Reisverhaaltjes.nl

NAAR DE MURSI STAM

vrouw met baby van de mursi stam

DAG 18

Afgelopen nacht sliepen we slecht door dat brandende licht in de badkamer. Het lichtknopje ontbrak, dus we konden het licht niet uit doen. Halverwege de nacht ging het onweren en toen viel de stroom uit en daarmee ging eindelijk het licht uit…maar toen moest ik naar de WC. Ik wachtte net zolang tot er weer stroom was zodat ik mijn weg naar de badkamer niet op de tast hoefde te zoeken. Toen er weer stroom was haastte ik me naar de WC en net toen ik zat, viel opnieuw de stroom uit…

Om 5 uur ging ons alarm van de telefoon af, tijd om op te staan. Dus het was een kort nachtje !

Om half 6 liepen we naar de ontbijtzaal, de tafels moesten nog gedekt worden dus moesten we nog even buiten wachten. Minder was, dat er geen koffie was, zei Marianne…Geen koffie ? Maar er was lekker brood en van Marianne kregen we kleine doosjes hagelslag die ze uit Nederland had meegenomen ! Gelukkig kwamen ze even later toch met koffie aanzetten, er was alleen geen suiker ! Een hotel en ze hebben geen suiker…heb je dat ooit eerder beleefd ??

Om 6 uur vertrokken we, naar de Mursi stam ! De meest bekende stam in Ethiopië, maar ook de meest gevreesde stam ! We wilden zo vroeg mogelijk deze stam bezoeken, zodat de mannen nog niet dronken zijn ….

Het was bijna drie uur rijden door de bergen in het Nationaal Park Mago om deze stam te bereiken. Ze leven zeer geïsoleerd tussen de Omo en de Mago rivier ! We kwamen geen mens of dier tegen onderweg  en we reden over een zeer slechte weg…

Ik was reuze benieuwd naar deze stam en vond het ook spannend, zelfs een beetje eng om deze mensen te bezoeken ! Marianne had ons weer met klem gewaarschuwd om niet stiekem foto’s te maken en ook niet de camera al zoekend voor je ogen te houden…want dat is voor hun al een teken dat je een foto maakt, dus willen ze dan ook geld ! De meeste mensen van de Mursi stam lopen met een AK-47 geweer en wanneer er onenigheid is, houden ze deze zo op je gericht…Dus we waren goed gewaarschuwd !

Er bestaan zo’n 8000 Mursi mensen in een gebied van 1900 km2. Wij bezochten een klein dorp met ongeveer 100 inwoners. Toen we arriveerden viel me op dat er veel honden rondliepen en die kwamen ons kwispelend tegemoet. Ook door de Mursi werden we hartelijk ontvangen, ik kan niet anders zeggen. De prachtige mensen glimlachten vriendelijk naar ons !

We kregen weer even een korte uitleg over deze stam, net als bij onze andere stambezoeken en  onze camera’s bleven nog even in de rugzak…

Even in het kort iets over deze stam :

De Mursi stam leven vooral van hun vee, maar ook van maïs en honing. Deze stam is erg bekend omdat de vrouwen kleischotels in hun onderste lip dragen ! Op de leeftijd rond 16 jaar worden de onderste vier tanden getrokken en wordt er een snee in de onderlip gemaakt, zodat er een eerste lipschotel geplaatst kan worden. De eerste lipschotel is van hout en de vrouw zal telkens een grotere schotel gaan dragen om de onderlip verder op te rekken, om later op kleischotels over te gaan. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze dit doen..

Waarschijnlijk om zich te onderscheiden van een andere stam, òf hoe groter de kleischotel, des te meer vee is de vrouw waard bij het ruilen als zij gaat trouwen òf deze verminking werd gedaan om de vrouwen minder aantrekkelijk te maken voor slavenhandelaren…..De Mursi mannen vinden het in ieder geval mooi !

Zelfs in de Omo vallei is de Mursi stam een primitieve stam, omdat ze in hun gedrag nogal afwijken. Voorheen kende de Mursi niet de betekenis en waarde van geld. Bezit werd gedeeld en geruild ! Door de komst van de toeristen, die voor foto’s wilden betalen veranderde dit. Ze hebben de naam de toeristen nogal agresssief te benaderen !

