Reisverhaaltjes.nl

NO PROBLEM

strandbar jamaica

Exotisch en kleurrijk. Jamaica is ongetwijfeld één van de mooiste eilanden in het Caribisch gebied. Qua natuurschoon valt deze smeltkroes van culturen moeilijk te overtreffen. Tropische regenwouden, groene bergen die recht uit zee oprijzen en prachtige hagelwitte stranden. Overal hoor je de meeslepende klanken van de reggae en ruik je de prikkelende geur van de rum. Wie er eenmaal is geweest, heeft voorgoed zijn hart verpand !

In het najaar van 2013 zijn we naar dit prachtige eiland geweest. We hadden een rustig hotelletje in Negril aan het beroemde strand ‘ the 7 mile beach ‘ !  Ik hou wel van een strandwandeling en we besloten op onze tweede vakantiedag, eerst linksaf langs het strand te wandelen tot het einde en de volgende dag de andere kant ! Op dit beroemde strand geldt de regel, dat er niet hoger gebouwd mag worden, dan een palmboom !! Het hele gebeuren zoals restaurantjes, barretjes, souveniershops bevindt zich op of aan het strand ! Langs het strand, voor ons linksaf, was het erg rustig…op een paar restaurantjes na, kwamen we verder niks meer tegen, behalve prachtig strand. We schoten wat mooie plaatjes en we waren al snel op het eindpunt waar ook het stadje Negril is, maar daar valt weinig te beleven.

stran negril jamaica

Op de terugweg  kwamen we een meisje tegen met een enorme (levende) zeester, ze wilde hem net terug in zee leggen, maar niet eerder voordat wij hem even van alle kanten bekeken hadden !

De volgende dag liepen we de andere kant op. Rond 10 uur begonnen we te lopen. Eerst kregen we allemaal restaurantjes en even verder allemaal souveniershops. Ik maakte een paar foto’s van mooie grote schelpen, toen ik Rob met een Jamaicaan zag staan die een armbandje om Rob zijn pols deed….foute boel, dacht ik meteen… ‘FREE’  hoorde ik de Jamaicaan zeggen…’ You are my friend ‘ Ik vertrouwde het al niet…..niks is FREE hier, ja, dat de zon opkomt, dat is FREE… We wandelden verder en hij kwam ons niet achterna….toch FREE ? Maar ik vertrouwde het niet helemaal, tenslotte moesten we ook weer dezelfde weg terug…. Hoe verder we liepen, hoe drukker het werd en hier ook de duurdere en luxe hotels ! Af en toe zag je ‘vieze’ stukken strand vol wier…wij boften maar met ons hotel en prachtig schoon strand ! Bij één van de hotels gingen we bij een strandbarretje wat drinken halen….1 bier en 1 jus d’orange. Eerst werd het hele glas gevuld met ijsblokjes, zodat er al bijna niks meer bij kon….We betaalden met 1000 JA dollar, dat is ongeveer 10 euro ! We stonden te wachten op ons wisselgeld….maar de ober liep van het terrein af…zeker wisselgeld aan het halen..?  Maar hij kwam niet meer terug…dus toen maar aan een andere knakker gevraagd, hoeveel 1 bier en 1 jus d’orange kost ! Hij antwoordde echter alleen maar met ‘ NO PROBLEM ‘ ! Hij vroeg ons : ‘ welk hotel zitten jullie ‘ ? Wij : ‘ Hotel Legends ‘ !  Hij weer : ‘ NO PROBLEM ‘ ! Wat nou, NO PROBLEM…..YES PROBLEM !! Hij deed net alsof we onze drankjes  FREE kregen…maar we hadden al betaald en waar bleef ons wisselgeld ?? Onze conversatie schoot niks op, dus er zat voor ons niks anders op, dan maar af te druipen naar een ligbedje op het strand en maar HEEL ERG te genieten van onze kostbare drankjes ! Weer wat geleerd ! Beter eerst vragen, hoe duur iets is…. Afijn, we wandelden lekker verder…expres de bekertjes niet terug gebracht, maar op het ligbedje laten liggen.. We liepen met de zon op onze rug in slechts onze badkleding, ik had me goed ingesmeerd met factor 20, maar Rob niet en die werd per seconde roder… Onderweg maakten we mooie foto’s !

