Reisverhaaltjes.nl

NAAR DE HAMAR STAM

HAMAR STAM, KINDJE VAN 1 JAAR OP FOTO

DAG 15

De vorige avond liep ik met mijn toilettas naar de badkamer om me heerlijk te gaan douchen en toen viel ineens de stroom uit. Vandaar dat ik vanmorgen om 5 uur al onder de douche stond…Nou ja stond ? Ik zat in het bad. Het knopje waarmee je de kraan overzet naar de sproeier werkte niet. Mbv een bakje kiepte ik water over me heen. Het was even behelpen maar ik was in ieder geval weer schoon en fris ! Ik was net klaar met afdrogen en toen viel de stroom opnieuw uit.

Vandaag reisden we verder, dus de koffers moesten ingepakt worden. We hadden hier twee nachten geslapen en onze kleren, schoenen en van alles en nog wat lagen verspreid door de hele kamer heen. Met een zaklamp moesten we nu beide onze koffers inpakken. Dat ging niet zonder gemopper…Mijn koffer puilde al uit van de souvenirs en veel daarvan was nogal  breekbaar. Bovendien was ik bang dat ik spullen zou laten liggen. Maar het lukte, alles zat er in en de koffers konden op slot. En toen was er ineens weer licht in de duisternis, er was weer stroom haha

Vandaag vertrokken we na het ontbijt om 7 uur. Onze bestemming : Turmi !

kaart van onze rondreis

We reden over een slechte weg met veel mensen en vee op de weg.

slechte weg en veel mensen en vee op de weg

vaak uitwijken voor het vee over de weg

De weg ging al snel over van geasfalteerd naar een zandweg vol kuilen.

weg wordt slechter

Na 1½ uur rijden gebeurde waar ik steeds al bang voor was…De eerste jeep reed een geit aan..

Wij zaten in de derde jeep en stopten uitgerekend naast de nog levende geit. Ik hoorde hem mekkeren. Het arme dier werd door twee mannen langs de kant van de weg neergelegd. Intussen stapten wij via de andere deur uit de jeep om maar zo weinig mogelijk van dit alles mee te maken…In een flits zag ik een groot kapmes te voorschijn komen, ze gingen het dier uit zijn lijden verlossen…Ik had tranen in mijn ogen…

Maar eerst werd er met de eigenaar onderhandeld. Wanneer iemand een dier aanrijdt of doodrijdt, moet je de onkosten betalen…De hoofdchauffeur moest de eigenaar 600 Birr betalen, dat is omgerekend zo’n 25 euro !

Het dier werd nu geslacht…het vlees is voor de eigenaar. Gelukkig reden wij verder !

Koeien kosten in Ethiopië tussen de 8000 en 10.000 Birr, een schaap of geit ongeveer 2000, een ezel 7000 en een dromedaris kost 35.000 Birr ( 100 birr is ongeveer 4.30 euro ) Veel geld dus, een gemiddelde boer verdiend nog geen 50 euro per maand !

Onze chauffeur raakte ook steeds bijna een dier op de weg en ik vroeg hem alsjeblieft voorzichtig het vee te passeren…..

Rond 9 uur stopten we voor een koffiepauze in Konso. In dit stadje is het op het moment erg onrustig. Vandaar dat er ontzettend veel militairen rondlopen.

In Ethiopië is het land officieel van de overheid. De Ethiopische boeren laten hun vee grazen, gewassen worden verbouwd en wanneer het land overbegraast is pakt men een nieuw stuk grond. Het gevolg : overbegrazing en uitputting van de grond en er blijft een dorre woestijn over !

De Ethiopische overheid is nu bezig grond te verkopen aan zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders. In ruil daarvoor investeren die ondernemingen zelf heel veel geld in het effectief en duurzaam gebruiken van de grond en helpen ze veel Ethiopiërs aan werk binnen hun bedrijf. Dit soort investeerders zijn van onschatbaar belang voor Ethiopië, waar structurele armoede en hongersnood de bevolking teisteren.

Veel ongeschoolde inwoners van het gebied snappen dit niet en zien enkel dat ‘hun land’ wordt ‘afgepikt’ ! Ze begrijpen niet dat ze het land zelf helemaal kapotmaken en daarmee hun kinderen verdoemen tot ergere armoe. Dat de komst van de buitenlandse bedrijven meer banen oplevert, die ook nog eens meer betalen is ook voor veel Ethiopiërs onduidelijk ! Voor het geval dat er opstanden kunnen gaan uitbreken, hebben ze alvast veel militairen daar ‘neergezet’ !  Ik hoop dus niet dat dit uit de hand gaat lopen…

Tijdens het koffie drinken in Konso heb ik schitterende souvenirs gekocht. Daarover later meer !

