Reisverhaaltjes.nl

NAAR EEN MAYASTAD IN BELIZE

KINDEREN OP DE GRENS MEXICO- BELIZE

Je hebt vast wel eens van het land Belize gehoord. Misschien weet je niet 1, 2, 3 waar het ligt?

Tijdens onze rondreis door Mexico en Guatemala bezochten we ook (slechts 1 dag) het kleine Midden-Amerikaanse land Belize! Belize ligt dus tussen Mexico en Guatemala!

Er wonen maar ongeveer een half miljoen mensen. Vroeger heette dit land Brits-Honduras. Het is sinds 1981 onafhankelijk , een koninkrijk, met als staatshoofd de Britse koningin. Men spreekt hier dus Engels, maar ook Spaans en Maya-talen!

eettentje

Het land staat vooral bekend om het toeristische eiland Caye Caulker. Dit eiland is namelijk omgeven door een barrièrerif, een paradijs voor duikers! Het is het op één na grootste rif ter wereld (256 km)

Bovenstaande foto maakten wij op de grens van Mexico-Belize. Deze jongentjes vonden ons toeristen wel erg interessant en natuurlijk maakten ze contact omdat er misschien wat te halen viel. Binnen de kortste keren hadden ze snoepjes, kleingeld en pennen van ons afgetrocheld!

Belize staat ook bekend om de mennonieten die er leven. Deze bevolkingsgroep/gemeenschap staat bekend om haar strenge geloofsregels. Een soort Amish, die je in Noord-Amerika vindt!

mennonieten in belize

Lees meer over deze gemeenschap in mijn verhaal MENNONIETEN !

Belize heeft een prachtige natuur en de mensen wonen veelal in (gekleurde) huisjes op palen.

gekleurde huisjes op palen in Belize

Wij bezochten Belize om de oude Mayastad ‘Xunantunich’ te bezoeken. Dit archeologisch gebied  midden in het tropisch regenwoud is één van de bekendste bezienswaardigheid van Belize. Toch komen hier nog maar nauwelijks toeristen, want het is moeilijk bereikbaar!

Het gebied is alleen via een pondje te bereiken, over de rivier de Mopan!

met een pondje over de rivier Mopan, Belize

Aan de overkant was het nog een hele wandeling naar de oude Mayastad, maar we kregen een lift! Al was het dan een ligplek in de kofferbak!

liggend in de kofferbak van een auto naar Xunantunich, Belize

Eenmaal afgezet was het nog een stukje lopen, maar in zo’n omgeving is het natuurlijk prachtig om te wandelen!

wandeling naar Xunantunich, Belize

Xunantunich: de naam betekent ‘stenen vrouw’. Volgens de legende verdween hier een vrouw in het wit met roodgloeiende ogen in de muur van het grote gebouw; El Castillo!

Xunantunich, BelizeHet complex bestaat uit 6 pleinen met 25 tempels en ‘paleizen’. Het grootste deel bestaat uit overblijfselen tussen het jaar 200 en 900. Het El Castillo (het kasteel) steekt 130 meter hoog boven het plein.

El Castillo, Xunantunich in Belize

Je kunt deze El Castillo beklimmen, helemaal naar de top!

Ik kwam niet verder dan halverwege, ivm mijn hoogtevrees

halverwege El Castillo, xunantunich in Belize

De Mayatekens op de El Castillo

maya tekens op de El Castillo, Xunantunich in Belize

Rob ging wel naar de top!

rob op de top van El Castillo, xunantunich in Belize

uitzicht vanaf El castillo, xunantunich in Belize

Het gebied is nog lang niet helemaal onderzocht. In 2016 werd er nog een grote Maya tombe gevonden met een skelet en offergaven. Een jaar nadat wij er waren!

Heb jij weleens een oude Mayastad in Mexico of Midden-Amerika bezocht? Of ben jij geïnteresseerd in de Mayacultuur en zou je hier wel eens naartoe willen gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.