Reisverhaaltjes.nl

NAAR DE DASSANECH STAM

4 VROUWEN VAN DE DASSANECH STAM

DAG 16

Vandaag om 5 uur opstaan en na het ontbijt vertrokken we om 6 uur ! Het was heerlijk rustig op de weg, geen mensen, geen vee !

Vandaag stonden er twee stambezoeken op het programma. In de ochtend naar de  Dassanech en voor de middag een optionele excursie naar de Karo stam !

Om een Dassanech dorpje te bezoeken moesten we bijna naar Kenya rijden, serieus ! We moesten zelfs ons paspoort meenemen !

Na een half uur rijden maakten we een fotostop van de zonsopkomst in de bergen ! Wow, prachtig !!

zonsopkomst in de bergen

Het gebied waar we reden is erg droog en je ziet hier niks anders dan enorm hoge termietentorens ! Meters hoog !

hoge termieten torens

Een prachtig gezicht !

termieten toren

En waar termieten zijn….zijn ook miereneters….Helaas zagen we alleen een dode aangereden miereneter op de weg liggen…

dode miereneter op de weg

Onze chauffeurs legden hem aan de kant van de weg neer. Ethiopië is niet een land waar veel wilde dieren zijn. Niet echt een safari land zoals Kenya of Tanzania. Er zijn wel wilde dieren, zoals olifanten, luipaarden, leeuwen ed. maar het land is zo vreselijk groot, dat wij deze dieren dan ook niet gezien hebben ! Wèl zagen we deze hyena !

heyena

En vele soorten grote vogels !

Na 1½ uur rijden waren we op slechts acht kilometer van de grens van Kenya en daar moesten we stoppen om onze paspoorten te laten zien ! Daar vlakbij in de buurt is een Dassanech stam !

De Dassanech leven in clans in een gebied van 1800 km2. Totaal zijn er ruim 64000 mensen die bij deze stam horen. Wij bezochten slechts een klein dorpje aan de oever van de Omo rivier.

Met een bootje gingen we naar de overkant van deze rivier, want over land kun je er niet komen.

rivier omo met bootje naar andere kant

Marianne had voor ons allemaal nieuwe briefjes van vijf Birr geregeld, want deze mensen willen per foto die je van ze maakt, vijf Birr dat is 25 cent ! Marianne had een hele tas vol van deze briefjes bij de bank opgehaald, omdat meerdere stammen geld voor een foto vragen….

We moesten eerst onze camera’s in onze rugzak houden, want anders loopt het meteen uit de hand….daar zouden we nog wel achter komen !

Eenmaal aan de andere kant maakten we kennis met enkele stamleden die in de rivier aan het wassen waren. Ik kreeg een handje van een jongetje die een paar woordjes Engels sprak. In zo’n tien minuten liepen we naar het dorpje. Het jongetje hield stevig mijn hand vast !

In het dorp kregen we een korte uitleg over deze stam. De uitleg duurde ongeveer 1 minuut, toen was zijn woordenschat in het Engels op…

Marianne had een tas vol kleding meegenomen en allemaal zeepjes. Dit alles hadden wij eerder bij haar afgegeven, want deze mensen hier zijn erg arm en bezitten helemaal niks…Ze overhandigde de tas aan het dorpshoofd ! ( een vrouw )

Ik zal even in het kort iets over deze stam vertellen :

Deze stam leeft langs de Omo rivier en Lake Turkana. Het Turkana meer ligt voor het grootste gedeelte in Kenya. Je hebt vast wel eens van dit meer gehoord !

Het is enorm droog in dit gebied en deze stam is gedurende de afgelopen 50 jaar veel vee kwijtgeraakt ! Ze proberen gewassen zoals sorghum, maïs en bonen te telen. Maïs wordt geroosterd en van sorghum wordt bier gemaakt. Verder leven ze van de visvangst uit de Omo rivier en ze eten krokodillen (!)

Vrouwen dragen een geplooide koeienhuidrok, kettingen en armbanden en meestal worden ze rond hun 17e uitgehuwelijkt ! De mannen dragen een geruite doek om hun taille en trouwen rond hun 20ste !

Weinig Dassanech komt verder dan de lagere school. Ouders stimuleren dit ook niet, want om verder te leren moeten de kinderen naar de stad. Wanneer de kinderen na de middelbare school terug keren naar hun dorp is het cultuurverschil intussen te groot geworden en willen de kinderen niet meer in het dorp wonen. De ouders willen juist graag dat hun cultuur in stand wordt gehouden…In dit dorp is ook een klein schooltje, maar vaak zijn er geen onderwijzers die hier les willen geven ! Tot zover even info over deze stam….