Tegenwoordig maken ze zichzelf zo mooi mogelijk voor de toeristen en doen ze dingen zoals maïs of gedroogd fruit op hun hoofd die helemaal niet bij hun cultuur horen….Ze denken dat wij toeristen dit mooi vinden, onder het motto : hoe meer op het hoofd, hoe meer foto’s er worden gemaakt….Wanneer de toeristen het dorp verlaten worden de lipschotels uit hun lip gehaald en andere attributen van het hoofd gehaald en het geld wordt geteld…

Deze lipverminking wordt nu tegenwoordig vooral in stand gehouden door de komst van de toeristen…..Ze dragen overigens ook houten schotels in hun oorlellen !

Maar uiteraard wil iedere toerist deze stam in Ethiopië gezien hebben en met mooie foto’s thuiskomen ! Wij dus ook….dus hier enkele foto’s

mursi man

mursi vrouw met baby

mursi man met geweer, hoorn op zijn hoofd en jongetje

mursi man

mursi vrouw met fruit op hoofd en baby bij haar

mursi vrouw met 2 kinderen

mursi mensen in dorp

Op deze bovenstaande foto zie je bij de vrouw de litteken-tatoeages op haar bovenarm. Deze zelfverminkingen doen ze ook bij deze stam. Bij de mannen dient elke inkeping een verslagen vijand ! Hun kleding bestaat uit dierenvellen, maar tegenwoordig ook steeds meer uit doeken en ze dragen sieraden strak om hun armen en benen ! Ze wonen in hutjes met een kleine ingang !

Om hun mannelijkheid te bewijzen moet elke volwassen Mursi man een fel gevecht tegen een andere man leveren met houten stokken !

De Mursi hebben geweren en hebben vaak conflicten met andere stammen, meestal om land voor het vee !

Tijdens het foto’s maken waren de mensen ineens niet zo vriendelijk meer….irritant en tegen agressief aan. Vooral deze mevrouw Mursi

mursi vrouw

Ze ziet er ook al bijna angstaanjagend uit…Ze scheurde de geldbriefjes uit mijn handen vandaan en als ik niet oplette pikte ze het geld uit mijn buideltasje…. Toen ik haar op de foto had gezet en  ze de 5 Birr had ontvangen ( + wat ze zelf van me afpikte ) haalde ze ineens vier andere kinderen erbij en die moesten ook allemaal 5 Birr ! Je kunt niet met de mensen communiceren, ze spreken geen woord Engels. Ik bange kip gaf ze het geld uiteindelijk dan ook maar, want ze werd behoorlijk boos !

Ik vond deze stam ook het meest onvriendelijk en meest vervelend tijdens het fotograferen en had het binnen de 15 minuten wel gezien in dit dorp. Ze verkochten ook lipschotels en daar waren ze verrassend goedkoop mee ! Ik kocht drie verschillende klei lipschotels voor 90 Birr, nog geen vier euro ! De gids die we meehadden hielp me even met deze koop want ook hier maakten de vrouwen ruzie met elkaar en zaten diverse vrouwen aan me te trekken  ! Pfft, toen ik mijn foto’s had gemaakt, borg ik mijn camera op en maakte ik dat ik weg kwam. Ik ging lekker veilig in de jeep zitten met de deur dicht ! Van afstand zag ik dat Marianne en de gids nog aan het onderhandelen waren over de prijs die we moesten betalen voor ons bezoek aan dit dorp…Ik was blij toen we even later het dorp verlieten !

We moesten toen weer bijna drie uur terug rijden naar Jinka. Erg ver rijden voor zo’n kort bezoek, maar ik had het ook weer niet willen missen ! De Mursi zelf moeten zes dagen lopen wanneer ze naar Jinka gaan om spullen te kopen ! Kun je je het voorstellen ? Zes dagen lopen om wat bij een ‘winkel’ in dit geval een markt, te kopen ??

Onderweg maakten we nog een fotostop van een prachtig uitzicht over de bergen. Daar kwamen we deze beschilderde Mursi jongen tegen !

beschilderde Mursi jongen

Deze patronen zijn bedoeld om vijanden af te schrikken !

Nou dit over ons bezoek aan de Mursi stam ! Zou jij die stam graag willen bezoeken ? Of misschien ben jij ook bij deze stam geweest ? Hoe heb jij dit ervaren ?

In de middag konden we een museum in Jinka bezoeken of gewoon op eigen gelegenheid het stadje ingaan. Dat laatste deden Rob en ik, maar er was weinig te beleven in Jinka. We gingen lekker bij een restaurantje wat drinken en deden de rest van de dag rustig aan !

 

2 gedachtes aan “NAAR DE MURSI STAM

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Ik vond het inderdaad een beetje eng en benauwend, maar de mensen zien er prachtig uit ! Dat maakt het reizen zo vreselijk mooi al die verschillende culturen op de wereld en soms, vooral hier : een wereld van verschil met nederland !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.