Reisverhaaltjes.nl

NADELEN VAN REIZEN

op schiphol sta ik naar de A380 van de emirates te kijken

Nadelen van reizen? Nooit gedacht, dat ik hier een artikel over zou gaan schrijven, want reizen vind ik helemaal geweldig. Op reis voel ik mij intens gelukkig!

Toch zijn er wel enkele nadelen te benoemen, vooral wanneer je al lang reist of vaak reist. Vandaag zal ik je er een paar vertellen. Nadelen zoals ik die ervaar!

Allereerst: reizen is duur! Nu kun je het reizen zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Een auto/kampeer vakantie naar Duitsland is stukken goedkoper dan een georganiseerde rondreis door Afrika bijvoorbeeld. Helaas zijn de reizen die wij maken altijd duur. Soms denk ik wel eens, voor al dat geld dat wij uitgeven aan reizen, kun je heel veel andere leuke dingen doen. Veel of vaak nieuwe kleren kopen, sieraden, schoenen, vaak naar de kapper of lekker uit eten bijvoorbeeld. Lijkt me heerlijk om vaak te shoppen en er altijd tiptop uit te zien. Toch besteed ik m’n (ons) geld liever aan reizen. De herinneringen blijven voor altijd in mijn hoofd zitten. Een nieuwe jas of broek is na een paar weken niet nieuw meer. Misschien doe je ze na een jaar alweer weg, of passen ze niet meer ( komt bij mij regelmatig voor) of is het uit de mode. Voor hetzelfde geldt een nieuwe auto of spullen in huis. Nieuw is na een tijdje niet nieuw meer!  Een mooie reis blijft de rest van je leven een fantastische herinnering!  Als ik door mijn vakantieboeken blader, de foto’s bekijk en het reisverslag lees, beleef ik de hele reis steeds weer opnieuw! Het is een kwestie van keuzes maken! Uiteraard besef ik ook dat er ontzettend veel mensen in Nederland echt geen geld hebben om te reizen. Mensen die niet of nauwelijks rond kunnen komen, hun rekeningen niet kunnen betalen, schulden hebben. Ieder dubbeltje om moet draaien. Geloof me, zo’n periode heb ik ook lange tijd in mijn leven gehad! Tien jaar lang heb ik niet kunnen reizen. Misschien dat ik het reizen de afgelopen jaren, nu ik het financieel weer wat ruimer heb in wilde halen…

Het grootste nadeel van reizen is dat je er verslaafd aan raakt! Besmet wordt met het reisvirus!  Ik reis al ruim 50 jaar en mijn hele leven ben ik onrustig. Ik wil altijd weg. Ik denk altijd aan reizen. Het zit altijd in mijn hoofd! Zo’n 60 landen heb ik al bezocht, maar ik kan zo 10 of 20 landen opnoemen die ik dolgraag zou willen bezoeken. Hoe meer je reist, hoe vaker je weg wilt. Serieus! Als ik nu een jaar of dertig zou zijn, zou ik geen huisdieren aanschaffen en járen gaan reizen. Zoveel mensen doen dit tegenwoordig. Een wereldreis maken van een jaar of zelfs meerdere jaren. Misschien kwam ik wel nooit weer terug! Maar wij hebben een hond en twee katten waar we dol op zijn en rekening mee moeten houden. Als we op reis gaan komt er oppas in huis, zodat we weten dat onze dieren goed verzorgd worden! Ze wegdoen is uiteraard geen optie, ik moet er niet aan denken…

Nog een nadeel van reizen is dat je er gewend aan raakt. Verwend kan ik misschien beter zeggen. Vroeger maakte ik één mooie reis van twee of drie weken per jaar. Weken lang genoot ik van de voorpret en nog maanden naderhand genoot ik na van die ene reis. De afgelopen jaren maakten we wel drie tot vier reizen binnen één jaar! Dan is het nagenieten van een reis een stuk minder, want je zit alweer met de voorpret van een volgende reis. Volg je me nog een beetje? Als je zo vaak op reis gaat, lijkt een reis van een jaar geleden wel twee of drie jaar geleden. Echt, zo ervaar ik dat. Het is bijvoorbeeld nog geen jaar geleden dat wij in India zijn geweest en toch lijkt dit veel langer geleden. Dat komt omdat we na de India-reis alweer twee andere reizen hebben gemaakt (naar Mauritius en Bali)

India

DELHI

Mauritius

uitzicht vanaf mijn ligbed

Bali

rijstvelden in Jatiluwih bali Veel mensen vragen me of we alweer een nieuwe reis hebben geboekt. En zeker, ik zit vaak op internet te kijken of te zoeken naar een mooie nieuwe reis. Maar we zijn het afgelopen jaar al drie keer weggeweest en bovendien heb ik nog steeds de foto’s van Bali niet ingeplakt. Erger nog, ik heb de foto’s nog niet eens besteld! Hoe bedoel je verwend? Toch begint het alweer behoorlijk te ‘kriebelen’ hoor. Vooral nu het weer slechter wordt in Nederland en het tuinseizoen aan het einde loopt. Dus ik kan wel zeggen dat de napret van een reis een stuk minder is als je veel reist!

Veel mensen vinden de reis naar de bestemming vervelend. De lange reistijd. Het lange wachten op het vliegveld, of de vliegreis zelf. Zelf heb ik daar niet zoveel problemen mee. Mijn reis begint zodra ik de voordeur dichtdoe. Het sfeertje op een vliegveld vind ik nog altijd geweldig en het vliegen zelf nog steeds een hele belevenis. Ruim tien uur in een vliegtuig zitten vind ik echter minder leuk, maar dat heb ik er wel voor over!

Eerlijk gezegd vond ik reizen in de jaren tachtig en negentig mooier dan nu. Zoveel landen zijn zo vreselijk toeristisch geworden. Ik zag dat afgelopen februari op Bali. Man, man, wat een toeristen en het was nog laagseizoen ook. Daar kun je je buurman bij wijze van spreken tegenkomen. Ik kwam er ook een bekende tegen, een ex-collega. Dan sta je toch even raar te kijken, zo ver van huis! Gelukkig zijn er nog steeds veel landen, waar weinig toeristen komen. Afrikaanse landen of  India bijvoorbeeld!

Tenslotte vind ik ‘het weer thuiskomen’ een nadeel van het reizen hihi. Echt, ik voel me heerlijk thuis. Ik ben erg blij met ons huis, met alles wat we hebben. Mijn familie, vrienden en huisdieren zijn me dierbaar. Maar als je terugkomt van zo’n prachtige reis is de ‘kick’ weer voorbij. Zo voel ik dat. Het intense geluksgevoel dat ik op reis had is voorbij. Ik geniet een aantal weken na, maar dan wil ik alweer weg. Word ik weer onrustig…  De meeste reizigers zullen het net zo ervaren!

Ervaar jij deze nadelen ook doordat je veel reist? Misschien kan jij nog een nadeel noemen?

2 gedachtes aan “NADELEN VAN REIZEN

  1. Ellen Tinga

    Mooi geschreven Margreet, helaas ben ik niet zo’n wereldreiziger als jij, maar mijn voorpret is wel net zo, als jij beschrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.