Reisverhaaltjes.nl

ONS EIGEN TEMPELTJE

ONS EIGEN TEMPELTJE AAN DE MUUR

Op Bali zie je werkelijk overal kleine offertempeltjes. Bij ieder huis, winkeltje of restaurantje zie je deze tempeltjes. Hier legt men kleine offerbakjes neer met oa. eten, bloemetjes en wierookstokjes. Dit om de geesten goed te stemmen en de kwade geesten te verjagen!

Ik heb een aantal van deze kleine tempeltjes gefotografeerd

offer tempeltje

offer tempeltje bali

offer tempeltje bali

Je ziet ze van steen dus wat groter, maar ook vaak van kleine houten bakjes

offer tempeltje bali

offer tempeltje bali

Men voert hier hele rituelen uit en allerlei etenswaren worden er neergelegd

rituelen en vele etensbakjes worden bij de tempeltjes neergelegd, bali

Ik mag altijd graag souvenirs meenemen uit het buitenland en op Bali ben je dan op het juiste adres. Het stikt er van de souvenirs! Maar wat is nou typisch Balinees? ( behalve de houtsnijwerk beelden en maskers) Daar had ik het met Rob over…

Ik kwam toen op het idee, om zo´n tempeltje mee naar huis te nemen. Niet kant en klaar, maar er zelf een te maken. Als je overal die tempeltjes ziet, moeten er ook winkeltjes zijn waar je deze spullen kan kopen toch?

Dat viel toch niet mee om zo’n winkeltje te vinden… Ik vroeg het in ons favoriete restaurantje aan een ober. Hij zei dat je dit op de markt koopt, maar niet in Sanur.

Ik vroeg het ook aan onze chauffeur Kadek, of hij misschien wist waar je zoiets kon kopen!

Hij wist het ook niet. Vreemd, want na elke paar meter kom je de offertempeltjes tegen. Misschien zouden we onderweg een winkeltje tegenkomen? De eerste dag niet maar op de tweede Balitour met Kadek zagen we een lokale shop met deze spulletjes.

Met gierende banden stopten we voor dit zaakje en het verkeer achter ons kon nog maar net uitwijken. Althans dat leek zo in mijn ogen. Op Bali is het heel normaal dat een auto ineens op de weg stopt!

Het winkeltje

lokaal winkeltje met spulletjes voor een offer tempeltjeHet was een piepklein winkeltje en de spullen stonden hoog opgestapeld. Half gebukt liep ik door de shop, bang dat ik iets zou omstoten. Keuze was er in ieder geval zat en dan is het voor mij weer moeilijk kiezen…  De verkoopster zat wat te grinniken, waarschijnlijk omdat ik rare toerist deze spulletjes wilde kopen!

Eerst zocht ik een houten bakje uit. Daarna stof die er omheen gewikkeld moest worden, vervolgens de tierelantijntjes, spiegeltjes, een parasolletje etc

Ik zocht zeker 10 verschillende dingen uit en de prijzen werden op een blaadje genoteerd. Aan het einde kwam de rekenmachine er aan te pas!

Totaal twee tassen vol en ik moest slechts 15 euro betalen!! Vast wel meer dan dat een lokaal iemand er voor moet betalen, maar ik vond het niet duur.

het winkeltje met de spulletjes voor offer tempeltjes

De verkoopster bedankte mij, ze had waarschijnlijk goede zaken gedaan!

de verkoopster bedankte ons vriendelijk voor de aankoop

Eenmaal weer thuis in Sneek zetten we al snel het tempeltje in elkaar en dit is het resultaat geworden! Wat vind je ervan?

ons eigen offer tempeltje aan de muur

In het houten bakje legde ik kleine offerbakjes met daarin rijst, bloemetjes, het parasolletje, kaarsjes, beeldjes en wierook. Boven en eronder de spiegeltjes. Is ie niet leuk?

offer tempeltje bij ons aan de muur

Hij hangt in de kamer naast de souvenirs kast aan de muur!

offer tempeltje bij ons aan de muur

Ik vind het leuk staan en ben er erg blij mee! Met dit tempeltje blijven mijn herinneringen altijd aan de fijne tijd die we op Bali hebben gehad!

In een ander reisverhaaltje laat ik je zien wat we nog meer meegenomen hebben!

Wat is jouw mooiste souvenir dat je uit het buitenland hebt meegenomen? En waarom?

 

 

 

 

6 gedachtes aan “ONS EIGEN TEMPELTJE

 1. Ilse

  Wat énig Margreet! ? ?
  Leuk dat je het zelf allemaal bij elkaar hebt gezocht. Ons mooiste souvenir is een potje met zand van het strand waar we trouwden. Het meest gebruikte is de hangmat uit Brasilië. Ik ben benieuwd wat je nog meer mee hebt genomen

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankje Ilse, vind het heel leuk om zoiets in huis te hebben! Wat ontzettend leuk dat jullie zand mee hebben genomen waar jullie zijn getrouwd. Een hele mooie en bijzondere herinnering! Een hangmat heerlijk, die hadden wij ook in onze vorige tuin, nu geen plek meer voor helaas..

 2. Sandra

  Wat een leuke tempel en een goed idee. Ik ben nu op Bali en ben je verhalen over Bali aan het lezen. Ze zijn leuk. Ik heb een hoed gekocht die de Balinezen dragen op de rijstvelden. Is nog een gesleep om deze thuis te krijgen maar ik heb het ee voor over. In 1997 hebben wij in in Ubud een totem paal gekocht en per post naar huis gestuurd. Deze kwam 3 maanden later aan. Ik ben benieuwd wat jij nog meer gekocht hebt en ga je blog zoeken.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Wat heerlijk dat je nu op Bali bent Sandra! Ik zou de hoed gewoon als handbagage meenemen en af en toe opzetten☺☺Ik nam een hoed mee uit Marokko en werd een paar x met iemand op de foto gezet, oa met een douanier, lachen! (heb er ook een blog over geschreven) Een totempaal is ook mooi, heel bijzonder. Drie maanden wachten was best wel lang toch. Maar je hebt hem in ieder geval gekregen! Dank voor je reactie en natuurlijk nog heel veel plezier op Bali!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.