Reisverhaaltjes.nl

MISVERSTAND IN HET TUINCENTRUM

KAMERPLANTEN

Zaterdagmiddag zijn we even naar het tuincentrum in Witmarsum geweest. Niet voor kerstspulletjes, want daar ben ik niet zo in geïnteresseerd. Natuurlijk hebben we wel gezellig een kerstboom in huis, maar ik hoef niet het hele huis in kerststijl, hoewel ik het bij een ander wel leuk vind! Wij waren denk ik de enigen in het tuincentrum die geen kerstspulletjes kochten en man man wat was het daar vreselijk druk!

Afgelopen zomer was ik daar voor de eerste keer en keek mijn ogen daar uit. Wat een prachtig tuincentrum. Ik zag toen zoveel exotische aparte kamerplanten. Ik kocht onder andere deze Alocasia ( lees ook mijn verhaal NIEUWE EXOTEN ) Deze plant heeft de hele zomer buiten gestaan en is enorm gegroeid!

alocasia

We waren toen net voor sluitingstijd en heb toen niet alles kunnen zien. Hoewel we nu in de decembermaand zitten, zit ik alweer met mijn gedachten in het voorjaar… Straks in januari of februari ga ik in ieder geval de wonderboom zaaien, maar vast nog wel meer soorten. Jammer genoeg hebben we geen kas meer, maar met vier slaapkamers heb ik wel genoeg ruimte om in huis wat zaaipotjes neer te zetten!

In het tuincentrum in Witmarsum even voorbij Bolsward (Friesland dus) liepen we direct naar de afdeling ‘kamerplanten’! Rob was mee en duwde het karretje…(ik rij altijd over zijn tenen)

Ik zag natuurlijk weer veel, veel te veel! Binnen no time was de kar voor meer dan de helft gevuld, met de meest prachtige planten. (9 stuks) :

De Alocasia Lauterbachiana

alocasia leuterbachlana

Ctenanthe sanguinea

ctenanthe sanguinea

Alocasia polly

alocasia polly

Aglaonema

aglaonema

Alocasia cuprea

ALOCASIA CUPREA

Philedendron ‘imperial red’

philedendron imperial red

Alocasia zebrina

alocasia

Calathea

calathea

Peperomia

peperomia

Met deze 9 planten besloten we maar naar de kassa te gaan. Ik had nog wel meer willen kopen want ik ben werkelijk dol op planten. Maar er moet ook nog wat te wensen overblijven hè

Ik zocht nog even naar die plastic schoteltjes die eronder moeten. Die konden we niet vinden dus vroeg ik het aan een medewerkerster van het tuincentrum. Die antwoordde dat ze deze wel hebben, maar waar?. In verband met de kerstspullen hebben ze namelijk allerlei dingen tijdelijk in het magazijn opgeslagen…

Ik zei: oh, dat is jammer, want zo kan ik ze bijna geen water geven, loopt het water net zo hard de pot weer uit. De medewerkster keek me een beetje vreemd aan. Ik hoorde haar bijna denken: je zet een kamerplant toch in een mooie sierpot? Ik niet, want zei ik: ”ik zet deze planten namelijk buiten”!

” Waaat? Buiten? Dat kan niet”!, schreeuwde ze het bijna uit

” Natuurlijk wel”!

”Neeeee, dat kan niet”!

”Echt wel, alle planten kun je buiten zetten”!

”Echt niet”!

”Echt wel, wij hebben allemaal zulke planten buiten”!

Rob ging bijna angstvallig tussen ons in staan en zei: ”ze bedoelt zomers”!!!

” Oooh, in de zomer”!!

Ik dacht, ja hè hè, ik ga ze NU niet buiten zetten! Het is winter!!

(Toch keek ze me nog steeds vreemd aan. Kamerplanten in de zomer buiten zetten?)

”Ja, zei ik, alle kamerplanten kun je buiten zetten. Sommige kunnen in de zon, sommige juist niet, maar ze kunnen wel buiten”!

”Nou, niet alles, een kerstster niet”!

”Ja hoor, ook een kerstster”! Kerststerren zagen we op Jamaica en in Sri Lanka, hele grote struiken zelfs

kerstster

Alle kamerplanten die wij in Nederland in huis op de vensterbank hebben staan, zie je in in het buitenland buiten groeien, soms metershoog! Daarom geniet ik ook altijd zo van de natuur in de tropen! Je moet wel even weten, waar je de planten buiten moet neerzetten… Zo zet je planten met een dun blad bijvoorbeeld niet pal in de zon, want dan verbrandt het blad zeker. Een kwestie van aanvoelen of uitproberen. Net als de koeien het heerlijk vinden wanneer ze in het voorjaar naar buiten mogen, vinden kamerplanten het ook fijn zomers buiten. Het licht is veel beter en regenwater is ook veel beter dan leidingwater. De kamerplanten kunnen ruw gezegd vanaf half mei tot en met oktober buiten staan. Ze groeien buiten veel sneller dan binnen! ( bescherm ze wel tegen slakken)

Toen we thuis kwamen, zette ik mijn nieuwe aanwinsten op de slaapkamers, gaf ze water en zette uit nood maar bordjes onder de planten. Ik ben er super blij mee! Toen ik weer beneden kwam zei Rob dat er op TV een programma was ´de grote verbouwing´. Die mensen lieten een huis bouwen, kosten 350.000 euro en de aanleg van hun nieuwe tuin kostte 550.000 euro!! De hele tuin vol palmen en andere tropische planten, grondverwarming, beregeningsinstallatie enz. ( in Engeland)  Jammer dat ik dat programma gemist heb!

Het duurt nog wel een maand of vijf totdat mijn planten de tuin in gaan…Wat zou ik graag in het buitenland willen wonen. Zuid-Spanje of Portugal of zo. Wat zou ik dan een mooie exotische tuin kunnen maken. Een droom voor mij!

Hou jij ook zo van planten? Zet jij ook wel eens een kamerplant buiten in de zomer?

 

2 gedachtes aan “MISVERSTAND IN HET TUINCENTRUM

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Dankje Ineke, ik zie het al voor me hoe ze in de tuin staan…Zin in voorjaar, weer lekker in de tuin bezig! Jij ook denk ik, in jullie mooie hobbykas. Daar kan ik nou jaloers om worden???zo leuk werk het kweken van planten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.