Reisverhaaltjes.nl

NUBIËRS

Tijdens een boottocht over de Nijl in Egypte, bezochten we een Nubisch dorp. De Nubische beschaving is een v/d oudste ter wereld !  Met de bouw v/d Aswan-stuwdam ontstond het Nassermeer, met een lengte van 500 km, het grootste stuwmeer ter wereld, het voorziet Egypte van elektriciteit ! In het meer verdween bijna heel Nubië…het hele volk werd daarom verhuisd ! Nubische monumenten zijn naar hoger gelegen gebied verplaatst en sinds 1997 wordt in het Nubisch museum hun geschiedenis bewaard. In het museum zijn honderden kunstschatten en gebruiksvoorwerpen uit het verdronken land bijeengebracht !

Er werden nieuwe dorpen voor hun gebouwd…maar de meeste Nubiërs wilden niet in flats wonen…nu woont het grootste gedeelte in dorpen langs de oevers v/d Nijl tussen Aswan en Luxor en in het noorden van Soedan ! Nubiërs lijken qua uiterlijk en cultuur niet op Egyptenaren, maar meer op zuidelijker Afrikaanse volken. Hun huid is ook veel donkerder. In sommige gebieden zijn nog de traditionele dorpen, met hun gekleurde huisjes en men spreekt er nog de oude Nubische talen : Kenoezi en Mahasi, deze talen worden alleen nog maar gesproken, niet meer geschreven…

Wij werden hartelijk ontvangen en mochten een kijkje nemen in hun dorp !

bij de Nubiers langs de nijl

taxi

Hierboven de ‘taxi’ !

nubian taxi

huisjes

huisje met bewoner

het dorpje

We dronken bij iemand thee en intussen werden we door tientallen kinderen bekeken…In het huisje hadden ze wel een heel bijzonder huisdier….nl. een krokodil !! Ze vangen een kleine en als die te groot wordt, zetten ze hem weer uit in de Nijl… Na de thee liepen we naar een hoger gelegen terrein, waar we een mooi uitzicht hadden over het dorp…een hele klimpartij in die hitte…en met een horde kinderen achter ons aan, die hun zelfgemaakte armbandjes aan ons probeerden te verkopen…wij waren de enige toeristen daar…dus ze verdrongen elkaar om een centje aan ons te verdienen..

We bleven ongeveer een kleine 2 uur in dit dorp en stapten toen met een zwaaiend afscheid weer in onze boot….bij aankomst waren ze trouwens vriendelijker…te weinig verdiend, denk ik….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.