Reisverhaaltjes.nl

NAAR KONSO

NEW YORK ROTSFORMATIES IN GESERGIO

DAG 19

Met een bons op de deur werden we om 6 uur gewekt. ( de Ethiopische wake-up call ! )

We hadden vannacht apen over ons dak heen lopen, maar ondanks dat ‘gebonk’ toch lekker geslapen !

Vandaag een rit van 180 km. van Jinka naar Konso. Hier waren we een paar dagen geleden al even geweest tijdens een koffiepauze. Het dorp waar veel militairen rondlopen !

kaart van onze rondreis

We reden zowaar weer eens over een geasfalteerde weg en konden flink doorrijden dus. Om half 9 stopten we voor een koffiepauze. Er liepen kinderen rond met de koperen armbanden die gemaakt zijn van omgesmolten kogels. Ik had er al eerder een paar gekocht en ik toonde nu interesse, dus foute boel.

De kinderen deden om beide polsen armbanden en deze kun je bijna niet buigen, dus ze hingen met heel hun lichaamsgewicht aan mijn arm om de armbanden dicht te knijpen…Zelf kreeg ik ze niet af en 10 hoefde ik er niet…Als ik ze zei dat ze ze af moesten doen, kreeg ik er juist een bij pffft. Je zal zeggen : dan laat je ze toch niet omdoen ? Nou dan ken je deze kinderen nog niet…!

Uiteindelijk werden ze een voor een weer met moeite van mijn pols gehaald en ik kocht een van de Mursi stam. In de armbanden zitten tekens gegrafeerd waaraan je kunt zien van welke stam deze is…

kinderen met koperen armbanden van gesmolten kogels

Rond half 11 waren we al in Konso bij ons hotel. We bestelden alvast de lunch en reden vervolgens meteen weer weg naar het dorpje Gesergio, een half uurtje rijden.

Hier zie je een prachtig landschap, rotsformaties ontstaan door erosie ! De legende gaat dat hier vroeger een man zijn trommel kwijt was en alles heeft uitgegraven om zijn trommel te zoeken !! Deze rotsformaties worden ‘New York’ genoemd, naar de hoge gebouwen in New York !

new york rotsformaties

new york rotsformaties

Rob ging op een smal stukje grond staan met aan drie kanten de afgrond onder hem. Ik durfde niet eens naar hem te kijken en liep met knikkende knieën weg. Hij maakte een panoramafoto en ik vroeg hem later nadrukkelijk nooit weer zoiets te doen !

Reisgenoten vonden het ook doodeng. Een had alles eens mee gemaakt tijdens een reis dat een reisgenoot in een kolkende vulkaan viel…en een ander was getuige bij een echtpaar die op een richel een selfie maakte en zag ze beide in het ravijn vallen…Alle drie mensen verongelukten !

Nadat ik een beetje van de schrik was bijgekomen kocht ik een heel leuk souvenir. Een jochie had kleine zelfgemaakte autootjes bij zich, gemaakt van een heel licht houtsoort. Prachtig !

Toen was het tijd om terug te gaan naar ons hotel voor de lunch ! Nu kregen we ook de sleutel van ons huisje. Rob en ik zaten samen in een verderop gelegen blok met huisjes. In dit blok sliepen ook de militairen ! Her en der zagen we op het terrein militairen met een geweer rondlopen. In een eerder verhaal heb ik al verteld dat er in Konso wat problemen zijn tussen de overheid en de lokale mensen. Dit conflict gaat over het collectieve land dat de overheid nu in stukjes en beetjes verkoopt aan binnen-en buitenlandse ondernemingen ! Dus in dit gebied staan overal militairen, mocht de boel uit de hand lopen…

We hadden een schitterend uitzicht op de bergen vanaf ons huisje ! We gingen na de lunch meteen weer weg.( Na een foto van ons samen)

foto van rob en mij

We bezochten de Konso stam ! Dit is een grote stam van ruim 300.000 mensen verdeelt over 42 dorpen waar in ieder dorp 9 clans/families wonen !

We bezochten er eerst een school !

school

Marianne had een doos vol spulletjes voor ze meegenomen ! Boeken, schriften, pennen en knuffels, dat soort spul en het werd overhandigd aan de schoolmeester onder toezicht oog van tientallen nieuwsgierige kinderen ! Natuurlijk gingen ze voor ons zingen en wij voor hun !! Altijd leuk om een schooltje in het buitenland te bezoeken ! Lees ook mijn verhaal SCHOOLTJES In dit verhaal schrijf ik over mijn schoolbezoeken in Senegal, Jamaica, Gambia en Mexico !

Hier in dit Konso dorp kregen we ook een hele rondleiding !

kinderen in de klas

lesmateriaal

lesmateriaal

lesmateriaal

lesmateriaal

lege lokaal

Een heel verschil met een Nederlands lokaal hè ?

Na de rondleiding door de school bezochten we het Konso dorp !  Dit en meer in het volgende reisverhaal !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.