochten er de archeologische zone, Xunantunich ( zie MAYA ROUTE ),  en we bezochten een leuk dorpje, waar we Mennonieten tegen kwamen….dat zal je misschien niks zeggen….het is een bevolkingsgroep/gemeenschap dat bekend staat om haar strenge geloofsregels….een soort Amish, die je in Noord-Amerika vindt !

Deze mennonieten leven in verschillende dorpen in Zuid-Belize en Shipyard is de grootste en belangrijkste nederzetting. De traditionele mennonieten bestaan uit ongeveer 12.000 mensen, waarvan bijna 11.000 van Europese komaf zijn…vooral Duitsland en Nederland !

De gezinnen zijn groot en trouwen buiten de gemeenschap wordt niet geaccepteerd. De vrouwen dragen geen broeken, maar wijde rokken, jurken en ze hebben allemaal lang haar en dragen meestal een witte hoed ! De mannen dragen een (geruit) overhemd, met een tuinbroek en een hoed. Het vervoer gaat nog per paard & wagen ! De landbouw is de belangrijkste inkomstenbron voor de mennonieten.

De mennonieten kregen toestemming v/d Belizaanse regering om hun eigen religie te praktiseren en mochten hun eigen taal gebruiken in door henzelf gecontroleerde scholen. Ze mochten ook hun eigen financiële instellingen oprichten en ze hoeven niet in militaire dienst !

Ze zien er prachtig uit, vind je niet ? Ik heb netjes gevraagd of ik ze mocht fotograferen, maar ik kreeg totaal geen respons…..ik probeerde het in het engels, in het duits…nederlands dan ? …wijzend van camera naar hun….nee, niks…..zelfs geen knikje..ze bleven me lief aankijken, dus maakte ik ze gewoon maar !

mennoniete 2 vrouwen en kind

 

mennonieten, mannen

We wandelden wat over het marktje en ik raakte in gesprek met deze aardige vrouw, die me wel wilde vertellen wat ze allemaal te koop had, sommige groente of fruit ken ik helemaal niet !

groente/fruit kraampje

groente

Leuke eettentjes en winkeltjes !

eettentje

eettentje

eettentje

Belize heeft een schitterende natuur, veel regenwoud. Veel mensen wonen in leuk gekleurde huisjes op palen.

roze gekleurd huisje op palen

Het eiland Caye Caulker is een belangrijke toeristische bestemming, omdat het eiland is omgeven door het Barrièrerif van Belize. Dit is het op één na grootste rif ter wereld ( 256 km. ) en het is een v/d mooiste plekken ter wereld om te duiken ! Hier zijn wij niet geweest, wij vervolgden onze reis naar Guatemala….

Ben jij wel eens in Belize geweest ?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.