Reisverhaaltjes.nl

MIJN VAKANTIES IN DE JAREN 80

TURKIJE 1988 IK OP DE FOTO

Na DE REIZEN UIT MIJN JEUGD nu de reizen die ik maakte in de jaren 80 !

1980 : 35 Jaar geleden ! En toch voelt het helemaal niet zolang geleden…Ik weet het nog goed. Ik was net 17 jaar geworden en ik ging voor het eerst vliegen ! Ik was zelfs voor de allereerste keer op Schiphol ! Ik maakte een groepsrondreis door Israël en ik maakte van alles mee….Zo werd ik aangehouden door de douane op Schiphol, raakte daardoor de hele groep kwijt en stond omringd door militairen met geweren op het vliegveld in Tel Aviv toen ik een foto van het EL AL vliegtuig wilde maken !  Lees alles over deze avonturen in DE EERSTE KEER !

1981 : Het jaar dat mijn vader overleed….Ik was nog geen 18. Daar had ik het erg moeilijk mee en in het najaar besloten mijn moeder en ik samen naar Israël te gaan voor drie weken ! Zoals je kunt lezen in ‘de eerste keer’ hadden wij veel kennissen in Israël. Ik ging vaak met Israëlische vrienden op stap of ik pakte een bus en ging alleen naar het strand in Tel Aviv. Mijn moeder had haar eigen kennissen maar vaak moest ik mee om de boel te vertalen ! Ik liep er dan bij in een afgeknipte spijkerbroek vol rafels…..dat vond mijn moeder niet zo leuk….Ja, pubertijd hè ? Ondanks 40 jaar verschil in leeftijd hebben we een schitterende reis gehad ! Zo gingen we ook samen naar Eilat, een busreis van vijf uur dwars door de woestijn ! Op de foto sta ik bij de Klaagmuur

ik, 18 jaar, sta bij de klaagmuur

1982 : Ik wilde graag samen met mijn vriendin naar Israël, maar omdat zij drie jonger is vonden haar ouders dat nou niet zo’n goed idee en dat kan ik me nu wel goed voorstellen ! Misschien wilde ik met hun naar Indonesië ? Wow, natuurlijk wilde ik dat wel….maar moest dat eerst even aan mijn moeder vragen… Ik had natuurlijk geen geld hiervoor. Ik werkte wel in een supermarkt als vakkenvuller en op de zaterdag in de slagerij, maar met f 2,50 per uur werd ik daar niet rijk van natuurlijk. Mijn moeder overlegde met mijn broers en zus, maar die gunden het mij allemaal, dus ik kreeg groen licht ! Ze betaalde de reis, dat was een hoop geld !

We maakten een rondreis en startten in Singapore waar we enkele dagen bleven. Daarna naar Jakarta naar familie, vervolgens met vliegtuig naar Celebes naar het uiterste noorden. In een klein dorpje in de buurt van Manado bleven we ook een week bij familie. Hier geen stromend water, gas of electriciteit en op de paradijselijke stranden was geen enkele toerist te bekennen ! Na Celebes vlogen we naar Bali en na enige dagen daar staken we met de boot over naar Oost Java en reden met privé busjes terug naar Jakarta. Onze rondreis duurde 5½ week en was helemaal te gek !  Wil je meer lezen over deze reis, lees dan INDONESIE I en INDONESIE II

foto bali met mij erop in 1982

Deze foto is gemaakt op Bali bij Tanah Lot

1983 : Eind 1982 kreeg ik verkering, zoals je dat toen nog noemde haha en mijn vriend had al een vakantie geboekt voor 1983 met zijn vrienden. Voor mij dus geen vakantie in dit jaar !

