Reisverhaaltjes.nl

NAAR LALIBELA

ik sta naast vliegtuig op vliegveld van lalibela

DAG 3

Vannacht om half 5 eruit ! Om 5 uur een hemels (buffet)ontbijt, speciaal voor ons gemaakt ! We vertrokken om half 6 …op naar het vliegveld van Addis Abeba ! ( waren we daar gisteren ook al niet ? )

kaart ethiopie met de route

We arriveerden voor zessen al op het vliegveld en om kwart over 8 stegen we pas op ! Wat een strenge contrôle in Addis ! Maar liefst twee keer moest al je bagage inclusief je schoenen op een bagageband voor een scan en werd je uitvoerig gefouilleerd ! Nou ja, alleen maar goed toch ?

We vlogen met een propellor vliegtuig(je) en maakten een tussenlanding(!) in Gondar ! Het was maar een uur vliegen en dan nog een tussenlanding…we kregen zelfs nog een heerlijk broodje aan boord ! Een leuke ervaring, want nooit eerder zat ik in zo’n klein toestel !

uitzicht vanuit vliegtuig

vliegveld lalibela ik sta naast het vliegtuig

Een busje bracht ons in drie kwartier naar ons hotel ( LAL hotel ) Onderweg maakten we voor het eerst kennis met de schitterende natuur, de slechte wegen èn de ezeltjes

prachtige natuur

èn de kinderen…o-ver-al kinderen en ze zwaaien allemaal !!

kinderen langs de kant van de weg

Het stadje Lalibela ligt op 2500 meter boven de zeespiegel en is een van de heiligste steden van Ethiopië, een centrum voor de bedevaart ! We gingen hier naar toe voor het jaarlijks Timkatfestival en voor de wereldberoemde uitgehouwen rotskerken !

Rond half 12 kwamen we aan bij ons hotel en kregen we de sleutel van ons huisje…

ons huisje

Van binnen was alles oud, kapot…maar er kwam water uit de kraan ( weliswaar koud, maar ja je kunt niet alles hebben ), de WC trok door en het licht deed het, tenminste op dát moment… In Ethiopië kun je alles verwachten, zo doet alles het en een moment later doet niks het meer ! Daar zijn we wel achter gekomen !

Op de wasbak in de douche moest je zeker niet op gaan leunen want die zou dan van de muur afbreken ! Dit gebeurde bij een reisgenoot de volgende dag….

Wij moesten lachen om onze ‘kledingkast’ in de hoek van de kamer…Er hing één kledinghangertje aan een stokje aan de muur…Om de lamp zat geen kapje en het gordijn zat half los. Stekkerdozen hebben ze in Ethiopië een tekort aan of ze worden gestolen, ik weet het niet, maar je ziet gewoon de electriciteitsdraadjes en als het licht het niet doet, draaien ze de draadjes gewoon wat beter aan elkaar…Dit soort dingen maakten we nog vaak mee tijdens onze reis !

Deze hotelkamer kostte 50 dollar per nacht, maar ivm het Timkatfestival moest je er nu 250 dollar voor neerleggen. Alle hotels zaten tjokvol ivm het festival. Nou kun je volgens mij het aantal hotels op een hand tellen, want ik heb maar één ander hotel gezien….. Alle hotelovernachtingen zaten bij onze reissom inbegrepen gelukkig !

Tot 16.15 uur waren we verder vrij en we besloten even samen het stadje in te gaan. Ons hotel bevond zich aan de hoofdstraat en na nog geen 50 m. lopen begonnen de souvenirshops al…en daar is Margreet dol op !!

Na slechts enkele meters hadden we al een horde kids naast ons lopen ! Kinderen moeten in Ethiopië allemaal naar school en ze leren Engels maar dat stelt niet zo heel veel voor, na een paar woordjes houdt hun woordenschat al snel op. Mijn Engels is ook niet geweldig trouwens..

Wat we begrepen wilden ze ons e-mailadres en ze vroegen om een Engels lesboek , zo’n boek kost 20 euro en voor hun niet te betalen…Natuurlijk beschikken de kinderen zelf thuis niet over een computer ( ze hebben thuis geeneens stroom ! ), maar hun school had er wel één !

kinderen vragen om e-mail adres

De kids en de souvenirshops…

souvenirshops

en de eerste buit is binnen !!

mijn eerste souvenirs

Die ‘kwast’ van paardenhaar wordt gebruikt om de vliegen bij je vandaan te houden…Zodra je even stil stond, zat je onder de vliegen…in je ogen, rond je mond overal die dikke zwarte vervelende rotvliegen ! De Ethiopiërs zelf jagen ze al niet eens meer weg, dat is onbegonnen werk…

Terug op onze hotelkamer even snel een (koude) douche genomen en toen vertrokken we opgepropt met z’n allen in een jeep en een klein busje naar een wel heel bijzonder restaurant boven op een berg, gerund door een Schotse vrouw !

We genoten van een drankje aangeboden door Djoser, van een schitterend uitzicht op de bergen om ons heen en de gieren die boven onze hoofden zweefden !

restaurant boven op een berg

Dit restaurant heet Ben Abeba !

prachtig uitzicht over de bergen

Omringd door bergen…

hoge bergen om ons heen

Na een uurtje konden we aan tafel. Er was een apart hoekje voor ons gereserveerd, lage bankjes met tafeltjes, lekker knus met ons eigen groepje en we genoten van een schitterende zonsondergang…een prachtige zonsondergang

Ik at een salade die net zo lekker smaakte dan het er uitzag…

een salade

Er werd een kampvuur voor ons gemaakt en van het geluid van brandende takken en het koor van de krekels met nog een prachtige sterrenhemel zaten we gezellig te kletsen en we lachten met z’n allen om de moppen die Ingrid vertelde…

Rond de klok van 22.00 uur waren we weer terug in ons huisje en niet veel later sliepen we al, ieder in ons eigen bedje…

De volgende ochtend konden we uitslapen….pas om 7 uur ontbijt ! De rotskerken stonden op ons programma, maar daarover meer in het volgende reisverhaal ! Je weet niet wat je ziet, zo bijzonder….

 

2 gedachtes aan “NAAR LALIBELA

  1. Corrie

    Jullie eerste drie dagen in Ethiopië gezien en heb zitten genieten,ook heb je het weer mooi beschreven en wacht op de volgende aflevering,groetjes!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.