Reisverhaaltjes.nl

NIEUWE AANWINSTEN

ONZE VOORTUIN 6 JUNI 2017

Na wekenlang prachtig mooi weer, is dan nu het weer ineens omgeslagen. Het is bewolkt en er waait een stevige wind. Vandaag en de komende dagen krijgen we eindelijk regen! Ein-de-lijk ja! Elke dag liep ik met gieters de voor-en achtertuin in of pakte ik de tuinslang erbij, maar de tuin bleef droog… De planten die wij hebben lusten nogal wat water, vooral de colocasia’s! (olifantsoor)

Door de warmte is alles enorm gegroeid en gelukkig ik heb nog geen slak gezien! De vele cannasoorten staan er dan ook prachtig bij. Vorig jaar zat het blad vol met gaten en heb ik heel wat afgemopperd!

Een maand geleden kocht ik de Canna Tropicana en die staat nu in bloei. Er zitten zelfs nog een paar knoppen in!

canna tropicana

Afgelopen zondag zijn we naar Apeldoorn geweest en hebben we nieuwe planten gekocht bij iemand die enorm veel aparte planten heeft, met name diverse soorten colocasia’s. Er is moeilijk aan te komen, maar hij koopt ze in het buitenland en wij kopen bij hem weer de uitlopers die hij gestekt heeft.

Één van de canna’s die ik al lange tijd wilde hebben, de ‘Tropicana’ had hij ook staan. Deze soort heeft rood/groen gestreept blad, heel bijzonder! Die ging mee de auto in.

canna tropicana

Het blad is nu nog rood, maar als de plant straks groter wordt, veranderd de kleur van het blad (hoop ik dan)

Uiteraard kochten we olifantsoor, want daar kwamen we eigenlijk voor. Naast de colocasia esculenta, nancy’s revenge en de gigantea die we al hebben, kochten we drie andere soorten erbij:

Black Majic, deze soort had ik vorig jaar al. Ik had de plant weliswaar in huis laten overwinteren maar teveel water gegeven. Daar kunnen ze dus niet tegen…. Weer wat geleerd!

Black majic

De ‘Limeade’, met donker -en lichtgroen blad

colocasia limeade

Hoe groter het blad straks, hoe beter je de lichtgroene vlekken zult zien!

colocasia ‘Tea Cup’

colocasia tea cup

De randen van deze bladeren gaan straks omhoog staan, als een kopje zeg maar

Al deze colocasia’s worden gemiddeld een metertje of twee hoog, met enorme bladeren. Ze groeien supersnel!

Vorig jaar kocht ik de ‘Pink China’ en de ‘Violet Stem’, de meest winterharde soorten. Ze kunnen -15 tot zelfs -18 hebben, maar ze zijn (nog) niet opgekomen… Zo hard heeft het afgelopen winter toch niet gevroren, of heb ik iets gemist? Ik denk dat de bollen verrot zijn door teveel regen of misschien komen ze toch nog?  Tenslotte zag ik gister pas de Musa Basjoo ( Japanse Vezelbanaan) eindelijk opkomen. Deze heb ik van vriendinnen op mijn 50ste verjaardag gekregen. In het najaar 2016 was deze banaan ruim twee meter hoog. In de winter sterft deze bovengronds af, maar komt altijd rond mei weer terug! Je kunt hem ook ‘inpakken’, dan groeit deze het jaar erop gewoon verder! Hoe je dit doet kun je lezen in mijn verhaal BANANENBOOM INPAKKEN

bananenbomen bij ons in de tuin

De ‘Pink China’ en de ‘Violet Stem’, de groene en rode planten vooraan (van vorig jaar)

calocasia's

Naast de vier soorten bananenplanten die we al hebben, kochten we nog een Musa Lasiocarpa (een lotusbanaan)

lotusbanaan

Deze staat in een emmer en daar hou ik hem ook maar in, want ook deze is niet winterhard! Het is een prachtige plant omdat hij een schitterende bloem krijgt, die ruim een half jaar bloeit! Zoals je op deze foto ziet:

lotusbanaan

De foto heb ik van internet!

We kregen nog een paar gratis Brunnera soorten mee en daarmee zat de kofferbak alweer behoorlijk vol!