Na de koffie reden we  verder. Het was nog 3½ uur rijden toen we stopten bij een markt van de Hamar stam. Hier viel onze groep uiteen. Wij gingen naar een ‘ bull jumping’, een ceremonie waar een jongen, man wordt ! Voorafgaand van dit ritueel laten vrouwen hun tot bloedens toe vrijwillig met stokken slaan en dat wilde niet iedereen zien….

Rob en ik wèl ! Sommigen werden dus naar het hotel gebracht in Turmi en wij met nog een paar moesten nog 1½ uur verder rijden !

Wij stopten bij een akkerland met enkele hutjes.. We liepen over het land tussen de mais door naar de Hamar stam.

Voorafgaand aan de ceremonie wordt er feestgevierd en daar stonden we eerst lang bij te kijken ! Dit alles is niet speciaal voor de toeristen, maar wij mochten wèl kijken ( je moet er wel voor betalen… )

dansende Hamar mensen

Er werd gedanst ( het is meer springen ) en gezongen !

hamar man

De Hamar woont in de Omo vallei. In deze vallei wonen de meeste stammen. De Hamar bevolking bestaat uit ongeveer 60.000 mensen die verspreid wonen in een gebied van 4.900 km2. Ze onderscheiden zich door de fraaie kleikapsels van rode oker en de vrouwen dragen rokjes van geitenvellen. Op hun lichamen dragen ze sieraden die roodbruin zien door de mix van boter en aarde waarmee ze zichzelf insmeren ! De stalen ring om de nek wil zeggen dat deze vrouw getrouwd is en de eerste vrouw is van de man !

kleikapsel

sieraden op lichaam

bellen om de benen die voor gerinkel zorgen tijdens de dans

drie meiden van de hamar stam

verlegen jongetjes tussen de maiskolven

Verlegen jongetjes tussen de maisplanten ! Iemand uit de groep deelde ballonnen uit en de kleine kinderen zaten vol verbazing te kijken hoe deze opgeblazen werden. Volgens mij hadden de meesten nog nooit eerder een ballon gezien !

Op een gegeven moment liep de dansende menigte naar een ander plek op het land, wij volgden..

hutje met 2 kinderen

De kinderen hebben dikke buiken, dat komt door eenzijdig voedsel…In Ethiopië is 44% kindersterfte…

kinderen met dikke buiken, door eenzijdig voedsel

Triest om te zien…

Wij dachten, hier gaat het koeien springen gebeuren, maar ik zag nog steeds geen enkele koe…Nee, men ging zich hier nu ‘indrinken’ ! Er kwam een plastic fles gevuld met sterke drank te voorschijn waar iedereen om de beurt een paar slokken uit nam… Wij mochten ook een slokje…Maar niemand durfde dit aan…Gek, nou ja eigenlijk niet gek, maar hun drinken wel zonder problemen uit ons flesje water, maar wij niet uit hun fles !

Door veel alcohol te drinken zouden de vrouwen straks de zweepslagen minder gaan voelen…

hier drinken ze alcohol

Bij de meeste vrouwen zie je de littekens op rug en armen van de stokslagen……Heftig !

littekens op de rug van stokslagen

Dit is de jongen waar het allemaal om draaide . Hij zou vandaag man worden !

de jongen die die dag man zou worden

De vrouwelijke familieleden van de jongen vragen aan de Maza ( een groep jongens die pas geleden man zijn geworden ) om geslagen te worden. De vrouwen doen dit om de jongen te steunen. Ze worden dus vrijwillig geslagen. Het is voor hun een eer en ze zijn trots op de littekens die overblijven…. Door de enorme pijn voor hem te ondergaan, zal de man in slechte tijden ook alles voor hen doen !

Dit is voor ons westerlingen onbegrijpbaar en zeer heftig !

Voor deze ceremonie liepen we weer naar een ander stuk land…

Wij hadden ons water op en ook niks te eten bij ons en het was werkelijk bloedheet, rond de 38 graden.

In het volgende verhaal alles over de stokslagen bij de vrouwen en over het ‘bull jumpen’ !

Heb jij wel eens een Afrikaanse stam bezocht ?

 

 

2 gedachtes aan “NAAR DE HAMAR STAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.