Reisverhaaltjes.nl

MIJN SOUVENIR

TWEE MANNEN IN PAK MET BELLEN EN HOED EN IK OP FOTO

Een paar keer tijdens onze rondreis in Marokko, zag ik op pleinen, mannen verkleed in pakken met toeters en bellen en leuke hoeden ! Ze verwachten een fooitje wanneer je als toerist met hun op de foto gaat. Ik vond het wel grappig en vond met name de hoed wel erg leuk !

de twee mannen in pak met bellen en hoeden

rob en ik samen met de hoed op

Daar staat we dan, mooi voor joker !

rob en ik met hoed op

Tijdens onze één na de laatste dag van onze vakantie zag ik op het bekende Djemaa el Fna plein in Marrakech een standje waar deze hoeden te koop aan werden geboden. Wij liepen slechts even over het plein met de hele groep en er was geen tijd om souvenirs te kopen. Je kon  later op eigen gelegenheid naar het plein gaan. We deden dat op onze laatste vakantiedag.

Ons hotel bevond zich aan de rand van de stad en een shuttle bus bracht je gratis naar het plein. We zouden pas in de namiddag naar het vliegveld worden gebracht, dus we hadden nog tijd om de stad in te gaan, op jacht naar souvenirs !

Ik wilde graag zo’n hoed kopen en een klein Koran boekje voor in mijn souvenirs kast !

Om 10 uur namen we de shuttle bus met z’n dertienen ! Eenmaal daar viel de groep uiteen en bleven we met z’n zessen over. We slenterden door de medina en zagen mooie souvenirs, maar nergens een Koran boekje of een hoed..

Om 13.00 uur zou het busje ons weer oppikken en we liepen naar afgesproken plek om die tijd. Precies het aller allerlaatste winkeltje op het plein was een kiosk en daar zag ik de Koran boeken en kocht een klein exemplaar !

Ik keek voor de allerlaatste keer nog eens goed over het plein en toen zag ik ze…..nee, geen verkoop van deze hoeden, maar twee mannen met zulke hoeden op hun hoofd !

Ik dacht, wat kan mij het schelen, ik vraag of ik hun hoed mag kopen !

Ik sprak ze aan en een van de mannen zei meteen dat ik hem voor 300 Dirham kon kopen, dat is 30 euro. Maar zoveel Dirhams hadden we niet meer, dus het afdingspelletje kon beginnen…

ik aan het onderhandelen met de man om zijn hoed

De man bleef standvastig bij zijn 300 Dirham….Rob en ik haalden onze zakken leeg en vertelden dat we echt niet meer dan 220 Dirham hadden en dat we over een paar uur weer terug naar Nederland gingen….De man had er geen boodschap aan. Uiteindelijk greep de andere man het geld uit onze handen en overhandigde ons de hoed…de koop was gesloten !

ik met de hoed

ik met de hoed en koran boekje

Ik was blij met mijn souvenirs ! Andere groepsgenoten leenden mijn hoed ook even voor een foto en ik vroeg voor de gein, van iedereen 50 Dirham….

Toen het busje ons weer op kwam halen ging ik voorin zitten. De chauffeur wilde met mij op de foto, dus weer de bus uit… Ik had veel bekijks met de hoed !

s’ Middags werden we om 16.00 uur naar het vliegveld gebracht. De hoed paste niet in de koffer, dus ik moest hem in de hand houden. Een politieman op het vliegveld vond mijn hoed ook prachtig. Hij riep me terug en vroeg me hem op te zetten…. Ik zei : ” If you want to take a picture, it will cost you 50 Dirham !!

 

2 gedachtes aan “MIJN SOUVENIR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.