Reisverhaaltjes.nl

NAAR DE ARI STAM

drie kleine jochies van de ari stam

Om 12.45 uur vertrokken we uit Turmi en reisden verder naar Jinka. Het was ongeveer drie uur rijden !

kaart van onze rondreis

Onderweg maakte ik wat foto’s van de mooie natuur..

mooie natuur

en van het vee op de weg…

koeien op de weg

We dronken ergens koffie en zaten in de schaduw van grote mangobomen, die ook vol hingen met mango’s. Uiteraard verkochten ze er ook verse mangosap. Maar ik had zin in koffie ! Al gauw stonden er mannen om ons heen met hun souvenirs. Ze verkochten koperen armbanden van omgesmolten kogels ! Ik had al een gekocht in Konso en nu kocht ik er nog twee bij, van de Hamar stam, erg leuk ! Ze lieten ook allemaal beeldjes zien, maar daar waren ze veel te duur mee.

Uiteindelijk kwam een man met een slagtand van een wrattenzwijn aanzetten en die wilde ik hebben ! Ik zag ook een prachtige ketting van de Hamar stam ! Ik moest wel even flink onderhandelen weer. Ik bedoel die tand kan hij in de bush gevonden hebben, dus die hoefde niet zo duur te zijn. Maar de man zei dat deze ‘special’ was, want hij had hem van de Mursi stam gekocht ! De koop werd pas gesloten toen ik al in de (rijdende) jeep zat ! Samen voor 100 birr, dat is 4.30 euro !

Tegen half 5 kwamen we pas aan bij de Ari stam. Dit is de grootste stam ! Zo’n 315.000 mensen leven er in een gebied van 2500 km2. Deze stam loopt inmiddels al in gewone kleding. Ze leven van veeteelt en landbouw. Granen, fruit, groentes, koffie, maar ze produceren ook grote hoeveelheden honing om te verhandelen !

bij de ari stam

Onze groep werd in tweeën gedeeld en met z’n achten kregen we een rondleiding door het dorp. Ook hier hadden we meteen kleine kinderen bij ons, die onze handen pakten en niet los wilden laten ! Ik kreeg er weer enorme vieze zweethanden van, maar ze zijn zo leuk !

rob met kinderen om zich heen en lopen hand in hand

Ze wonen in lemen hutjes met rieten dakjes en in huisjes die door de vrouwen worden beschilderd !

rond hutje

beschilderd huisje

We hadden ontzettend veel plezier met deze kinderen hier ! Bij deze stam hebben ze ook een smederij en een pottenbakkerij. We zaten even op een bankje bij de ‘smederij’ te kijken hoe ze messen ed maakten. Van deze smederij moet je je niet teveel van voorstellen. Het is allemaal erg primitief.

smederij

smederij, meessen ed

Ik  maakte heel veel foto’s van kinderen van zo’n 50 cm afstand en ze gierden en brullen van het lachen als ze hun zelf terug zagen op de camera ! Schitterend deze kinderen hier !

kinderen

Zie ook de foto aan begin van dit verhaal !

jongetje met gaten in zijn t-shirt

Zelf vind ik dit een mooie foto ! Maar de armoede straalt er weer vanaf….

Dit jongetje was me er eentje ! Hij zocht steeds ruzie met andere kinderen, sloeg met een stok naar kippen met kuikentjes, maar hij moest huilen toen Rob hem oppakte en hem op de kop hield…

Even later zat hij in een yucca ! Een echte deugniet, dat kan je wel zien !

jongetje in palmboom

Na de rondleiding deelde ik aan de oudste meisjes zeepjes uit en daar waren ze erg blij mee. Ik gaf ook een meisje een paar T-shirts ( stiekem ) want als je dit en plein public uitdeelt vechten ze er om

meisje met vlechtjes in het haar

De kinderen hebben hier hun haar in leuke vlechtjes !

Ik vond het zeer aangenaam bij deze stam te zijn. Helaas heeft deze stam vaak conflicten met de Mursi, meestal gaat dit om grasland voor het vee. In tegenstelling tot de Mursi stam hebben de Ari geen wapens…

Na het bezoek van deze stam waren we binnen tien minuten in Jinka bij onze lodges. Het was al laat en nadat we de koffers naar ons huisje hadden gebracht, gingen we meteen naar het restaurant om te eten ! Toen het donker werd kregen we kaarsjes op tafel ! We hadden in de gauwigheid wel gezien dat het licht het niet deed in de badkamer…We zagen slechts wat draadjes los hangen. Dit meldden we even bij de receptie en twee mannen zouden dit even repareren terwijl wij zaten te eten. Een tijdje later kwamen ze de sleutel terug brengen. Het was gerepareerd, maar het licht kon nu niet uit gedaan worden. Dus moesten we slapen met veel licht op onze kamer !

We gingen weer vroeg naar bed want de volgende dag moesten we weer om 5 uur opstaan !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.