Voor ons was het tijd dat de camera’s tevoorschijn mochten komen…. Marianne had ons met klem gewaarschuwd : maak van 1 persoon een foto en betaal meteen vijf Birr ! Een vrouw met een baby is tien Birr ! En maak vooral geen foto’s stiekem, want dan breekt de ‘hel’ los…Niet iedereen in de stam kan tellen, maar ze horen het aantal klikken van de camera en ze weten precies hoeveel geld ze moeten hebben !!

De sfeer bij zo’n stam kan ineens omslaan en dan is het daar niet meer prettig en is het tijd om te vertrekken… Het geld voor de foto’s is hun enige bron van inkomsten !!

OMG…inderdaad, toen onze camera’s tevoorschijn kwamen wilden ze allemaal op de foto en iedereen zat aan ons te trekken en te duwen…In dit dorpje wonen zo’n 370 mensen en je kunt ze moeilijk allemaal op de foto zetten…

Ze zien er prachtig uit ! Ik maakte heel veel foto’s en was al snel door mijn birrs heen…

man/vrouw dassanech

twee jonge meisjes

Van hun huisjes mocht je wel gratis foto’s maken !

golfplaathutjes

hut van stro

kinderen met jonge geitjes

Zo lief, sommige kinderen liepen met kleine geitjes in hun handen ( ze weten natuurlijk dat wij dat leuk vinden ! )

meisje met dopjes in het haar

vrouw blote borsten

Uiteraard maakte Rob deze foto….

vrouw van de stam

Op mijn instagram kun je nog veel meer foto’s zien. Je kunt mij volgen via reisverhaaltjes !

Als er aan alle kanten aan je getrokken wordt, dan is het al snel niet leuk meer….bovendien werden ze boos als je geen foto van hun nam….èn kapotte of oude briefjes geld hoefden ze niet, nee alleen die nieuwe !!

Ik had wel dertig briefjes van 5 Birr, maar had ze snel op. Rob had het wat rustiger aan gedaan ! Ik dacht al bij mezelf, dit moet bij de volgende stam anders. Dan neem ik gewoon een stuk of tien briefjes mee en als het op is dan doe ik mijn camera weer in mijn tas. Dan loop je een stuk rustiger !

Na een klein half uurtje was iedereen het wel zat in het dorp. Het was echt een gekkenboel ! Ze weten niet wat je met die foto moet, ze weten alleen dat het geld oplevert ! De vrouwen moeten meestal het geld bij de mannen inleveren en daar kopen ze in de stad drank voor…

Daarom kun je het beste de stammen in de ochtend bezoeken, zodat de mannen (nog) niet dronken zijn..  En dit was nog niet eens een agressieve stam. Bij de Mursi zou het veel erger zijn ! De Mursi is de meest bekende stam in Ethiopië, de vrouwen hebben kleischotels in hun lippen ! Wij bezochten hun later deze reis !

Het teruglopen naar ons bootje vond ik erg leuk want er liepen allemaal kinderen met ons mee en ook hier vochten ze om mijn hand ! Je krijgt enorme vieze zweethandjes van die kinderhandjes trouwens omdat ze hun insmeren met klei…

ik omringd door kinderen die meelopen terug naar de boot

De oudste meisjes riepen steeds : One, two, three, four, for ten….vier kinderen op de foto voor tien Birr…dus het werd goedkoper ! Een uur later hoorde ik de kinderen nog in mijn hoofd schreeuwen pffft…

Misschien klink ik nu een beetje negatief over dit bezoek aan deze stam, maar het was op zich prachtig ! Alleen het is erg vermoeiend wanneer ze allemaal tegelijk aan je lopen te trekken !

Om zo’n dorp ( stam ) te bezoeken moet je betalen…zo’n 2000 Birr ! Dat is 86 euro ! Niet per persoon, maar als groep ! Dit wordt elk jaar duurder en er moet echt met het stamhoofd onderhandeld worden ! Een jaar geleden kostte een foto nog drie Birr p/p en een baby 1 Birr…..Nu kost alles vijf birr en dit zal steeds duurder worden, totdat er geen toeristen meer komen…. Wij waren hier overigens de enige toeristen  !

Alle stambezoeken moet je betalen !!! Anders kom je hun dorp niet in !

Ik heb er trouwens een kralenketting gekocht met een krokodillentand eraan ! Super blij mee !

Aan de overkant van de rivier dronken we even een kopje koffie ! Heerlijk even rustig zitten !

Rond een uur of 11 waren we terug bij onze lodges en om 13.00 uur vertrokken we naar de Karo stam ! Ik had mijn buideltasje weer gevuld met 5 Birr briefjes….

2 gedachtes aan “NAAR DE DASSANECH STAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.