Reisverhaaltjes.nl

NAAR DE DORZE STAM

DORZE DORP

DAG 14

Heerlijk geslapen onder de klamboe en dus geen last van beestjes gehad !

Tijdens het ontbijt zag ik een grote spin over de vloer lopen. Ik zou hem net op de foto zetten toen ie er ineens vandoor ging en ergens tussen de rugzakken die op de grond stonden verdween. Brrt ik zat niet echt lekker meer aan tafel. Maar ik zag hem niet meer terug. De andere reisgenoten maakten hun niet druk over een spin. Ik ben echt een bange kip wat spinnen betreft..

Na het heerlijke ontbijt ( er waren pannenkoekjes met honing en chocoladesaus ! ) vertrokken we om half 8, naar de Dorze stam ! Deze stam woont in een gebied van 30 km2 en daar wonen ze  al meer dan 500 jaar ! Ze wonen hoog in de bergen ( 2900 meter ) op een kleine 40 km rijden vanaf Arbe Minch !

op weg naar de dorze stam

De Dorze staan bekend om hun weverskunsten en om hun hoge hutten. Veel Ethiopische lokale klederdrachten worden door hen gemaakt, die ze op de markt verkopen. Ook veel kleurige doeken en sjalen !

Hun hutten lijken op olifantskoppen en ze zijn soms wel 12 meter hoog ! De hutten zijn gemaakt van bamboepalen en van de bladeren van de ensete ( valse bananenboom ) Omdat termieten graag bamboe eten worden de hutten steeds kleiner, vandaar dat ze de hutten zo hoog maken. Een hut van 12 meter gaat zo’n 40 jaar mee !

dorze hut

Na een uurtje rijden kwamen we aan in een klein Dorze dorpje !

We mochten zo’n hut van binnen bekijken. Het was er pikkedonker. We namen plaats op kleine stoeltjes gemaakt van bamboe en geitenhuid en ik schrok enorm toen ik in de gaten kreeg dat er op nog geen 50 cm (!) naast mij koeien stonden !! Ik zag ze bijna niet, maar ik voelde hun warme adem en hoorde ze eten, ze zaten op hooi te eten !

Mens en dier leven samen in zo’n hut, dit omdat dat lekker warm is ! In de hut bevonden zich nog meer koeien zag ik later pas. Ik maakte een foto met flits en toen zag ik de koeien pas goed, op mijn camera !

koeien in het donker in de hut

Naast de hutten zie je in het dorp overal de Ensete plant. Deze plant wordt ook wel de valse bananenboom genoemd. Ze lijken op bananenbomen maar deze plant levert geen bananen. Deze plant is enorm belangrijk voor de Dorze stam. Alles van deze plant wordt gebruikt !

valse bananenboom

De wortels van deze plant smaken naar een soort aardappel en de bladeren worden fijngesneden en dienen als groente. Van de vezels van de plant wordt touw gemaakt en van de sap uit de plant wordt een soort pudding gemaakt ! De Dorze eten geen injera maar van het vruchtvlees uit de stam en de wortels wordt een soort deeg gemaakt, dat 3 maanden onder de grond moet rijpen. Hiervan worden platte broden gemaakt ! Wij kregen van dit proces een demonstratie. Het raspen tot pulp, fijnsnijden, dan wordt het gemengd met water en het tot een bal gekneden en die gaat 3 mnd onder de grond. Ze lieten ons zo’n ‘bal’ deeg ruiken. Het verschil tussen 3 maanden rijpen en het deeg dat ze net voor ons had klaar gemaakt. Het gerijpte deeg rook zuur !

hier worden pannenkoeken van de ensete gemaakt

Uiteindelijk wordt de pannenkoek op deze plaat gebakken…en mochten we deze later proeven !

gebakken brood met chiliaus

Bij het brood wordt een hele hete chilisaus geserveerd ! Ik proefde een heel klein stukje, maar vond het vreselijk…nog erger dan de injera ! De alcohol die we erbij kregen sloeg ik ook maar over, ik ging voor de koffie !

koffie

En de popcorn die ze voor ons hadden gebakken !

Na dit alles mochten we wat ronkijken in het dorpje en er werden souvenirtjes verkocht. Uiteraard sjalen, maar ook andere spulletjes gemaakt van koehoorn ! Ik kocht een kettinkje.

dorze vrouw bij hut

Vervolgens werd er  voor ons gezongen en gedanst ! Een beetje een toeristische attractie allemaal vond ik, maar al die kleine kinderen die onze hand vroegen om mee te dansen, dat maakte het weer super leuk !

halve dorp voor ons aan het zingen

kleine kinderen klappen en zingen

traditionele dans

Hierna bezochten we de weverij. De vrouwen spinnen het katoen en de mannen bedienen het weefgetouw.

weverij

We werden door kinderen helemaal gevolgd die ons oa koffiepotten wilden verkopen. Ze begonnen met 130 Birr ( zo’n 5½ euro )

kinderen volgen ons met hun souvenirs

Uiteindelijk kon je via een omweg door het dorp terug naar de bus. Op de voet gevolgd door de kinderen…de koffiepot kon je nu al kopen voor 30 Birr, nog geen euro ! Ach zo sneu, maar ik hoefde hem echt niet..Nu denk ik, waarom heb ik er niet een gekocht ? Ik kon die pot ook weer weggeven toch ? Maar soms word je wel eens moe van al die kinderen achter je aan en blijf je nee dankje zeggen…

klein meisje

Dit meisje stond zo mooi naar ons te kijken !

We namen afscheid van de Dorze stam en reden naar onze lunchplek en daar stond ons een verrassing te wachten ! Na de lunch gingen we varen op het Chamo meer en zagen we nijlpaarden en krokodillen ! Dit en meer in het volgende reisverhaal !

 

 

2 gedachtes aan “NAAR DE DORZE STAM

  1. Corrie

    Wat een prachtig volk die Dorze stam, als je de kinderen goed bekijkt lijkt het wel of ze hier wonen met de meisjes hun mooie vlechtjes,Geweldig mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.