1984 : In dit jaar ging ik samenwonen en de eerste vakantie  ging naar het voormalig Joegoslavië naar Istrië. Met de bus ! Een hele lange reis weet ik nog. Wat we er deden ? Voornamelijk op het strand liggen, heerlijk eten en ’s avonds was er live muziek bij het hotel. Een prima vakantie…wat was ik toen nog jong…

ik in umag, istrië voormalig Joegoslavië

1985 : Besloten we nog een keer naar Joegoslavië te gaan. Dit keer wèl met het vliegtuig en nu een stuk zuidelijker,naar Split ! We zaten in een appartementje en ontmoetten er een leuk Nederlands stelletje waar we de hele vakantie mee optrokken en veel plezier mee hadden !

ik in 1985 in joegoslavie

Wat was ik ontzettend bruin toen !

1986 : We gingen naar Tunesië, toen een ‘nieuwe’ bestemming ! Heel anders dan Europa. Prachtige brede witte stranden en nog weinig toerisme. Als vrouw zijnde werd je er wel veel lastig gevallen door de Tunesische mannen. Herhaaldelijk werden er geiten en kamelen aan mijn vriend geboden in ruil voor mij….niet te geloven toch ?? Wanneer je ook nog eens blond lang haar had, kon je maar beter in de buurt van het hotel blijven. Alle hotels hadden trouwens bewaking en ik vond het er mooi maar ook een beetje eng. Veel hebben we toentertijd niet van het land gezien, behalve een uitstapje naar het gezellige havenplaatsje Port El Kantaoui. Op het strand kon je een jetski huren of parasailen. Dat laatste heb ik na heel lang aarzelen gedaan. Ik vond het tegelijkertijd doodeng en super leuk ! In het hotel was ’s avonds ook altijd wat te doen, vaak optredens van fakirs en werd ik uit het publiek gehaald om deel te nemen aan de act …

fakir optreden en ik sta op plaat met spijkers boven op de man

Die andere vrouw kende ik niet…

Ik zou nog heel graag eens terug willen naar Tunesië, want het moet een prachtig land zijn ! Op het moment is het helaas daar niet veilig voor toeristen…

1987 : Dit jaar niet echt op vakantie geweest. Wèl een lang weekend naar Parijs geweest. Ik vond het er echt heel erg mooi. Veel gezien en ’s avonds gezellig stappen ! Angstige momenten meegemaakt boven op de Montparnasse. Een wolkenkrabber van 210 m. hoog. In 38 seconden werd je met de lift omhoog gebracht en eenmaal boven kon je nog een paar ijzeren trappen beklimmen en stond je op het dak….ik met mijn hoogtevrees durfde niet meer voor of achteruit, zo bang was ik daarboven op het dak ! Hetzelfde overkwam me in de Sacré-Coeur. Deze basiliek is 83 m. hoog maar staat op een heuvel. Via wenteltrapjes liepen we omhoog en ik had ook daar enorm last van hoogtevrees en durfde bijna niet meer naar beneden. Nu ben ik verstandiger geworden en begeef me niet meer op die hoogtes…Natuurlijk zagen we de Eiffeltoren, maar ik ging niet meer omhoog !

eiffeltoren

1988 : We gingen met de vrienden die we in 1985 in Joegoslavië ontmoet hadden naar de ‘nieuwe’ bestemming Turkije ! We hadden een appartementje in Turgutreis aan de Westkust in de buurt van Bodrum ! Er was nog heel weinig toerisme en ik vond Turkije helemaal te gek ! Prachtige natuur, lieve mensen, heerlijk eten en gezellige souvenirshops waar ze voornamelijk leer en goud verkochten. Overal werd je naar binnen getrokken en kregen we eerst appelthee uit de kleine glaasjes. We leerden de Turken woorden zoals : allemachtig prachtig achtentachtig…Het was een fantastische vakantie. We maakten ook tripjes. Lees ook het artikel PAMUKKELE

1988 IK IN TURKIJE

We gingen ook een dagje met de boot naar Kos ( Griekenland )

foto van mij in kos

Deze foto is in Kos gemaakt. Daar waren veel meer toeristen en we vonden Turkije veel leuker ! De eerste foto bovenaan is ook in Turkije gemaakt !

In 1989 gingen we niet op vakantie, maar in de jaren 90 weer volop en we gingen steeds verder weg en ook langer op reis !

Dit in een volgend reisverhaal !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.