We kwamen uiteindelijk bij het eindpunt, we konden niet meer zien waar ons hotel lag…we keerden om voor de terugweg. We gingen nog een keer wat drinken bij een ander barretje en kregen nu wel wisselgeld terug .. We kwamen steeds dichter bij onze FREE armband mannetje en we waren benieuwd of hij ons nog zou herkennen…..maar hoe hadden we daar over kunnen twijvelen… Als een aasgier stormde hij op ons af en hij wilde geld van ons, maar liefst 500 JA dollar…..daar kan je een hele doos armbandjes voor kopen !! Toen begonnen de zielige verhalen…hij was in de ochtend bestolen en zijn dag was zó slecht begonnen en hij wilde niet dat zijn dag slecht zou eindigen bla bla bla bla  Hij had gewoon geld nodig voor drugs ! Gelukkig liepen we langs veel andere hotels met toeristen die op het strand lagen en  ieder hotel wordt bewaakt, dus ik maakte me geen zorgen ! De Jamaicaan werd wel steeds bozer en liep met ons mee te mopperen tot aan ons hotel, daar gaf hij het eindelijk op ! Weer wat geleerd…nooit  iets aannemen !! Ik wist dat al, nu weet Rob het ook, hoop ik dan maar ! We hadden al met al 4,5 uur gelopen, het was erg mooi . Bij ons hotel namen we een lekker drankje en ploften op een ligbedje neer in de schaduw…niet voor lang, want ook daar werd het snel te heet ! Bij het hotel lagen luchtbedjes opgestapeld, ik weet niet van wie die waren, of van het hotel of achtergelaten door andere toeristen…maar je mocht er iig. gebruik van maken.

op luchtbed in zee

We gingen heerlijk afkoelen in de zee…nou ja afkoelen…de zee temperatuur is 28 graden !!  Toen we terug gingen naar onze kamer, liepen we even langs de supermarkt. We hadden sigaretten nodig, ook meteen om mee te nemen naar Nederland, want het is in Jamaica stukken goedkoper. We kochten 4 sloffen sigaretten, 1 zakje chips en 2 kleine zakjes met koekjes en we moesten 36 Amerikaanse dollar betalen…..huh ?? Het werd gescand, dus vaste prijzen, daar viel niks over te onderhandelen…ik was  helemaal perplexed !  Zó duur ??  4x sigaretten is 20 dollar, dat wisten we…dus 16 dollar voor een zakje chips en 2 zakjes met koekjes !! Eigenlijk waren we gek, dat we het betaalden…, we hadden het gewoon weer terug moeten leggen !  Dus het was een leerzame dag ! We gingen gelijk maar even naar de pinautomaat !!  Onderweg naar onze kamer zei ik ‘ we mogen de koekjes wel met mes en vork gaan opeten ‘ !  Ja, zei Rob ‘ en eerst de tafel netjes dekken ‘ !

s’Avonds gingen we uit eten. Er lopen veel zwerfkatjes bij de restaurantjes en ik gaf een kat een patatje, hij zat het lekker op te smikkelen ! Toen gaf Rob hem een stukje vlees en hoefde hij mijn patatjes niet meer….Toen hij zijn buikje vol had, verliet hij ons….Rob riep nog ‘ hee, eerst afrekenen ‘ !  16 dollar !!

Nu moet je niet denken, dat je in heel Jamaica bedonderd wordt, want de Jamaicanen zijn erg vriendelijk, het is er wèl duur, dat wel, maar dat komt omdat er zoveel Amerikanen zijn en die betalen wel !

In andere reisverhaaltjes meer over dit prachtige eiland !!

Ben jij wel eens op Jamaica geweest of zou je er  naar toe willen gaan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.