Reisverhaaltjes.nl

OLIFANTENWEESHUIS

TWEE OLIFANTEN

Op zo´n 90 km. vanaf Kandy of Colombo ligt het plaatsje Pinnawala. Deze plaats ligt aan de Ma Oya rivier en staat bekend vanwege het olifantenweeshuis !

Op deze plek worden gehandicapte, gewonde, zieke of verstoten olifanten opgevangen. Ook worden hier baby olifantjes, die verstoten zijn of hun moeder hebben verloren, opgevangen èn er worden hier olifanten gefokt ! De olifanten worden dagelijks getraind en gevoerd maar zijn verder vrij om rond te lopen op een stuk grond van 10 hectare. Een schitterende locatie !

olifanten baden in de rivier

Uiteraard worden ze wel door hun verzorgers ( mahouts) in de gaten gehouden !

Rond 1800 liepen er 30.000 wilde olifanten rond in Sri Lanka….In 1960 waren deze dieren bijna uitgestorven, door de massale jacht van de Britse kolonisten. Deze jacht was puur voor de sport…

In 1975 is dit project in Pinnawela opgericht. Het doel was om de olifantenstand in Sri Lanka op peil te houden, maar in de praktijk blijkt echter dat de meeste dieren niet meer terug kunnen naar hun oorspronkelijk leefgebied. Zij kunnen niet meer zelfstandig in de natuur overleven…

Het olifantenweeshuis is nu ook een toeristische attractie. De inkomsten worden gebruikt voor de verzorging van de dieren.

Er leven zo´n 100 olifanten hier en er zijn meer dan 100 verzorgers !

De dieren hebben een dagelijks programma :

8.30 uur gaat het open voor bezoekers

9.15 uur worden de baby olifantjes met de fles gevoerd ( melk )

10.00 uur, de kudde wordt naar de rivier gebracht om 2 uren te baden !

12.00 uur de kudde wordt weer terug gebracht

13.15 uur de baby olifantjes worden met de fles gevoed

14.00 uur, de kudde wordt weer naar de rivier gebracht om opnieuw 2 uren te baden !

16.00 uur de kudde wordt weer terug gebracht

17.00 worden de baby olifantjes met de fles gevoed

18.00 uur sluitingstijd voor de bezoekers

Wij waren er rond 10.00 uur. De olifanten waren in de rivier aan het baden ! Je kunt duidelijk aan de dieren zien dat ze dit héérlijk vinden !! Sommige olifanten liggen aan een ketting, maar de meesten lopen vrij rond !

olifant aan de ketting aan het badderen in de rivier

Ze halen rare capriolen uit in het water en het is grappig om er naar te kijken ! We hebben dan ook zeker 1½ uur naar deze prachtige dieren staan kijken.

olifanten in de rivier

Spelende olifantjes aan de oever van de rivier..

spelende olifantjes aan de oever v/d rivier

Ze worden ook geborsteld door de verzorgers !

de dieren worden ook door verzorgers geborsteld

Rond een uur of 11 konden we een zak banaantjes kopen en dat weten de olifanten heel goed. Ze kwamen al snel onze kant op…en eten dan uit je hand !

rob geeft olifant een banaan

2 olifanten bedelend om bananen

rob met olifant

2 slurven

Je kunt de dieren dan ook aanraken èn van heel dichtbij fotograferen…

oog van olifant

de 2 voorpoten van dichtbij

Nadat de kudde weggebracht werd, gingen wij lunchen. Na de lunch gingen we naar een andere locatie, waar de olifanten ook vrij rondlopen en gevoerd worden. Ze eten 200 kg (!) palmbladeren per dag !! Ook hier weer een prachtige omgeving.

olifanten in prachtige omgeving

Een ticket kost 2500 Roepie ( ongeveer 17 euro p/p ) en ik kocht nog een extra ticket voor 350 Roepie, zodat ik een baby olifant de fles mocht geven….

ik geef baby olifant de fles

Dit olifantje is 8 mnd. oud!  Ze krijgen 3 maal daags melk tot hun vierde levensjaar ! ( 20 liter melk )

Ik denk dat de dieren het er wel goed hebben…De meeste olifanten worden uiteindelijk verkocht aan dierentuinen of opgeleid tot tempelolifanten…dat vind ik dan weer minder leuk…maar sommige ( oudere ) dieren mogen hier blijven !

Tempelolifanten worden gebruikt bij feesten en processies. De olifanten worden dan in rijke gewaden gehuld, vaak verlicht met honderden lampjes, die brandend worden gehouden door een accu op wieltjes achter de olifant aan…

Hmm ik weet niet of die dieren dát wel zo leuk vinden…

Maar goed, de dieren waren zonder deze opvang dood gegaan in de natuur !

Na het olifantenweeshuis bezochten we nog een klein fabriekje waar van olifantenpoep papier wordt gemaakt !!

Toen was het tijd om terug te keren naar ons hotel, maar de bus was er nog niet en er waren souvenirs winkeltjes in de straat…Ik had nog nauwelijks souvenirs gekocht, omdat je die bijna niet ziet in Sri Lanka ! Erg weinig iig. ten opzichte met andere landen. Dus ik maakte even dankbaar gebruik van de tijd die we hadden en dook de winkeltjes in met nog een paar reisgenoten !

Ik was zo aan het snuffelen naar leuke spulletjes dat ik de kudde olifanten op de weg niet eens had opgemerkt….ik werd geroepen vanuit een winkeltje, dat ik snel aan de kant moest en in het winkeltje moest komen staan…. eenmaal daar besefte ik dat ik daar geen kant meer op kon…Het winkeltje was een meter of 4 diep en ik stond tussen een aantal stoelen ingeklemd.

Zie je op de foto hoe dichtbij de kudde van ons vandaan was ? En zie je dat tafeltje met die hoeden op de foto ? Een olifant liep dat tafeltje omver… Ik stond echt met knikkende knieën in dat winkeltje en het was een pak van mijn hart dat er niet een olifant op hol sloeg…

olifanten door de straat

Er waren natuurlijk wel oppassers bij de olifanten, maar toch….ze waren wel èrg dichtbij !

Later zagen we tijdens onze reis wilde olifanten !! Daarover meer in een ander reisverhaal !

Ben jij  wel eens in het olifantenweeshuis in Pinnawala geweest ? Wat vond je ervan ?

 

2 gedachtes aan “OLIFANTENWEESHUIS

  1. Romkje

    Wat bijzonder zeg, ik wist niet dat zoiets bestond!
    Ik vind olifanten prachtige beesten, dus erg leuk dit om te lezen en de foto’s erbij!

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Dank je Romkje ! Ik vind deze dieren ook heel bijzonder. Het is afschuwelijk dat deze dieren nog steeds in Afrika dood worden geschoten om hun slagtanden…Hier in Sri Lanka worden ook veel gedood omdat ze de gewassen v/d boeren vernielen/opeten. Dit is een groot probleem in Sri Lanka, als je nagaat dat een olifant 200 kg voedsel per dag nodig heeft ! Ze worden dus zoveel mogelijk beschermd, maar helaas ook gedood…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.