Ik zag in onze voortuin een colocasia opkomen die ik vorig jaar had gezet en dacht dat deze dood was gegaan. Ik weet niet welk soort het is, omdat het nog een klein plantje is

colocasia

Ik denk dat het ook de  ‘Limeade’ is, we wachten af…

De voortuin is behoorlijk vol nu. Ik ben zo benieuwd hoe het in het najaar eruit gaat zien.

voortuin

De vier wonderbomen die ikzelf gezaaid gaan als een speer!

Wonderboom

wonderboom

Deze mooie hosta bloeit

hosta bloeit

Rob heeft een paar weken geleden een bankje in de voortuin gemaakt, van hardhout. Daar zaten we ’s avonds geregeld te genieten van de laatste zonnestralen…

houten bankje gemaakt

Afgelopen weekend heeft hij een pergola in de achtertuin gemaakt, ook van hetzelfde hout!

Het staat een stuk gezelliger! De klokwinde (cobea) met de grote paarse bloemen heb ik pas geleden gezaaid. Deze eenjarige klimplant groeit in een half jaar tijd met gemak tien meter! Deze zet ik straks dus bij de pergola

Klokwinde

klokwinde

De pergola

pergola gemaakt

De tuin vanaf de slaapkamer gezien

achtertuin vanuit de slaapkamer

Inmiddels is het gaan regenen en de wind is nog heviger geworden. Ik hoop niet dat ik schade aan de planten krijg…

Tenslotte heb ik nog goed nieuws. De externe harde schijf die ik al ruim een jaar niet meer kon gebruiken omdat deze gecrasht was, bleek niet kapot te zijn… We konden de foto’s op de harde schijf niet openen omdat we toentertijd overgestapt zijn naar Windows 10. En toen kon ik hem niet meer openen. Rob heeft een programma gedownload waarmee we de schijf weer konden openen. Er staan bijna 42000(!) foto’s op! Duizenden planten, bloemen uit de tuin in Oranjewoud maar ook vele vakantiefoto’s die ik kwijt was! Ik moet ze ‘alleen nog even’ opnieuw in mappen sorteren. Daar ben ik voorlopig wel even zoet mee!

Binnenkort dus wat mooie bloemenfoto’s op Reisverhaaltjes!

6 gedachtes aan “NIEUWE AANWINSTEN

 1. Corrie

  Wat een geluk meis,dat je alle foto’s weer terug hebt waar je zo verdrietig om was dat je ze allemaal kwijt was,hiep ,hiep hoera!!!!!
  Rob is toch een genie hè en zal wel gedacht hebben,eigenlijk kan je niets kwijtraken op je computer,ik ben heel blij voor je,liefs Ma.

 2. Ilse

  Ooooooh Margreet, bedankt voor dit plantenblog! Niet alleen om te zien hoe mooi jullie tuin is, maar ik dacht ineens aan de rode plant. Gelukkig heeft mams er wel aan gedacht, ze liggen op het droge. Aangezien ik niet in de buurt van mam woon, stuurt ze ze morgen zelf op.
  Bijzonder leuke tuin heb je, knus met al die exotische planten. En Rob kan ook niet stil zitten zo te zien.
  Groetjes, ilse

 3. Ellen

  Prachtig Margreet! Ik heb laatst voor een prikkie de Lotusbanaan kunnen bemachtigen bij de Intratuin. Was enkel een stammetje met één zielig blad erin. Inmiddels zitten er 5 bladeren aan en ik zou zo trots zijn wanneer die fantastische bloem erin zou komen (af geprijsd in de koopjeshoek). Wat fantastisch dat je al je dierbare herinneringen straks weer allemaal terug hebt. Ik ben ooit naar Amerika geweest, de verste reis die ik ooit maakte en daarvan heb ik enkel nog de herinneringen in mijn eigen harde schijf, de foto’s en mijn reisverslag zijn allemaal bij mijn ex achtergebleven, dus ik begrijp deels wat je hebt gemist.
  Succes met het uitzoeken en ik ben benieuwd wat je ons eerdaags weer allemaal laat zien.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ja mooi he die lotusbanaan! Ik hoop ook dat die van mij gaat bloeien! Ik ben blij dat ik al die foto’s weer terug heb. Veel van de tuin en veel van mijn moeder.. Helaas heeft mijn ex ook alle foto’s van 15 jaar lang reizen, plus reisverslagen. Ik heb deze foto’s al 20 jaar niet meer gezien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.