Reisverhaaltjes.nl

MIJN EGYPTISCHE VERZAMELING

OP Z´N ARABISCH

Het ´verzamelen´ heb ik duidelijk van mijn moeder geërfd. Stenen, schelpen, fossielen, buitenlands geld, van alles heb ik verzameld in mijn leven. Mijn grootste verzameling is mijn ‘Egyptische’ verzameling! Honderden beelden sprokkelde ik bij elkaar in ruim tien jaar tijd! Beeldjes van klein tot groot, schilderijen, tegels en papyrusrollen, alles wat maar met Egypte te maken had!

Het begon allemaal rond 1999. Ik was ergens op een rommelmarkt en kocht een Egyptisch beeldje. In die tijd ging ik ieder weekend naar rommel-en vlooienmarkten. Ik ben daar dol op! Ik keek destijds vaak naar Egyptische documentaires op Discovery Channel. Een beeldje van Toetanchamon vond ik daarom wel leuk om in mijn bezit te hebben. Ik begon toen op dit soort beeldjes te letten. Op elke markt zag ik er wel een, en kocht ze toen allemaal. Zo is het verzamelen ervan begonnen! Niet veel later ging ik speciaal voor de Egyptische beeldjes naar vlooienmarkten. Ik denk dat ik alle markten in Friesland, Groningen en Drenthe wel bezocht heb. Maar ook de markten zoals de IJsselhallen, Brabanthallen of de Zwarte markt in Beverwijk waren favoriet! Op deze laatste markt kocht ik echt grote beelden, van kunststof gemaakt!

Het eerste huis waar ik in Heerenveen heb (samen)gewoond, stond na een paar  jaar verzamelen bomvol met Egyptische beelden. Zelfs de muren en plafonds waren vol met hiërogliefen en Egyptische afbeeldingen beschilderd. Helaas heb ik hier geen foto’s meer van. Mensen die bij ons op bezoek kwamen keken vol verbazing in het rond en zeiden dikwijls: ”Het lijkt wel een Egyptisch museum”!

Egyptische beelden in huis

Na vijf jaar verhuisden we naar een grotere woning en daar kwamen de beelden mooier uit.

vitrinekast vol Egyptische beeldjes

huis vol Egyptische beelden

Intussen had ik drie vitrinekasten gekocht, speciaal voor de kleine beeldjes. Zo hoefde ik niet alles steeds af te stoffen en het zag er wat netter uit!

Twee jaar later werd het huis afgebroken en kwamen we in Oranjewoud terecht. Een klein huisje, maar met een enorme tuin. Mijn verzameling paste niet meer in huis, dus gingen de grote beelden van kunststof de tuin in. Een groot gedeelte van de tuin werd later: een Egyptische tuin! Er kwamen veel eigengemaakte piramides en muurtjes bij.

piramide in de tuin

Egypte in de tuin

Egypte in de tuin

Zelfs achter de waterval bij de vijver, werd een groot masker van Toetanchamon verwerkt!

masker van toetanchamon bij de vijver

Egypte in de tuin

piramide bij de vijver

Eye of Horus in de tuin

In de voortuin stond deze piramide. Dikwijls bleven wandelaars in Oranjewoud even bij onze tuin staan, ook omdat we grote aparte planten hadden. Soms belden ze aan of ze de achtertuin even mochten zien…

piramide in de voortuin

Toen mij moeder in 2008 overleed en zij mij een jaar eerder gevraagd had of haar as in de toekomst wel in ‘iets’ bij de vijver mocht, kwam haar as uiteindelijk in deze Egyptische canope terecht. Zo mooi en bijzonder, al was deze er speciaal voor gemaakt!

Egyptische canope

Er kwam een piramide bij de vijver en daar werd de canope ingezet.  Een schitterend plekje!

Egyptische piramide bij de vijver

In huis waren alleen nog de muren in de toilet Egyptisch beschilderd

toilet Egyptisch beschilderd

toilet Egyptisch beschilderd

toilet Egyptisch beschilderd

Toch wel heel bijzonder!

In Oranjewoud kreeg ik altijd tuinbezoekers en de meeste mensen vroegen mij: komt U uit Egypte? Of, U bent zeker al heel vaak in Egypte geweest? Haha, ik was er nog nooit geweest!

In 2012 kwam het er toch van. We maakten een rondreis door het prachtige Egypte! Gek genoeg kocht ik er geen souvenirs, want die hadden we thuis al (te)veel!

Nu we in Sneek wonen, verzamel ik niet echt meer, maar her en der in huis staan grote beelden.

Deze kastjes, die nog opgeknapt moesten worden, zitten nu vol  met beeldjes

Egyptische kastjes

Hier en daar hangen wat tegeltjes aan de wand

Egyptische tegels

tegeltje Egypte

Aan de muur in de woonkamer hangt deze grote wanddecoratie van kunststof. In Oranjewoud heeft het jaren in de tuin gestaan!

Egyptische wanddecoratie

Hieronder, een zwaar beeld van Nefertiti (van speksteen) Het is één van mijn mooiste beelden!

beeld Nefertiti

Van een goede kennis van me, die helaas overleden is, heb ik deze grote Egyptische kist gekregen! Daar ben ik super blij mee!

Egyptische kist

Zij hield ook erg van vlooienmarkten en ze kocht dikwijls iets Egyptisch, speciaal voor mij!

Ook deze obelisken kreeg ik van haar:

obelisken

De spullen die ik van haar kreeg zal ik nooit wegdoen!

Doordat we de laatste jaren veel gereisd hebben staan er in ons huis nu souvenirs uit meerdere landen. De Egyptische spullen zijn naar de slaapkamers verhuisd. Tegenwoordig verzamel ik alleen nog buitenlandse bankbiljetten en munten!

Ik vind het altijd leuk als mensen iets verzamelen. Zo spaarde mijn buurman in Oranjewoud pennen met reclame er op. Toevallig was hij 40 jaar geleden ook mijn buurman en ik weet nog dat hij aan een koordje boven de schouw een stuk of dertig pennen had hangen. Toen ik in Oranjewoud opnieuw naast hem kwam te wonen, had hij speciaal een hok gebouwd voor zijn pennen. Hij had er inmiddels al zo’n 250.000 ! Ik vond het toch wel leuk om te zien, hoe hij netjes alles gecatalogiseerd had. Pennen uit de hele wereld!

Wat verzamel jij? Of heb je iets leuks verzameld?

 

4 gedachtes aan “MIJN EGYPTISCHE VERZAMELING

      1. hans

        Ja best wel wat. Maskers van toetanchamon, egyptische lamp van 1.80 hoog n farao klok van n meter hoog, bastet beelden, ankh s dus ben al aardig op weg ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.