Reisverhaaltjes.nl

NAAR HET SLAVENEILAND IN GAMBIA

in Gambia naar het slaveneiland

Men schat dat tussen het jaar 1501 en 1865, het jaar waarin Amerika de slavernij afschafte, er ruim 12 miljoen slaven vanuit Gambia naar Amerika werden getransporteerd. Waarschijnlijk stierf meer dan de helft van de slaven tijdens de reis…

Zo´n 40 kilometer vanaf de hoofdstad van Gambia, Banjul, ligt in de Gambia rivier een klein eilandje. Hier werden ten tijde van de slavernij slaven vastgezet die op het Afrikaans vasteland gevangen werden genomen. Slechts voor een aantal weken om hen voor te bereiden op de grote reis overzee, naar diverse plantages in onder andere de Verenigde Staten, het Caribisch gebied, de Antillen en Suriname! De gevangenen werden op zeer onmenselijke wijze geestelijk en fysiek gemarteld, zodat er aan boord van de zeeschepen geen opstand uit zou breken!

kaart van afrika en caribisch gebied waar de slaven naar toe werden gebracht

De rivier Gambia was de eerste handelsroute voor het midden van Afrika en was daarmee de corridor vanwaar slaven werden aangevoerd!

Op het eiland (ST James) staan nog steeds de ruïnes en deze zijn een stille getuige van de verschrikkingen die daar plaats hebben gevonden!

De Engelsen en Fransen hebben eeuwenlang om het eiland gestreden. Het werd dan ook wel 10 x van eigenaar verwisseld. Dan was het weer Engels en dan weer Frans grondgebied… De Engelsen bouwden het Fort James!

Één van de gevangenen was Kuntah Kinteh. De film ‘ROOTS’ zegt je vast wel wat. Het beroemde verhaal van Kuntah Kinteh van Alex Haley vindt hier zijn oorsprong. Alex is een van de Amerikaanse nakomelingen van KK en schreef het boek ‘ROOTS’ dat later werd verfilmd!

KUNTAH kINTEH UIT DE FILM 'ROOTS'

Kuntah Kinteh werd in het Gambiaanse plaatsje Juffureh in 1750 geboren, daar opgevoed en later gevangen genomen. Tegenwoordig kun je in het plaatsje het museum bezoeken over de slavernij

museum Juffureh, Gambia

Roots heritage

Ik bezocht Gambia in 2001 en maakte een excursie naar James eiland en Juffureh. In het plaatsje zijn een aantal hutten nagemaakt en kun je er zien hoe Kuntah Kinteh heeft gewoond.

hut van Kuntah Kinteh (nagemaakt)

In 2001 zagen we een oude vrouw in het dorpje, Binta Kinteh. Ze was een afstammeling van Kuntah Kinteh. Zelf sprak ze geen woord, de gids vertelde het familieverhaal. Je mocht (tegen betaling) een foto van haar nemen…

Binta Kinteh

Binta Kinteh project

Inmiddels is de vrouw overleden, maar werd opgevolgd door een nieuwe generatie. Tegenwoordig is het plaatsje behoorlijk commercieel…

Vanuit Banjul kun je met een ferry naar het plaatsje Barra varen. Daar vandaan rijd je naar Juffureh. Per motorbootje voeren wij naar het James eiland, dat sinds 2011 ‘Kuntah Kinteh’ eiland heet!

James eiland, Gambia

Het eiland is tegenwoordig door erosie ongeveer 6x zo klein geworden, als in de actieve periode tussen de 15e en de 19e eeuw. Sinds 2003 staat het op de UNESCO Werelderfgoederenlijst!

Op het eilandje vind je de restanten van het fort uit de 17e eeuw.

Onze gids vertelde hoe de slaven aan de muur werden verankerd en geslagen werden…

gids vertelde over de slaven

De ruïnes

ruïnes james eiland, Gambia

kanon op James eiland Gambia

Eind 17e eeuw waren er zo’n 10 forten in Gambia en buurland Senegal voor de slavenhandel

In 2014 bezochten wij het SLAVENEILAND GOREE in Senegal

EILAND GOREE IN SENEGAL

Vanuit de hoofdstad Dakar kun je een boot pakken naar dit eiland. Hier zijn diverse cellen van de slaven binnen te bezichtigen.

slavencellen op het eiland Goree in Senegal

En het bijhorende museum

slavenmuseum op het eiland Goree, Senegal

Gebruik de link om alles over (de verschrikkingen) van het eiland te lezen!

Lange tijd bleef Gambia nog onder Britten bestaan, tot het uiteindelijk in 1970 geheel onafhankelijk werd!

Ben jij ook op het Kuntah Kinteh eiland geweest? Wat vond je ervan?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.